BRANKA ANIČIĆ

Kako danas izgleda život prve cijepljene osobe u Hrvatskoj: ‘Gdje sam? Evo malo šopingiram!‘

Branka Aničić
 Ronald Goršić/Cropix
Bila sam prva u Hrvatskoj koja je primila cjepivo. Ajme, to je bilo tako lijepo. Uopće nisam očekivala sve te face

Kada su me ugledali, praunuci su mi se zatrčali u naručje takvom snagom da su me gotovo srušili - sa zaraznim smijehom priča nam 82-godišnja Branka Aničić, stanovnica trešnjevačkog doma za starije, koja će ostati upisana u povijesti kao prva osoba u Hrvatskoj koja je primila cjepivo protiv novog koronavirusa.

Nakon što je dobila i drugu dozu te stekla potreban imunitet, Branka je postala "slobodna". Naime, prije je morala biti zatvorena u domu, nije smjela nikuda, a najveća joj je želja bila vidjeti obitelj. Zato je, kada je čula da dolazi cjepivo, odmah rekla - može. Zdravstvena je djelatnica, umirovljena farmaceutska tehničarka, pa ni trenutka nije dvojila.

- Naravno da sam se cijepila i opet bih da treba. Nisam ja jedna od onih koji tvrde da je zemaljska kugla ravna ploča - smije se Branka.

Vani je ugodnih 17 Celzijevih stupnjeva, prava proljetna temperatura, a ona uživa u novostečenoj slobodi. Mjesecima nije mogla van, niti je tko mogao doći njoj u posjet. Pravila u domovima za starije rigorozna su, ali s razlogom jer su stariji u najugroženijoj skupini kada je koronavirus u pitanju.

Svima to teško pada, kako korisnicima tako i članovima obitelji, no zdravlje i sigurnost su na prvome mjestu. Teško je, kaže nam, provoditi dane zatvoren, pa je jedva čekala da se može vratiti svojoj svakodnevici. I kad smo je u ponedjeljak nazvali, rekla je da se s nama može sastati tek iza podneva.

Nordijsko hodanje

- Otišla sam u šoping - kroz smijeh nam je rekla.

Uistinu, bila je u gradu, najviše joj je nedostajala ta šetnja na koju je navikla. Dugo se bavi sportom, a najdraže joj je nordijsko hodanje u kojem je već veteranka. A omiljen joj je cappuccino, koji smo popili na klupici u parku nedaleko od Doma.

- Ma, nije da mi je nešto baš toliko nedostajalo, ali ovako je puno ljepše. Najviše mi je falila obitelj. Unuci i praunuci. I oni su se mene zaželjeli. Čim je bilo moguće, došli su me posjetiti. Popili smo kavu i čokoladu. Dugo smo razgovarali - prisjeća se Branka Aničić.

image
Ronald Goršić/Cropix

Sada bez problema može prošetati, a na obližnjem Trešnjevačkom placu kupi si voće u kojem uživa. Kafići joj previše ne nedostaju, nikada ih nije baš posjećivala, no ta šetnja sunčanim parkom, kao i malo zadovoljstva u obilasku štandova, nešto je što je navikla imati, a pandemija joj je bila uzela.

- Jest, stvarno je lijepo. Zapravo, prvog dana kada su nas 'pustili', nisam ni sama bila svjesna koliko smo bili zatvoreni. Malo sam prošetala, vidjela kako izgleda vanjski svijet. Svi smo bili jako disciplinirani, tako da nisam stekla neki dojam da smo bili zatvoreni. Neki moji prijatelji ovdje iz doma kažu da su jedva dočekali otvaranje, jako su se žalili što su zatvoreni, a onda su prošetali samo do najbližeg dućana. Zapravo je najteže bilo to što nismo mogli vidjeti članove obitelji - govori nam Branka.

Kretanje je važno

Uz kavu za van prisjećamo se kraja prosinca prošle godine, kada je baš ona odabrana da kao prva u Hrvatskoj primi cjepivo protiv novog koronavirusa.

- Ajme, to je bilo tako lijepo. Uopće to nisam očekivala. Rekli su mi da će me cijepiti, ali nisam očekivala toliku pozornost. Mislila sam da ću dobiti cjepivo i to je to. A onda... Bili su tamo deseci kamera i novinara, svi su htjeli izjavu. Mislila sam da će eventualno doći ministar zdravstva Vili Beroš, ali došao je i premijer Andrej Plenković, a bio je tu čak i gradonačelnik Milan Bandić. Ipak, nije me bilo strah, nije me uhvatila trema - otkriva.

Za zdravlje je, kaže, najvažnije što nakon svega ipak može slobodno hodati.

- To je jako važno, morate se kretati - poručuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:27