PREDIVNA PRIČA

Gimnazijalka nakon potresa poslala dar nepoznatoj curici s Banije pa dobila dirljiv odgovor: Molim te, piši mi...

Helena Štajduhar i Ivona Kellert postale su prijateljice, a da se nikad prije nisu vidjele
 Privatni Album
Ivona, naravno, nije znala kod koga će završiti njezin dar tako da se jako iznenadila kada joj u nedjelju mobitel nije prestajao zvoniti

"Zovem se Ivona, živim u Daruvaru i maturantica sam u našoj općoj Gimnaziji. Nadam se da ste ti i tvoji dobro i da će ti ovaj paket barem malo uljepšati dan...", pisalo je u poruci koju je daruvarska gimnazijalka Ivona Kollert prije nekoliko dana stavila u kutiju s darom za neku djevojčicu na potresom pogođenim područjima.

Ivona, naravno, nije znala kod koga će završiti njezin dar tako da se jako iznenadila kada joj u nedjelju mobitel nije prestajao zvoniti, piše MojPortal. Svi su joj htjeli javiti da je traži djevojčica s Banije koja je dobila njezin dar i poruku, a zvala ju je čak i ravnateljica daruvarske Gimnazije, Romana Herout. Djevojčica joj se, naime, samo htjela zahvaliti i reći koliko joj znači njezin dar i poruka.

- Iako smo bili svjesni što radimo kada smo se uključili u akciju "Djeca djeci" koju je organizirala Andy (vlasnica daruvarske cvjećarnice Andy, Andrijana Vinković, op.a.), ipak nas je ganulo kada je nazvala majka te 11-godišnje djevojčice da se zahvali mojoj Ivoni. Ovo je bila sjajna akcija jer su djeca u nju direktno bila uključena i mislim da ih od malih nogu trebamo učiti empatiji. Drago mi je što i u ovako teškim vremenima, ljudskost ipak nekako ispliva na površinu - rekla nam je Ivonina majka Željka Kollert.

image
Ivonina poruka Heleni
Privatni Album

Kada je Ivona slagala paket za nepoznatu prijateljicu s Banije, pitala je svoju majku što da u njega stavi. Majka joj je samo rekla: "Stavi ono što bi i sama voljela od nekoga dobiti". Tako se u poklon paketu našlo slatkiša, higijenskih potrepština, ukrasa za kosu i ostalih sitnica koje je Ivona s posebnom pažnjom slagala u ukrasnu kutiju.

- Prvo me iznenadilo, ali onda sam shvatila da koliko god je tim ljudima drago što od nekoga dobiju pomoć, puno više im znači kada nekome za tu pomoć mogu zahvaliti. Razgovarala sam s majkom svoje nove prijateljice jer je njoj bilo malo neugodno. Žena se zahvalila i rekla da joj je kći presretna i da su joj darovi jako lijepi - kaže Ivona Kollert koja će za tri dana napuniti 18 godina.

image
Ovo su darovi sestara Kollert
Privatni Album

A djevojčica koja je u nedjelju cijeli dan pokušavala doći do Ivone kako bi joj se zahvalila na poklon paketu koji joj je poslala, zove se Helena, ima 11 godina i živi s roditeljima u Hrvatskom Selu kod Topuskog, doznaje MojPortal.

Učenica je 5. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Topuskom, od predmeta su joj najdraži likovni i tjelesni, a najviše na svijetu voli životinje. Ima čak osam mačaka i četiri psa. Sve ih je udomila.

image
Osim što brine o četiri psa, Helena i njezina obitelj udomili su i osam mačaka
Privatni Album

Helena nije htjela razgovarati s novinarima jer je jako sramežljiva, ali je preko svoje majke Gordane još jednom puno pozdravila svoju novu prijateljicu Ivonu iz Daruvara i poručila joj da bi se voljela s njom dopisivati.

