PUT DO SREĆE DUG 7641 KM

KINESKE SPORTAŠICE OTKRIVAJU ZAŠTO SU SVOJU DOMOVINU ZAMIJENILE BAŠ HRVATSKOM 'Obožavamo gulaš i Dolac, uživamo u šetnjama čistim zrakom'

Zhou Xingtong, Li Yie, Fu Yu i Sun Jiyai četiri su kineske stolnotenisačice koje nastupaju za zagrebački klub Dr. Časl.
 Marko Todorov / CROPIX
 

Obožavaju gulaš, noćne šetnje Zagrebom, kupovanje na Dolcu, šarenilo Adventa, ali više od svega što mogu vodu piti direktno “iz pipe”. Jedna je udata za miljunaša, druga za Varaždinca, jednoj su Portugalci napisali krivo prezime, a glavnu među njima, trenericu Tian Yuan, od milja svi zovu Tina.

Donose medalje

Riječ je o četiri kineske stolnotenisačice, Li Yie, Fu Yu, Zhou Xintong i Sun Jiyai, svaka je prepuna sportskih uspjeha i medalja, a među svim mjestima gdje su igrale i živjele, kažu, najljepši im Zagreb. Sada igraju za zagrebački klub Dr. Časl, koji je prava senzacija u ženskom stolnom tenisu, jer iz sezone u sezonu osvaja gotovo sve što se osvojiti može, od domaće do europske Lige prvaka.

Bez ‘zagrebačkih’ Kineskinja to ne bi bilo moguće, jer redom su sve odlične u sportu u kojem uz Kinu u ženskoj konkurenciji dominiraju i rumunjske stolnotenisačice. Proslavljene kineske igračice bile su i reprezentativke svoje zemlje, ali su na kraju odlučile stalne treninge i strogi sportski život zamijeniti životom u europskim metropolama i igrama za zagrebački klub. Kada god treba dolaze u Zagreb, treniraju i putuju s klubom koji su posljednjih godina proslavile u cijeloj Europi.

“Zapravo, uživamo u Zagrebu, gdje je među ostalim i čisti zrak. Moguće su duge relaksirajuće šetnje, što često u kineskim gradovima zbog zagađenja i nije moguće”, kažu dok na sva usta hvale zagrebačko gostoprimstvo. “Nikada nismo doživjele ništa loše, samo lijepe susrete i prijateljstva. Ovdje se osjećamo bajkovito.”

Klub je osnovao entuzijast, doktor kemije i vlasnik prve privatne škole koja je i sada jedina koja ima vlastitu zgradu, dr. Martin Tino-Časl, u mladosti i sam stolnotenisač, koji s Kineskinjama pali i žari u europskim ligama. Iako njegove igračice žive širom svijeta, od Pekinga do Madeire, redovno se okupljaju u Zagrebu kada su velike utakmice i s klubom putuju kako bi osvojile ‘najviše od najvišeg’, što još nikome nije uspjelo, četiri trofeja u jednoj sezoni.

Marko Todorov / CROPIX
Sun Jiyai, Li Jie i Fu Yu

Zagorska juha

Za kineske stolnotenisačice Zagreb je otkriće, posebno uživaju u slobodnom vremenu, kada lutaju Gornjim gradom i u zadnje vrijeme susreću sve više turista, svojih sunarodnjaka. Ali, poseban događaj je uvijek odlazak na ljuti gulaš ili zagorsku juhu, što naprosto obožavaju. “Volimo mi i vaš roštilj, štrukle i sve hrvatske specijalitete, posebno ribu, ali gulaš nam je svima najdraži. Kada smo igrale u Mađarskoj za predjelo je bila gulaš juha, pa su nas pitali što ćemo za glavno jelo.

Gulaš, opet, a ako može i za desert”, kaže Li Yie, brončana na posljednjem prvenstvu Europe i prvorangirana europska igračica koja slovi kao najbolji ‘lovac’ na svijetu. Živi stalno u Nizozemskoj, a suprug je kineski bogataš s razgranatim biznisom. Od svih ‘zagrebačkih’ Kineskinja najbolje govori engleski, pa na turnirima i najviše komunicira s drugim sportašicama.

