MEDICINSKO ČUDO

Gospođa Safina u 70 godini rodila je blizance: ‘A već sam se pitala tko će brinuti o meni kad ostarim‘

Safina Namukwaya

 Women‘s Hospital International And Fertility Centre/Facebook
Ovo je njen drugi porod u tri godine, nakon što je prvu kćer rodila 2020. godine. Kako kaže, odlučila je imati djecu nakon što joj se okolina rugala jer nije majka

Safina Namukwaya iz Ugande je pomoću medicinski potpomognute oplodnje sa 70 godina rodila blizance i postala jedna od najstarijih rodilja na svijetu, prenosi BBC.

Dječaka i djevojčicu rodila je pomoću carskog reza u bolnici glavnog grada Kampala, nakon uspješne IVF oplodnje.

Lokalnim medijima rekla je da vjeruje da se radi o “čudu”, dok su joj iz bolnice čestitali naglašavajući da se ne radi samo o medicinskom uspjehu, već snazi i otpornosti ljudskog duha.

- Postigli smo nevjerojatno - porodili smo blizance najstarijoj majci u Africi koja ima 70 godina! - objavila je Međunarodna ženska bolnica i centar za plodnost.

Porod je počeo u srijedu iza podneva, ali Namukwaya je rekla da joj je trudnoća bila teška jer ju je partner napustio kad je shvatio da će imati blizance.

- Muškarci ne vole kad im kažete da ćete imati više od jednog djeteta. Otkako sam primljena ovdje, nijednom se nije pojavio - objašnjava.

Ovo je njen drugi porod u tri godine, nakon što je prvu kćer rodila 2020. godine. Kako kaže, odlučila je imati djecu nakon što joj se okolina rugala jer nije majka.

- Čuvala sam tuđu djecu i gledala kako me dok odrastaju s vremenom napuštaju. Pitala sam se tko će se brinuti o meni kad ostarim - rekla je.

Nije poznato je li koristila jajnu stanicu donora ili vlastitu koja je bila zamrznuta i pohranjena iz njene mladosti.

In vitro oplodnja, poznata kao IVF, vrsta je medicinski potpomognute oplodnje tijekom koje se jajašce uklanja i oplođuje spermom u laboratoriju.

Oplođeni embrij zatim se stavlja u ženinu maternicu, što je Namukwayi omogućilo trudnoću i nakon menopauze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:19