NESHVATLJIVO

Djevojčicu (10) natjerali da bude ‘razredna covid sestra‘, umrla je od virusa šest dana poslije

Teresa Sperry

 Screenshot/YouTube
Škola nije imala pristanak roditelja. Da dijete vodi učenike do medicinske sestre tijekom pandemije? To je suludo, ogorčen je otac

Teresa Sperry, 10-godišnjakinja iz Virginije, preminula je od covida-19 nakon što joj je učiteljica dodijelila ulogu "razredne sestre". Djevojčica je preminula još 27. rujna prošle godine, a njezini roditelji u subotu su banuli u školu zahtijevajući detaljnu istragu njezine smrti.

Kako piše The Daily Beast, Teresa je preminula samo pet dana nakon što je počela osjećati glavobolju - i šest dana nakon što su njezini roditelji rekli kako je "imala zadatak otpratiti bolesnu djecu do ureda školske medicinske sestre".

- Nisu nas niti obavijestili o tome da nam je kći bila pozitivna na koronavirus, to smo saznali tek dva dana nakon njezine smrti - požalili su se.

Djevojčica je 21. rujna postala "razredna sestra" u školi Hillpoint Elementary i zadaća joj je bila pratiti bolesne učenike do medicinske sestre. Škola je, barem tako tvrde u izvješću, imala stroge protokole za svu djecu koja su pokazivala makar i najmanje simptome covida-19.

I dalje se ne zna u kojem je točno trenutku Teresa mogla biti izložena virusu, ali poznato je kako je jednog učenika zbog saniranja ozljede ruke i potrebe za inhalacijom otpratila do ureda medicinske sestre - dva dana poslije, djevojčica se prvi put požalila na glavobolju, a kasnije je razvila i teže simptome bolesti.

Njezina učiteljica istražiteljima je rekla kako ni Teresa ni drugi učenik kojemu je pomagala u tom trenutku nisu pokazivali simptome koronavirusa, niti je, tvrdi, 10-godišnjakinja morala pomagati učenicima za koje se činilo da su zaraženi. No, sama obveza učenika da uopće otprati bolesne đake do medicinske sestre navodno je bila u suprotnosti s protokolima o covidu-19 koji su bili na snazi u svim javnim školama u Suffolku.

- Natjerali su je da obavlja taj zadatak bez pristanka roditelja. Da dijete vodi učenike do medicinske sestre tijekom pandemije? To je glupost. To je suludo. Da me itko išta pitao ili me obavijestio o tome, rekao bih ne - kaže Teresin otac Jeff Sperry.

Supruga Nicole i on od škole su dobili izvješće o kćerinoj smrti na tri stranice iz kojega su zaključili kako obrazovna ustanova zapravo nije uložila nikakav napor da se provede temeljito praćenje Teresinih kontakata. Osim toga, spomenuti dosje uručen im je tek nakon što su ga sami zatražili putem Zakona o slobodi informacija.

- Jednostavno osjećam da je to izvješće nepotpuno. Kako znaju tko je bio u Teresinoj blizini dok je sjedila ispred ambulante? Snimke videonadzora nisu niti pregledali. Očito nisu razgovarali ni sa zaštitarom, koji je morao vidjeti moju kćer kako ide u kliniku. Toga u dosjeu nema - kaže razočarano otac.

Državne škole u Suffolku izvijestile su kako u ovom slučaju niti jedan protokol nije prekršen.

- Učenici koji pohađaju osnovnu školu Hillpoint, a za koje se sumnja da imaju simptome covida, prijavljuju se medicinskoj sestri ili njezinu uredu telefonskim pozivom - priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:25