SHOPPING PATROLA

Aluminij, drvo, ratan... Nije lako odabrati materijal za vrtni namještaj, evo na što treba paziti

 Simone Werner-ney/Panthermedia/Profimedia
Toplije vrijeme potiče nas da ostanemo što je moguće dulje vani, zato za takve gušte valja odabrati udoban i kvalitetan namještaj

Ljeto je u punom mahu, a mi, kao i svake godine, obožavamo provoditi vrijeme na svježem zraku. Toplije vrijeme potiče nas da ostanemo što je moguće dulje vani. Svi koji nisu na moru spas pronalaze na svom balkonu, terasi, u vrtu, dvorištu ili, pak, u sjenici. Zato je izuzetno važno da za takve vanjske gušte odaberete udoban i kvalitetan vanjski namještaj.

Svi znamo kako je vanjski namještaj izložen stalnom utjecaju sunčeve svjetlosti, vlage, ali i moguće kiše i vjetra pa ga to čini posebno osjetljivim da ostane kvalitetan i lijep kako smo vjerojatno to zamislili kada smo ga kupovali. Materijala za vanjski namještaj koji možete odabrati u trgovinama ima zaista napretek, a mi vam danas govorimo o tri vrlo česta koja kupci odabiru.

image
Shutterstock

Prvi je aluminij. Namještaj izrađen od ovog materijala jako je zahvalan za njegu. Njega, kao i vanjski namještaj od plastike i čelika gotovo da se i ne mora održavati. Aluminij je izdržljiv materijal pa će izdržati vlagu i svakodnevnu upotrebu.

A kako ga održavati? Ne može jednostavnije. Vlažna krpa i sredstvo za čišćenje (blagi sapun).

Drugi je popularno drvo. Tu je priča ipak zahtjevnija.

Sve, naravno, ovisi o vrsti drveta. Najmanje posla za održavanje imat ćete ako odaberete drvo čempresa, cedra ili sekvoje. Navedene vrste drveta su jako otporne na različite vremenske uvjete i zahtijevaju manje regeneracije boje i UV zaštite.

Treći je ratan. Ratan je jedan od materijala koji je u posljednje vrijeme dosta tražen na tržištu, kako za kućanstvo tako i za ugostiteljstvo. Zato ako želite praktičan i dugotrajan namještaj koji je relativno lagan za održavanje, idealan je pleteni namještaj od ratana koji je i vizualno jako efektan. Za održavanje ovakvog namještaja dovoljno će biti malo deterdženta za pranje posuđa, zdjela tople vode, stara četkica za zube, mekana krpa i lak kako se na namještaju od ratana ne bi skupljale mrlje.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Kupnji vrtnog namještaja treba ozbiljno pristupiti, iako se to možda tako ne čini na prvu. Naime, ovisno o tome koji materijal odaberete za komade namijenjene vašoj vanjskoj oazi, to automatski znači da ćete odabrati i način, te vrijeme i trud koji ćete utrošiti na njegovo održavanje.

HARVEY NORMAN

Vrtni set CONCORDE Lounge

Cijena: 11.990 kn

Aluminijski okvir dizajniran je da izdrži sve vremenske prilike, dok završna obloga u prahu zadržava crni mat izgled tijekom cijele godine.

Materijal: aluminij, akacija, pjena

Uključuje: trosjed, dvije fotelje i klub stolić.

www.harvey-norman.hr

image
Harvey Norman
EMMEZETA

Easy viseća ljuljačka

Cijena: 1539 kn

Metalna konstrukcija svjetlosive boje i umjetni ratan svjetlosive boje. Tu su i svjetlosivi jastuci od poliesterske tkanine.

Dimenzija košare: 120 x 105 x 67 cm

Nosivost: do 100 kg

www.emmzeta.hr

image
Emmezeta
BAUHAUS

Sunfun Diana Ležaljka za sunčanje

Cijena: 1149 kn

Od trajnog tvrdog drva te metalni dijelovi od nehrđajućih materijala. Ima podesivi dio za leđa. Mogućnost sklapanja. Prethodno obrađeno uljem za njegu.

Dimenzije:190 x 60 x 88 cm

Materijal: drvo, prirodno smeđe boje.

www.bauhaus.hr

image
Bauhaus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 07:06