- Jako se razveselila poklonu od Ivone, a poruka ju je posebno dirnula. Sve je u toj kutiji bilo prelijepo. Dobila je šminku, šalicu, slatkiše, ali najviše se obradovala parfemu. Djeci jako puno znači što netko u ovim trenucima misli na njih - rekla je Helenina majka, Gordana Štajduhar za MojPortal.

image
Helena se najviše obradovala parfemu kojeg joj je poslala Ivona Kollert iz Daruvara
Privatni Album

Helenina kuća također je stradala u potresu. Kuća je napukla, popucali su i temelji, dimnjaci se nisu urušili, ali više nisu stabilni, ali najveći je problem gornja ploča koja je pukla jer upravo ispod nje spava 11-godišnja Helena.

Helena se od 29. prosinca nije naspavala. Osjeti i najmanji potres i onda doziva tatu. Uglavnom spava po danu, a noću osluškuje hoće li čuti onaj zlokobni zvuk koji prati svaki jači potres.

- Dijete mi je prestrašeno. Ona osjeti i ove potrese od 1.6 stupnja po Richeru. Sva se uznemiri i uhvati je panika. Budući da mi je suprug stalno na terenu, jer radi u Zimskoj službi, moram je voditi sa sobom na posao jer se boji ostati kod kuće. Ne daj Bože nekog jačeg potresa, strah me i pomisliti što bi se moglo dogoditi - kaže majka Gordana koja je inače zaposlena u Općini Topusko u sklopu projekta "Zaželi" kojim se pomaže starim i nemoćnim osobama.

Njihovu kuću u Hrvatskom Selu statičari još nisu pregledali. Gordana je stoga u ponedjeljak ujutro otišla u Općinu Topusko prijaviti štetu i zatražiti novčanu pomoć.

- Naša kuća je poslije Domovinskog rata trebala biti srušena jer je bila u 6. kategoriji, ali kako se obnova radila kako se već radila, promijenili su samo dva-tri zida i to je to. Evo, sad je od potresa otišao temelj, a kad ode temelj, ode sve - priča Gordana kojoj nije jasno zašto Općina Topusko nije organizirala prikupljanje pomoći za njihovo područje. Sve što su dobili, bio je dar od Ivone i još nekih Gordaninih prijateljica koje su pomoć dobile od privatnih osoba iz Austrije. Prema njezinim riječima, zapravo je najveći problem na njihovom području što oni ljudi koji imaju novaca, više nemaju gdje kupiti stvari koje im trebaju jer su po većinu stvari uvijek išli u Glinu.

image
Helenina kuća u Hrvatskom Selu kod Topuskog također je oštećena u potresu
Privatni Album

Načelnika Općine Topusko, Ivicu Kuzmića, novinari su upitali zašto njegova općina nije organizirala pomoć za svoje stanovnike.

- Reći ću vam najiskrenije. Pomoć se ovdje nije prikupljala jer nismo nastradali. Topusko je imalo jednu veliku sreću u ovoj nesreći pa su naša oštećenja minimalna, Od 209 prijavljenih šteta na objektima, pregledano je njih 139. Samo su dva objekta dobila crvenu oznaku, stara crkva i jedna stara zgrada, a žutih oznaka je devet. Od prvog dana nakon potresa svu svoju logistiku stavili smo na raspolaganje Glini. U Topuskom se kuhalo 1600 toplih obroka koje smo onda razvozili po selima oko Gline ljudima na kućni prag. Organizirali smo prikupljanje humanitarne pomoći po školama ali ona se isto tako odvozila u Glinu i okolna mjesta jer je njima bila najpotrebnija. Ovdje nitko nije iselio iz svoje kuće. Osim toga, nitko nas nije ni tražio pomoć. Da nas je tražio, mi bi ga uputili gdje je može dobiti - rekao je načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić za MojPortal i poručio Heleninoj majci da mu se obavezno javi i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da njezino dijete može mirno spavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:49