DRAGOCJENO ISKUSTVO

UZ OVE SAVJETE ĆETE CIJELI DANBITI NA ENERGETSKOM VRHUNCUŠto činiti iz sata u sat

 Thinkstock
Iskoristite saznanja iz različitih istraživanja širom svijeta i zaboravite na probleme s ustajanjem, popodnevnu pospanost i loše spavanje

7.00 Potrudite se svakoga dana ustati u isto vrijeme. Odmah razmaknite zavjese ili dignite rolete. Pustite svjetlo u svoj životni prostor. Na taj način pomažete tjelesnom satu da ostane usklađen s 24-satnim dnevnim ciklusom. Ostanete li nakon buđenja u mraku, tjelesni sat svakog će dana početi kasniti za 12 minuta, utvrdili su znanstvenici.

Tako ćete pobrkati bioritam, a ustajanje će vam iz dana u dan biti sve teže.

7.15

Popijte čašu vode. Možete joj dodati nekoliko kapi limuna. Neka bude na sobnoj temperaturi. Hidratizirate li tijelo odmah nakon buđenja velika je šansa da ćete zalihe vode održavati i tijekom dana i tako spriječiti dehidraciju koja izaziva umor.

7.30

Doručkujte. Dodajte svojem doručku zobene pahuljice čime ćete dobiti deset posto više energije. Tako tvrde znanstvenici sa sveučilišta Cardiff u Walesu. Isplati se i doručkovati uvijek u isto vrijeme.

Kaotično jedenje, kada tijelo ne zna kada može očekivati sljedeće punjenje gorivom, vodi prejedanju i umoru. Doručak bi trebao obilovati bjelančevinama koje pomažu održati konzistentnim razine šećera pa ne riskirate da doživite brzi energetski high, nakon koga slijedi isto tako brzi pad.

10.00

Male doze kofeina svakih nekoliko sati držat će vas budnima, pozornima i usredotočenima mnogo dulje nego jedna velika šalica kave.

Nutricionisti imaju jednostavno objašnjenje za to - kada brzo popijete veliku kavu, kofein u krvotoku brzo dosegne visoke razine, a to vas može učiniti nervoznima i napetima. Uzimate li male doze tijelo će biti u ravnoteži. Ova kava bi trebala biti i posljednja u danu, jer tako smanjujete šanse da vam uvečer pokvari san.

11.00

Posegnite za mirisima - jasmin, recimo, pojačava beta valove koji nas čine budnijima i pozornijima. Ili udahnite miris esencijalnog paprene metvice - istraživanja su pokazala da taj miris pomaže sportašima da brže trče, a onima koji rade u uredu da brže rade na računalu.

Pomirišite metvicu, bilo da je u pitanju esencijalno ulje, bombon, sjajlo za usne ili krema za ruke. Korisni su i mirisi poput limuna, naranče i cimeta.

12.00

Pojedite nekoliko lješnjaka ili oraha. Imaju mnogo magnezija, koji je bitan za energiju, ali i u sprečavanju glavobolja.

13.00

Jedite kao dijete. Što više pojedete to će vam teže biti raditi jer će se tijelo morati više angažirati oko prerade hrane. Moglo bi vam se i prispavati. Sendvič od integralnog kruha, s piletinom ili puretinom, mrkva ili gusta juha i jedna jabuka, odlične su kombinacije za obnovu energije.

14.00

Bacite pogled na nešto crveno. Gledanje jarkih, vatrenih boja tjera mišiće da brže i jače rade, dajući vam nalet energije kada je najviše trebate, kaže studija sa Sveučilišta Rochester u SAD-u. Dobre su i druge jarke boje poput narančaste i žute.

14.45

Vrijeme je za međobrok. Dajte tijelu malo omega-3 masnih kiselina koje pomažu boljem funkcioniranju mozga, recimo jorgurt sa žlicom lanenih sjemenki ili orašaste plodove. Orasi su idealni. Ovo je dobro vrijeme i za zeleni čaj, koji pomaže boljem radu metabolizma i daje vam energiju. Iako sadrži tein, nema ga toliko da vam oteža spavanje kao što bi mogla kava.

15.00

Prošetajte jer tako ćete dobiti više energije za ostatak dana. Dovoljno je, prema jednoj američkoj studiji, prošetati 10 minuta da biste imali 18 posto više energije od kolega koje sjede.

15.30

Hladni i reski okusi citrusa mogu pojačati energiju aktivirajući živce u ustima, grlu i nosnoj šupljini i potaknuti pojačanu aktivnost mozga.

Žvakanje žvake drugi je način za pojačanje energije. Mišićna napetost koja dolazi sa žvakanjem povećava broj otkucaja srca i pozornost, te stimulira živčani sustav.

17.00

Posegnite za slušalicama. Ako ste još na poslu ili se bavite kućanskim poslovima, dajte mozgu malo glazbe. To vas, kažu istraživanja, može učiniti 10 posto produktivnijima.

18.00

Budite djetinjasti. Skočite nekoliko puta na krevetu ili zaplešite. To će vas protesti i potaknuti lučenje endorfina, hormona sreće.

19.30

Vrijeme je za zadnji obrok u danu, koji uvijek mora biti barem dva sata prije spavanja. Izaberite lagana jela, bjelančevine, povrće i složene ugljikohidrate - recimo ribu, brokulu i integralnu rižu ili zelenu salatu, sir, rajčice i girlanu piletinu s integralnim kruhom.

21.30

Popijte biljni čaj. Kamilica će vas smiriti, metvica pomoći probavi.

22.00

Počnite se otpuštati. Topla kupka i prigušeno svjetlo pripremaju tijelo za san, pa ćete se probuditi puni energije.

23.30

Ugasite svjetlo. Lijepo sanjajte.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:25