SKUPLJAJU POTPISE

Aktivisti žele ubrzati zakon: ‘Nije dovoljno samo reciklirati, evo što možete napraviti...‘

Inicijativa Zelene Akcije ”Srpanj bez plastike”
 Karla Zupičić
Nadležno ministarstvo višekratnu plastiku mora uvrstiti u zakon, kažu u Zelenoj akciji

Hladna limunada, sa šećerom ili bez, čekala je jučer predvečeri na Zrinjevcu sve prolaznike koji su sa sobom ponijeli višekratnu čašu, staklenu bocu ili bilo koji drugi perivi predmet u kojem se ovaj napitak može poslužiti.

- Za one koji takvo što nemaju sa sobom imamo ove obične staklene teglice koje su primjer kako se stvari mogu kreativno iskoristiti - objašnjava Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Njihov šareni informativni štand s limunadom samo je dio kampanje „Srpanj bez plastike“ čiji je cilj, kako kažu, potaknuti građane da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje jednokratnom plastikom. Ujedno žele potaknuti donositelje odluka na kreiranje politika koje će ubrzati razvoj sustava.

image
Zelena akcija skuplja potpise za bolje zakone
Karla Zupičić

- Ministarstvo je u izvješću s javnog savjetovanja o novom Zakonu o gospodarenju otpadom napisalo da će se pitanja vezana uz jednokratnu plastiku riješiti kroz podzakonske akte pa bismo ih željeli potaknuti da među njih uvrste pitanje ponovne upotrebe - kaže Ana Marija Mileusnić dok nam pokazuje peticiju „We choose reuse“ koju se na štandu moglo potpisati. Skupljene potpise poslat će Europskoj Komisiji kako bi, nadaju se, ubrzali proces donošenja odluka na nacionalnoj razini.

- Željeli bismo kod ljudi razviti svijest da nije dovoljno odvojiti i reciklirati plastiku, već bismo trebali smanjiti njezino korištenje na svakom koraku. Tu nam treba pomoći sustav jer ne može sve ovisiti o dobroj volji pojedinaca - zaključuje Mileusnić.

image
Građani koji su donijeli svoje boce ili čaše dobili su hladnu limunadu na dar
Karla Zupičić

U sklopu kampanje „Srpanj bez plastike“ Zelena akcija i Art Park Zagreb u utorak 13. srpnja u Ribnjaku organiziraju različite edukativne aktivnosti i druženja, a sve ih povezuje tema plastike i njezinih alternativa. Posjetitelji će moći pogledati izložbu „Single-use vs. Reuse“, projekcije filmova i sudjelovati u edukativnom kvizu, a za one najbolje već su spremne zanimljive nagrade.

- Proteklih godina tematizirali smo štetnost jednokratne plastike i utjecaj njene proizvodnje i potrošnje na okoliš, ljudsko zdravlje i klimatske promjene, a ove godine fokus nam je na pravim rješenjima. Potrudit ćemo se da nakon događaja posjetiteljice i posjetitelji budu inspirirani i motivirani za korištenje višekratnih predmeta - poručuju organizatori.



Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:54