VODIČ

Kombinacija orijenta i jazza uz Božu Vreću, gala večer u HNK ili sajam kobasica i meda u Osijeku

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Što gledati, što slušati, kamo ići i gdje se danas zabaviti - svakog dana donosimo vam pomno probrane preporuke i sve važne informacije

FESTIVAL:

Majstor sevdaha Božo Vrećo u kombinaciji orijenta i jazza

Božo Vrećo autentična je world music zvijezda, a uz Amiru Medunjanin i Damira Imamovića jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora sevdaha novije generacije. Umjetnik je to impresivnog raspona glasa, sjajan interpretator i autor osebujnog imidža, koji je svojim originalnim pristupom tradicionalnom glazbenom idiomu Bosne i Hercegovine sevdalinke prilagodio 21. stoljeću. Iza Vreće je šest objavljenih albuma, a posljednji, "Lachrimæ" nastao je u suradnji sa svjetski poznatim lutnjistom Edinom Karamazovim. U Rijeci će Božo Vrećo nastupiti na Porto Etno Festivalu, događaju koji povezuje world music i gastronomiju riječkih etničkih manjina iz čitavog svijeta. Porto Etno je startao u okviru priprema za projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, na temeljima tradicionalne riječke Smotre folklora, i dogurao do svojeg četvrtog izdanja, za koje je baza Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Svoj je festivalski nastup Vrećo najavio kao intimnu ispovijest autorskih sevdalinki koje je zapisivao i komponirao u zadnje tri godine, a ovaj koncert bit će jedinstven i neponovljiv. Naime, bosanskohercegovačkog kantautora pratit će kućni Porto Etno Orkestar koji je okupio i kojim ravna umjetnički voditelj festivala, prominentni riječki jazzer Zoran Majstorović. Radi se o vrhunskom gitaristu koji ima poseban interes za tradicionalne žičane instrumente i etnološka glazbena istraživanja, a riječka publika može očekivati zanimljiv spoj sevdalinke, jazza, bluesa i soula. Koncert princa sevdaha počinje u 19.30 sati, a nakon toga, od 21 sat, program Porto Etna seli se u drugu dvoranu HKD-a, do terase hotela Neboder, gdje će publika moći kušati etno zalogajčiće iz Slovačke, Italije, Makedonije i Trinidada i Tobaga te uživati uz nastup grupe Veja iz Pazina.

Koncert Bože Vreće, festival Porto Etno
Rijeka, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
19.30 h
ulaznice 100 kuna



GALA VEČER:

image
Hnk Zagreb

Spektakularni program u povodu 150 godina Opere HNK

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu utemeljena je Opera praizvedbom opere "Mislav", djela velikog hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, 2. listopada 1870. godine. U povodu toga velikog umjetničkog jubileja, HNK u Zagrebu priredio je svečani koncert kojim se obilježava 150 godina rada i djelovanja naše najveće i najstarije Opere – 2. listopada s početkom u 19.30 sati. Koncertom će dirigirati maestro Nikša Bareza a nastupit će operni solisti Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Ljubomir Puškarić, Stjepan Franetović, Tamara Franetović Felbinger, Cecilija Car, Nikša Radovanović, Ivica Trubić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Bit će izvedena djela Ivana pl. Zajca, Vatroslava Lisinskog, Blagoja Berse, Josipa Hatzea, Jakova Gotovca i drugih.

Gala koncert
Zagreb, HNK, Trg Republike Hrvatske 15
19.30 h, ulaznice 90, 120, 135 i 160 kn



SAJAM:

image
Vlado Kos/Cropix

Središnji jesenski događaj s obiljem kobasica, meda i piva

U Osijeku se od 2. do 4. listopada održava 23. Osječki jesenski sajam, koji obuhvaća poljoprivredu, prehranu, graditeljstvo, stanovanje, zdravlje, ekologiju... Uz predstavljanje gospodarstvenika, obrtnika, OPG-ova i posebnu izložbu ženskog poduzetništva, bit će moguće degustirati razne domaće suhomesnate proizvode, sireve, med, piva i ostale regionalne delicije.

23. Osječki jesenski sajam
Osijek, Pampas, Šandora Petefija 204/a
Od 10 do 19 h, ulaz besplatan



KAZALIŠTE:

image
Teatar Gavran

Novu sezonu Teatra Gavran otvara "Savršeni partner"

Predstavom "Savršeni partner" Mire Gavrana u režiji Slađane Kilibarde, Teatar Gavran otvorio je svoju novu kazališnu sezonu. Ta nova Gavranova komedija, s Lanom Gojak Bajt, Svenom Jakirom i Kristinom Krepelom u glavnim ulogama, bavi se otkačenim muškim androidom Davidom, uz pomoć koga se muško-ženski odnosi pokazuju iz drugačije perspektive.

"Savršeni partner"
Zagreb, Mala dvorana KD Lisinski, Trg S. Radića 4
20 h, ulaznice 70 kn



KONCERT:

image
Arhiv Jugoslavenske Kinoteke

Rođendanska posveta EKV-u gitarista Zorana Stojanovića Kize

Na koncertu posvećenom Milanu Mladenoviću, u povodu njegova rođendana 21. rujna, i njegovoj grupi Ekatarina Velika nastupit će jedan od najboljih hrvatskih gitarista Zoran Stojanović Kizo, a koji je svirao s Margitom Stefanović Magi, klavijatiristicom EKV-a, na nekima od njenih zadnjih koncerata. Kizo nastupa uz pratnju klavijaturistice Emme i perkusionista.

EKV tribute by Kizo & Emma
Zagreb, Boogaloo, Ulica grada Vukovara 68
19.30 h, ulaznice 35 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:07