RALJE

Dječaka u Australiji napao morski pas, zadobio je ugrizne rane stopala, prsta i natkoljenice

Ilustracija, morski pas tigar
 Rodrigo Friscione/Cultura Rf/Profimedia
Sedam Australaca umrlo je zbog napada morskih pasa 2020. godine - više nego bilo koje godine od 1934.

13-godišnjeg dječaka ugrizao je morski pas u Port Macquarieu na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa u Australiji, piše Guardian.

Hitna pomoć je izvijestila da se napad dogodio nešto prije 6 sati na gradskoj plaži.

Tinejdžer je zadobio ugrizne rane stopala, prsta i natkoljenice te je odveden u bolnicu u bazu Port Macquarie.

Glasnogovornica hitne pomoći Susan George rekla je da je dječak u stabilnom stanju.

“Nevjerojatno je da je bio prilično dobre volje kad je naša ekipa stigla, a lokalni spasitelji iz škole za surfanje sjajno su se pobrinuli za njega kad je prvi put izašao iz vode.

"Rekla bih da će ovaj mladić imati nekoliko zanimljivih priča za ispričati svojim prijateljima kad se dovoljno oporavi da se vrati u školu", rekla je.

Gradska plaža zatvorena je u ponedjeljak ujutro.

To je drugi napad morskih pasa na Port Macquarie ove godine.

Tridesetpetogodišnja žena je teško napadnuta dok je surfala na plaži Shelly u kolovozu, a spasio ju je suprug koji je udarao morskog psa sve dok je nije pustio.

Sedam Australaca umrlo je zbog napada morskih pasa 2020. godine, od čega su šest bili ničim izazvani napadi - više nego bilo koje godine od 1934.

Iako je ukupan broj ugriza morskih pasa u skladu s godišnjim prosjekom tijekom proteklog desetljeća, to je ponukalo stručnjake da razmotre utječe li na životinje vremenski događaj La Niña, povezan s hladnijim temperaturama morske površine u središnjem Tihom oceanu, gdje morski psi traže plijen.

Prema australskim podacima o napadima morskih pasa, prošlo je 86 godina otkako je posljednji put šest osoba umrlo od ničim izazvanih ugriza morskih pasa u jednoj godini.

1929. godine u Australiji je devet osoba umrlo od ničim izazvanih ugriza morskih pasa – nakon čega se povela rasprava o uvođenju prvih mreža protiv morskih pasa na australske plaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03