DAJTE JOJ LAJK

14-godišnja Ema treba našu pomoć: Mlada znanstvenica na korak je do velike svjetske pobjede

Ema Donev

 Darko Tomas
Ema je trenutno u napetoj završnici s mladim fizičarem Abelom iz Sjeverne Amerike čiji broj glasova značajno raste iz dana u dan

Ema Donev, 14-godišnjakinja iz Ivanić Grada osvojila je Hrvatsku svojom znatiželjom, znanjem, inicijativom i životnom željom da postane astrofizičarkom, a sada je samo korak do toga da uđe u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge.

Ema je zahtjevnom prijavom sama odradila sve što je mogla jer je stručni žiri njezin rad odabrao među 30 najboljih od čak 2400 prijava kandidata iz cijelog svijeta, a prema pobjedi je u ovoj fazi natjecanja mogu odvesti isključivo lajkovi. Ostalo je manje od dana jer glasanje, tzv. popular vote, za njezinu video prijavu na Facebooku i YouTubeu traje do 20. rujna u ponoć.

image

Ema Donev

Darko Tomas

Ema je trenutno u napetoj završnici s mladim fizičarem Abelom iz Sjeverne Amerike čiji broj glasova značajno raste iz dana u dan i zato joj je potrebna naša pomoć.

Kako bi joj pomogli da osvoji finale potrebno je kliknuti LIKE na Facebook video, kao i na Youtube video. Lajkovi se zbrajaju, a Emi možemo pomoći lajkanjem do 20.9. do kraja dana.

U finalu koje će se održati u San Franciscu, poznati svjetski znanstvenici odabrat će - pobjednicu ili pobjednika koji će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara. Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50.000 dolara.

image

Dean Donev, Emin tata i Ema

Darko Tomas

Svojim videom u 90 sekundi Ema objašnjava molekule DNA i RNA te 2. zakon termodinamike. Ona i inače kreira videozapise koje, kako nam kaže, na njezinom YouTube kanalu Astrophysics for kids ne prati jako puno ljudi, ali ju svi podržavaju i ostavljaju pozitivne komentare. Gledajući edukativne videe nakon operacije krajnika poželjela je napraviti svoj te je tako iz zabave nastao njezin prvi video o teoriji velikog praska.

image

Ema Donev

Darko Tomas

- Videom želim prenijeti znanje na jednostavan način tako da većina može razumjeti. Ljudima se sviđa takav format pa ću vjerojatno nastaviti tako raditi. Iako je dugotrajan, iznimno mi je zabavan proces i jako puno naučim svaki puta kad kreiram video. Prvo odaberem temu, onda istražujem sve o njoj, a onda to sve treba sažeti i napisati tekst koji ću govoriti, pa snimiti – pojasnila nam kako nastaje video. Animacije u videu radi u Adobe After effects, a ilustracije u Adobe Illustrator softveru o kojima je učila iz raznih tutorijala na YouTubeu. Svi videi su na engleskom jeziku jer Ema želi da budu dostupni i razumljivi velikom broju djece u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:08