UMRO DR. KLJENAK

Htio je postati gradonačelnik Zagreba, nastupio u kulinarskom showu, liječio 70.000 djece, a 2008. izveo je - čudo!

Antun Kljenak

 Ranko Suvar/cropix/cropix/
Svestrani primarijus Kljenak bio je i predsjednik Hrvatskog likovnog društva HLZ-a, dragovoljac, slikar i kandidat za gradonačelnika

Antun Kljenak, naš vrhunski kirurg, ali i pjesnik, slikar, autor filmova i istraživač, preminuo je u 61. godini od posljedica maligne bolesti. Brojni kolege opraštaju se od ovog iznimnog kirurga, a o njemu samo lijepe riječi imaju i brojni pacijenti Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i njihovi roditelji.

Primarijus Kljenak razvio je posebnu metodu razdvajanja prstiju šake kod djece leptira. Nakon što je obavio sve potrebne edukacije, sam je razvijao nove metode i obavljao neke zahvate na mnogo lakši i bezbolniji način. "Metodom rolanja" uzeo bi samo najtanji sloj zdrave kože i presadio ga na šake. Na taj način izbjegla bi se rana i sve bi zacijelilo za tjedan dana. Mnogo svjetskih stručnjaka znalo je tražiti primarijusa da im otkrije svoje metode rada.

Jedan od njegovih najtežih slučajeva dogodio e 2008. u kojem je napravio čudo bio je kada je 14-godišnjem Marku iz Varaždina, koji se u školskom hodniku polio razrjeđivačem i zapalio, doslovno spasio život.

Od dječakova dolaska u bolnicu brinuo se o njegovu liječenju. Marko je više od 72 sata proveo pod anestezijom, tjednima je svakodnevno bio na operacijama kako bi mu rekonstruirali kožu lica i na kraju se - oporavio.

Specijalist dječje kirurgije i sveučilišni magistar javnog zdravstva, koji je uvijek pomicao granice u medicini, završio je Klasičnu gimnaziju te Medicinski fakultet u Zagrebu. Godine 2003. diplomirao je na The George Washington Universityju, Columbian Collegeu of Arts and Sciences: Transformational Leadership.

Dragovoljac i umjetnik

Svestrani Kljenak bio je i predsjednik Hrvatskog likovnog društva HLZ-a i dobitnik Nagrade Grada Zagreba i brojnih drugih nagrada, povelja i priznanja. Bio je dragovoljac, za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata.

Široj se predstavio prije dvije godine kao jedan od natjecatelja osme sezone emisije "Tri, dva, jedan - kuhaj!". Rekao je tada da se prijavio iz znatiželje, ali i zbog svog otvorenog srca jer su to dvoje najbolji smjerokazi života.

image

Antun Kljenak sa dječakom Dejanom

Ranko Suvar/cropix/Cropix

- Ne bojim se eventualnih zlonamjernih komentara na društvenim mrežama u smislu ‘kakav je to kirurg koji ima vremena i za kuhanje‘. Zašto se, primjerice, ne zapitaju kakav je to ludi mladi doktor koji je bio hrvatski dragovoljac 1991. u hladnim praskozorjima Banovine? Ili kakav je to doktor koji je u svojoj karijeri liječio više od 70.000 djece, operirao na četiri kontinenta, završio brojne škole i specijalizaciju iz dječje kirurgije, magistrirao, doktorirao, postao primarijus, ostvario obitelj s troje djece (i jednim unukom, zasad), a ima vremena i za slikarstvo, pjesništvo, putovanja, bajkerstvo, lovstvo, plovidbu drvenom pasarom i brojne druge poznate i nepoznate aktivnosti - rekao je tada za Večernji list.

Nikad nije bio od onih koji su odlučili samo vegetirati, stajati na putu ili "vrtjeti se u zatvorenom krugu jednodimenzionalne svakodnevice".

- Otvoreni prozor u život vrijedi više od najmekanije fotelje u zatvorenom krugu duhovnog siromaštva. Možda u ovome leži najtočniji odgovor o mojoj odvažnosti da se uputim i u igru kulinarstva - isticao je.

Svoj je poziv, unatoč brojnim prekovremenima i noćnim smjenama, iznimno volio i baš je zbog njegovih teških strana naučio cijeniti vrijednost trenutka. Slobodno je vrijeme uvijek pokušavao iskoristiti prvenstveno za obitelj te u druženju s prijateljima, na studijskim putovanjima, kreativnim i duhovnim aktivnostima.

Talent za pisanje

Recentne likovne tematske cjeline čine Kljenkove slike iz ciklusa "Afrički motivi", kao i slike iz ciklusa "Drvo, kukci, prolaznost" te glitch art "Besprizornice, šum dalekovidnice, no programme available 2019. godine". Artografije iz ciklusa "Fragmenta immortalia" kamerom su zabilježeni neki od prolaznih trenutaka osobnog umjetničkog ishodišta nadahnuća.

image

Antun Kljenak

Goran Mehkek/cropix/Cropix

Kljenak je autor filmova "Zagreb Surgical Reconstructive Procedure", u kojem govori o vlastitoj metodi operacije šake "djece leptira", a koji je premijerno prikazan u Stockholmu, potom u SAD-u, Engleskoj i drugdje, "Zagreb suzama vjeruje" (dokumentarni film o hrvatskoj djeci žrtvama rata) te kratkih filmova "Debra Imagine" i "Tragovi u pijesku".

Iza njega su brojne napisane pjesme, ali i znanstveni i stručni radovi. Talent za pisanje genetski mu je dar usađen od pokojnog oca Mladena Kljenka, hrvatskog odvjetnika i književnika, i majke Diane Dan, hrvatske pjesnikinje.

Kandidat za gradonačelnika

Svoju svestranost Kljenak je dokazao i kada se 2009. godine kandidirao za gradonačelnika Zagreba kao HSP-ov kandidat, no ipak bez uspjeha. U svojem se govoru nakon kandidature osvrnuo na teme koje nisu tipične za staru gardu HSP-a, poput energetike, vodstva i reforme. Smatrao je da "gradonačelnik Zagreba ne treba biti osoba s velikim političkim ambicijama, već samo odgovorna i stručna osoba".

image

Antun Kljenak

Goran Mehkek/cropix/Cropix

- To sam napravio iz srca. Još sam tada najavio da nastave li se štetne politike, i bogatom Gradu Zagrebu prijeti financijski slom, no rijetko je tko od glasača zavedenih štetnim populizmom u to povjerovao. Nažalost, čini se da se moje proroštvo obistinilo. I to mi nije drago - rekao je kasnije liječnik, koji je svoja politička prohrvatska uvjerenja uvijek jasno isticao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 17:57