Klizanje zabranjeno

“Silno smo se htjele klizati za vrijeme Adventa, ali nam trenerica nije dala jer se bojala da se ne povrijedimo”, kaže i dodaje, “baš je prelijepo u Zagrebu.” A trenerica Tian već je dugogodišnja Varaždinka, nakon što se udala za Varaždinca i stalno nastanila u tom gradu. Bila je kineska reprezentativka, a nakon toga i trener ženske reprezentacije, a nastavila je igrati u francuskoj ligi. Upravo je ona bila ta koja je preporučila dr. Martinu Časlu da angažira ostale, pa je kontaktirala s igračicama koje su postigle svjetski uspjeh.

“Zainteresirala ih je da dođu u Zagreb i igraju za naš klub, koji im nije mogao ponuditi ne znam kakve uvjete. Ili, točnije, mogli smo im ponuditi manje nego drugi klubovi, ali su se sve redom zaljubile u Zagreb i tu nastavile igrati.

Privatna dvorana

Dobro se međusobno slažu, druže i svaki odlazak na neku utakmicu je i prilika za druženje”, kaže dr. Časl, koji je Kineskinjama ustupio i sportsku dvoranu za treninge i utakmice u Britanskoj međunarodnoj školi koja jedina u Hrvatskoj ima licencu Cambridgea.

Fu Yu je udata i živi na Madeiri, ima četverogodišnjeg sina i nije joj teško redovno dolaziti u Zagreb na utakmice. Kaže, ugodno se osjeća, ponekad ode i u neki kineski restoran, ali više od svega voli hrvatske specijalitete. Posebno je zanimljiva sportska karijera dvadesetpetogodišnje Zhou Xintong koja je bila bivša reprezentativka Kine, ali je odlučila nastaviti karijeru u poslovnom svijetu. Danas radi kao bankarica u Pekingu, ali je u svijetu ping-ponga visoko rangirana među prvih deset najboljih igračica na svijetu.

Naprosto je prekinula vrtoglavu sportsku karijeru u reprezentaciji, jer je željela više vremena za sebe, a poznata je i po tome što reket drži na azijski način i prije nego što servira stalno ga vrti u ruci. “Za nju kažu da je vrlo neugodna igračica jer zna iznenaditi suparnice oštrim servisom za koji se nikad ne zna gdje će loptica ići”, kaže dr. Časl.

Marko Todorov / CROPIX
Sun Jiyai

Internacionala

Uz Kineskinje u ekipi kluba “Dr. Časl” su i dvije hrvatske reprezentativke Mirela Đurak i Dorina Srebrnjak, te slovenska reprezentativka Manca Fajmut. “Ima i jedna velika razlika između naših igračica i onih iz drugih klubova, koje redom pobjeđujemo. Dok naše Kineskinje na dresovima imaju tek ispisanog ponekog sponzora, među kojima je i Britanska škola, igračice iz europskih klubova izgledaju gotovo kao putujuće reklame.

Ali, i za simboličan novac moje Kineskinje ostvaruju rezultate koji su za druge nedostižni”, kaže Časl i nabraja uspjehe u Ligi prvakinja, Europskoj superligi, hrvatskoj ligi i kupu. U deset godina kako vodi klub samo se redaju pobjede, a Kineskinje nam kažu da su zbog toga posebno sretne. “Naravno da volimo pobjeđivati i to još za Zagreb”, priča uz osmijeh Li Jie, koja je i majka četverogodišnjeg sinčića, ponosna što igra za klub koji je drugorangirana ekipa Europe, a po sadašnjim renking bodovima i najbolja.

Naredale su djevojke i 78 pobjeda za redom protiv najjačih europskih klubova, a ambicije im time ne prestaju.

“Nevjerojatno je kako su skromne, jer su sve redom zvijezde u tom sportu. Sada kao da im je najvažnije da su kompaktni tim”, govori Časl koji je i sam bio vrlo uspješan igrač dok jedan od presudnih mečeva nije izgubio zbog zalutale ‘prasice’, kada je lopta okrznula stol i zauvijek prekinula njegovu profesionalnu karijeru. Kaže, rijetko se u vrhunskom ping-pong nađe ekipa u kojoj osobni ego igračica nije u prvom planu. “Klub im je u prvom planu, mnogo više od osobne promocije. I nakon utakmica, kada svaka ode na svoju stranu, ostaju u kontaktu, čuju se i druže.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:15