SPORT ZA ELITU?

‘Dok šetamo od rupe do rupe, za nas postoji samo travnjak’

Zagrebački Golf & Country Club ponedjeljkom organizira besplatan dan za žene koje mogu uživati na prostranim terenima

Otkad je golf i kod nas postao popularan, stalno ga se tretira kao sport za elitu i one koji imaju novca “za besmislice”. S takvom je reputacijom i stigao u Hrvatsku, ali taj “teret” elitizma pomalo nestaje. Elitizam se povezuje s golfom jer je riječ o aktivnosti koja ipak iziskuje nekakvo značajnije novčano ulaganje barem na početku, za razliku od brojnih drugih sportova koji su uvjetno rečeno jeftiniji. To je, naime, jedan od rijetkih sportova u kojem oni koji se njime bave sami kupuju kompletnu opremu, nema posuđivanja, osim loptica, a ta oprema ne spada u rang najjeftinije na tržištu.

Međutim, zbog njegova razvoja i promoviranja, golf već neko vrijeme nije elitistički sport u kojem nekakvi bogataši šetuckaju po travnjaku i palicama lupaju po bijelim lopticama, nego sport za sve one kojima su važniji opuštanje i šetnja daleko od gradske vreve. Poseban trend koji je zabilježen kod nas sve je veća popularnost golfa među ženama, iako je i to još uvijek ispod svjetskog prosjeka.

Koncentrirana na igru

Kako bi se na zelene travnjake privuklo ljepši spol, naš najveći golf-kulb kraj zagrebačkog Laništa, Golf & Country Club, ponedjeljkom organizira besplatan dan za žene koje mogu uživati na prostranim terenima. Suprotno nekakvom ustaljenom mišljenju da ćete tamo zateći žene koje viđate isključivo po medijima, “lady’s” grupe koje se tamo okupljaju daleko su od bilo kakvog glamura, a motiv za njihovo bavljenje golfom je opuštanje i druženje s onima koji uživaju u istom sportu.

- Ne dolazim baš često, ali uvijek sam tu ponedjeljkom i još dva puta mjesečno. Dolazim na teren ravno s posla, koji je blizu, i istinski uživam u tome. Opušta me šetnja od rupe do rupe i zaboravim na sve dok sam tu. Koncentrirana sam samo na igru koja zna trajati satima i mislim da je ovo najbolja relaksacija - kaže Tanja Milošak koja golf igra dvije godine.

Iako je, kako kaže, trebalo neko vrijeme da savlada sve tehnike, Tanja ističe da ionako uvijek radi samo stvari koje voli, tako da joj ni dugotrajno učenje igranja golfa nije stvaralo problem. Najčešće igra s dvije, tri kolegice, a kao najveću prednost ističe činjenicu da se golf može početi igrati u bilo kojoj dobi, neovisno o godinama.





Bez agresije i ometanja

Kada bi se govorilo o pravilima golfa, o tome bi se moglo pričati danima, ali kada bismo ih “upakirali” u jednu rečenicu, onda je najjednostavnija definicija da je golf igra u kojoj igrač nastoji sa što manje udaraca ubaciti loptu u rupu. Međutim, ono što posebno veseli naše igračice, naravno uz uspješno spremanje loptice u rupu, jest i šetnja u prirodi. Naime, tereni su dugi i po nekoliko kilometara, pa tako tijekom jedne igre znaju prhodati i po sedam kilometara.

- Igra, šetnja i druženje stvari su koje mi pruža golf, ali igram ga malo dulje, pa sam već bila na puno turnira. Osobno mi ne smeta što za golf govore da je elitistički sport, iako je on zaista daleko od toga. Lijepa odjeća koju nosimo dok igramo i sva ostala oprema dio je nekakve golferske tradicije koja se na taj način čuva. Sve se na terenu odvija bez agresije i ometanja drugih igrača, pa mi odgovara i ta mirnoća dok igramo - ističe Dijana Bengin Leko.

Ona je zajedno s Tanjom redovna sudionica “ženskog dana” svakog ponedjeljka, ali ne dolaze na Lanište taj dan samo zato jer je besplatan, nego i zbog toga što se okupi ženska grupa s kojom ugodno završe prvi radni dan u tjednu.

- Istina je da smo na taj način htjeli privući što više žena, jer većina misli da si to ne može priuštiti. Golf nije ništa skuplji od nekog drugog sporta i zaista imamo različite članice iz svih društvenih slojeva.

Okupljanje ženske grupe

Žene ponedjeljkom tu imaju na raspolaganju teren, a mogu dobiti i opremu. Cilj nam je da se uključi više žena, jer iako ih je sve više zainteresiranih, još je to malo u odnosu na neke druge zemlje, pa čak i naše susjede poput Slovenije - navodi Mirjana Hendija, učiteljica golfa koja se prisjeća kako je nekada morala ići u Mokrice kako bi igrala golf, ali posljednjih se godina srećom, kaže, to promjenilo.

Kupnja opreme uistinu je glavna prepreka mnogima da se počnu baviti golfom, ali važno je napomenuti da kad se oprema jednom kupi, traje godinama. Isto tako, oni koji se samo rekreativno njime bave ne moraju kupovati baš najprofesionalniju opremu, a ako ne igraju često, mogu je i unajmiti u klubu.

Osnovna golferska oprema u brojkama

Tečaj - oko 600 (polaznici dobivaju opremu)

Sat s privatnim učiteljem - od 50 kuna

Dan igranja - od 50 kuna

Set torba sa šest palica - 2600 kn

Cipele Callaway Jolie - 990 kn

Rukavice Silverline Cabrett - 5 kn

Loptice Wilson PX3 (3 komada) - 75 kn

Kapa Nike Flexfit - 80 kn Polo majica Wombat - 279 kn

Pulover - 322 kn

Hlače - 479 kn

Hlače za kišu Royal Pant - 585 kn

Prsluk Royal West - 585 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:19