VODIČ

Želite promijeniti boju svoje mjesečnice u ‘zelenu‘? Ovo su 3 opcije koje su vam na raspolaganju

Ulošci, ilustracija
 Picturelibrary/Alamy/Alamy/Profimedia
Prosječna žena u životu će potrošiti će u prosjeku 12.000 komada menstrualnih uložaka ili njih 150 kilograma

Za početak, malo statistike. Prvo, prema podacima europske mreže Zero Waste Europe, prosječna žena će u svom životnom vijeku imati menstruaciju oko 3000 dana, odnosno 8,2 godine. U tom razdoblju potrošit će u prosjeku 12.000 komada menstrualnih uložaka ili njih 150 kilograma, količina koja je navodno dovoljna, tvrde, da se njome ispune dva minibusa.

Drugo, prosječni menstrualni proizvodi sadržavaju plastiku, i to čak u udjelu od čak 90 posto. Prema izračunima, tipični, uobičajeni paket uložaka navodno sadrži dovoljno plastike da se njome popune četiri plastične vrećice.

Treće, menstrualni proizvodi imaju svoju cijenu. Iako se na mjesečnoj razini ne čine skupi, ukupni iznos raste kako vrijeme prolazi. Naravno, cijene menstrualnih proizvoda variraju od zemlje do zemlje, no prema podacima s kojima raspolaže Zero Waste Europe prosječna žena u Europskoj uniji će u svom životnom vijeku potrošiti na njihovu kupovinu od 1500 do 7500 eura, ovisno o tome gdje živi. Za usporedbu, na održive inačice menstrualnih proizvoda potrošit će, prema njihovoj računici (koja pak ovisi o tome za koju se vrstu proizvoda u konačnici odlučite) te, ponovno, o tome gdje živite, maksimalno 100 eura.

Ako su vas ove brojke zaintrigirale i tražite po okoliš manje štetne opcije, želite smanjiti količinu otpada koji proizvodite te vas intrigira mogućnost uštede, možda će vas privući neka od tri "zelene" opcije koje opisujemo u nastavku teksta. Kao i sve u životu, svaka od njih dolazi sa svojim prednostima i manama. Preporučujemo da cijene pojedinačnih proizvoda detaljno istražite same, ovisno o tome koji vas zanima - ovdje, naime, donosimo načelne iznose.

Prva, i u posljednje vrijeme sve popularnija i pristupačnija (danas se može najnormalnije kupiti u dućanima) jest opcija menstrualne čašice. Riječ je proizvodu koji doista nalikuje na čašicu, koji se umeće poput tampona te je namijenjen dugoročnom korištenju. Čašica je izrađena od silikona, dolazi u različitim veličinama i dizajnima (ovisno, primjerice, o tome jeste li rodile) te je, s obzirom na to da je kupujete jednom, cijenom vrlo prihvatljiva (maksimalno 200 kuna). Čašica se može nositi i do 12 sati u komadu, a uz nju dolazi i prikladna ambalaža u kojoj je možete čuvati, primjerice mala platnena vrećica. Isto tako, mogu se kupiti i pripadajući proizvodi za njezino održavanje, odnosno čišćenje. Čašica dolazi i s detaljnim uputstvima kako je upotrebljavati i umetati te održavati čistom (prije korištenja je treba prokuhati u vodi). Što se tiče samog korištenja, ako se "sprijateljite" s tim proizvodom, ona može doista biti vrlo praktično i jednostavno rješenje. No, ponekad dolazi u paketu s "problemima" - neke žene imaju problem naviknuti se na njezino stavljanje, neke ne vole vidjeti njezin sadržaj, a neke prijavljuju poteškoće prilikom njezina vađenja (treba se naviknuti i na taj dio kako bi on prošao što urednije i kako ne bi došlo do prolijevanja). Mnoge je žene, primjerice, vole kombinirati s drugim ekološki održivim menstrualnim proizvodima, primjerice platnenim ulošcima ili menstrualnim gaćicama kojima se bavimo u nastavku.

Druga su opcija platneni ulošci koji se vraćaju na velika vrata. Danas dolaze u svim mogućim veličinama (od dnevnih do noćnih) i dizenima (nerijetko iznimno slatkima ili lijepima) te se izrađuju od različitih vrsta materijala (primjerice, bambusa). Funkcioniraju na principu običnih uložaka, s jednom velikom razlikom - mogu se iznova koristiti. Naime, peru se najnormalnije u perilici za rublje (na temperaturi od 60 ili 90 stupnjeva, ovisno o materijalu), suše se kao i sve ostalo rublje i zatim spreme kako bi ih mogli koristiti u narednom ciklusu. Što se tiče samog nošenja, osjećaj u usporedbi s uobičajenim ulošcima je neusporediv - nema one neugode "plastike" ni potencijalne iritacije kože, a i cjenovno se mogu pronaći vrlo pristupačne opcije, primjerice 12 kuna za platneni uložak standardne veličine (dnevni su, zbog manje veličine - logično - jeftiniji, noćni su skuplji, a cijena isto ovisi i o materijalu koji, u konačnici, odaberete). Neke stvarne mane u njihovoj upotrebi nema (doista su nepropusni), no prilikom kupovine pokušajte izračunati optimalan broj koji bi vam trebao tijekom jedne mjesečnice kako biste ih u tim danima uvijek imale na raspolaganju, odnosno u dovoljnom broju.

Treća opcija - možda najljepša, ali definitivno najskuplja - su menstrualne gaćice. U današnje vrijeme te "pametne", podstavljene gaćice dolaze u najrazličitijim mogućim varijantama i toliko su usavršene da ih je teško razlikovati od normalnog rublja. Većina njih ima upijajuću moć koja je navodno jednaka onoj četiri tampona, no imaju jednu veliku manu - skupe su. Cijene naravno variraju, no ne gine vam više od 100 kuna po komadu, prema onome što smo zasad vidjeli. Mnoge žene ih nerijetko (možda upravo zbog toga) kombiniraju i s menstrualnom čašicom, primjerice u slučaju jakih menstruacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46