‘PA ZAR JOŠ I TO?!‘

Građani se zapanjili kada su podignuli pogled prema nebu. Činilo se kao sudnji dan...

 Viralpress/Viral Press/Profimedia
Ovaj spektakularan prizor stanovnici su zabilježili nizom čudesnih fotografija

Zar nisu dovoljni korona, aktivni vulkani i financijska kriza nego sada još stižu i vanzemaljci – zapitali su se jučer Indonežani kada su podigli pogled prema nebu.

Činilo se da je došao sudnji dan.

Naime, iznad planina u Indoneziji pojavio su se iznimno neobičan prizor. Na prvi pogled – pristizao je svemirski brod. I to ne samo jedan.

Na drugi pogled, ipak su to bili oblaci. Iako, iznimno čudni, neuobičajeni, u obliku diska koji su uistinu nalikovali svemirskim brodovima.

Bio je to doista spektakularan prizor kojeg su stanovnici zabilježili nizom fotografija.

Rijetki NLO oblaci formirali su se preko osam različitih planina u provincijama Istočne i Srednje Jave. Šokirali su stanovnike koje žive oko planina Arjuno, Welirang, Bromo, Merhabu, Andong, Sumbing, Lawu i Merapi.

image
Viralpress/Viral Press/Profimedia

Međutim, još su se više začudili nakon što su ustanovili da su se oblaci na vrhu velikih planina pojavili istodobno.

Aldies (24), djevojka koja živi u podnožju planine Arjuno, rekla je da je oblake vidjela rano ujutro i ostala iznenađena.

- Prvi put sam vidjela tako čudne oblake. Izgledali su poput NLO-a i bili su zaista prekrasni pa sam ih snimila - rekla je.

Stanovnici koji žive u blizini drugih planina također su primijetili ovaj rijedak fenomen.

Teguh Tri Sutanto, službenik meteorološke stanice Istočna Java rekao je da su čudne formacije lentikularni oblaci, ali izuzetno je rijetko da su nastali u različitim regijama istodobno

- Ovi oblaci ukazuju na turbulenciju ili vertikalne kovitlace vjetra koji su dovoljno jaki da ih čine opasnim za niske letove poput helikoptera oko oblaka - rekao je.

image
Viralpress/Viral Press/Profimedia

Ovaj je fenomen komentirala i dr. Emilya Nurjani, klimatska stručnjakinja s Universitas Gadjah Mada (UGM) te je razjasnila situaciju i odbacila sve teorije o dolasku vanzemaljaca. U tekstu objavljenom na stranicama indonezijskog sveučilišta objasnila je da se nad navedenim planinama dogodio fenomen neobičnih oblaka koji izgledaju poput NLO-a ili, pak, vrtloga vihora. Ovi su oblaci odnedavno poznati, objašnjava, kao vrsta lentikularnog oblaka (nepomičnog oblaka koji se uglavnom formira u troposferi, obično u okomitom položaju u smjeru vjetra).

Ne postoji veza između ove neobičnih pojava oblaka i znaka nadolazeće katastrofe, dodaje. Ipak, ovi oblaci nisu sigurni za bilo kakve zrakoplovne aktivnosti jer mogu uzrokovati turbulencije.

- Ovi oblaci nipošto nisu sigurni za avione koji lete oko njih – napisala je raije danas Dr. Emilya Nurjani.

Nurjani je dodala da su lentikularni oblaci uobičajena pojava, posebno u planinskim područjima.

Također, objasnila da orografski čimbenici (grana geomorfologije ili fizičke geografije, bavi se znanstvenim istraživanjem i opisivanjem reljefa na površini Zemlje, op.a.) utječu na stvaranje ovih oblaka. Oblaci se vrlo često javljaju u planinskim područjima, obično na vjetrovitoj strani planina ili na strani koja je okrenuta prema padinama, ali ovi lentikularni oblaci nastaju na strani koja je u zavjetrini.

Kada se vlažni zrak podigne na vrh planine ili brda, on se hladi i učvršćuje, što rezultira oblacima. Ipak, na suprotnoj strani vjetra dolazi do isparavanja jer se zrak smanjuje i postaje topao.

image
Viralpress/Viral Press/Profimedia

- S površine možemo vidjeti da oblaci izgledaju stagnirajuće kad struji zrak, a slojevi koji tvore oblak previše su suhi pa nastaju diskovi, jedni iznad drugih. Ponekad se taj proces nastavlja u stratosferi i izgleda poput NLO-a - objasnila je klimatska stručnjakinja koja je ujedno i predavačica na Odsjeku za geografiju okoliša Geografskog fakulteta UGM.

Dodala da će se na vrhu planine i na dnu pojaviti valni oblik vrtložnog vrtloga. Dio sve većih vrtložnih oblika dovoljno je hladan da stvara rotorne oblake.

To je oblak koji se stvara u zavjetrini većih planinskih barijera, nalik je na altokumuluse, a zrak u njemu rotira oko osi koja je paralelna s planinskom zaprekom i oblak je gotovo nepomičan. Klima u tim oblacima rotora vrlo je nestabilna i opasna za avione koji lete oko nje. Nesigurni uvjeti također se primjenjuju na letove na zavjetrinskoj strani planina ili brda jer postoji neizmjerno snažno kretanje prema dolje.

Uz to, dr. Nurjani napisala je da pojava lentikularnih oblaka obično uzrokuje kišu srednjeg intenziteta.

- Kiša će padati, ali i dalje će imati srednji intenzitet, jer je u osnovi ta je kiša nastala vodenom parom s vjetrovite strane - objasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32