NOVO ISTRAŽIVANJE

Protutijela na covid mogu štititi od ponovne infekcije, stručnjaci ipak preporučuju cijepljenje

  
 Cristina Quicler/AFP
Istraživači su ustanovili da se samo 0,3% onih koji su bili pozitivni na protutijela ponovno zarazilo koronavirusom nakon 90 dana

Novo istraživanje pokazuje da osobe koje imaju pozitivan serološki test na SARS-CoV-2 također imaju manji rizik da će se ponovno zaraziti u budućnosti.

Studija je objavljena danas u američkom medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine, a potpisuju je istraživači iz Nacionalnog centra za tumore i kompanija LabCorp, Quest Diagnostics, Aetion Inc. i HealthVerity.

U istraživanju je sudjelovalo više od 3,2 milijuna američkih pacijenata koji su prošle godine obavili test na protutijela koronavirusa. Među testiranima, 11,6 posto je bilo pozitivno na protutijela, a 88,3 posto negativno. Proučavajući dalje podatke, istraživači su ustanovili da se samo 0,3 posto onih koji su bili pozitivni na protutijela ponovno zarazilo koronavirusom nakon 90 dana. S druge strane, tri posto onih s negativnim rezultatima testa na protutijela se ponovno zarazilo virusom u istom razdoblju.

- Rezultati studije u osnovi pokazuju redukciju za 10 puta, ali bio bih oprezan oko toga. Drugim riječima, to bi moglo biti precjenjivanje redukcije. A moglo bi biti i podcjenjivanje redukcije, rekao je CNN-u jedan od autora studije, dr. Douglas Lowy.

- Za mene je velika poruka - postoji redukcija. Ključna poruka koju treba iz toga izvući je to da je pozitivan rezultat testa na antitijela nakon prirodne infekcije povezan s djelomičnom zaštitom od nove infekcije.

Ipak, dodao je da bi se ljudi koji su preboljeli covid ipak trebali cijepiti kada na njih dođe red.

Naime, ispitivanje je opservacijsko i ukazuje na povezanost između pozitivnih rezultata testova na protutijela i nižeg rizika od infekcije približno 90 dana kasnije. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza i koliko dugo zaštita iz protutijela može trajati.

Lowy je dodao i kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdio rizik od ponovne infekcije nekim od novih sojeva koronavirusa.

- Sad kada postoje ovi sojevi koji izazivaju zabrinutost, koje su tu implikacije? Kratak odgovor je - ne znamo, kazao je Lowy, i stoga naglasio da osobe koje su bile pozitivno testirane na protutijela i dalje trebaju biti cijepljene protiv koronavirusa.

Doktor Mitchell Katz iz zdravstvenog sustava NYC Health + Hospitals napisao je u uvodniku studije kako je poznato da većina pacijenata koji se oporavljaju od covida-19 imaju protutijela te se čini da je ponovna zaraza do sada bila rijetka, ali još uvijek nije jasno koliko će dugo ta zaštita iz protutijela trajati.

- Iz tog se razloga preporučuje cijepljenje protiv SARS-CoV-2 bez obzira na status protutijela, napisao je Katz.

- Koliko će dugo trajati zaštita iz protutijela osigurana cjepivima također je nepoznato. Samo će vrijeme pokazati koliko će dugo trajati zaštita protutijelima nakon prirodne infekcije ili cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06