PREHRANOM DO ZDRAVLJA

Pet ‘obaveznih’ namirnica za svaki jelovnik

Različiti ljudi, različite prehrambene navike. One mogu biti uvjetovane brojnim čimbenicima - od nasljednih, okolišnih, pa sve do vjerskih. Međutim, znanstvenici se slažu da nekoliko namirnica ili skupina prehrambenih proizvoda moraju biti zastupljene na svakodnevnom jelovniku osoba koje žele sačuvati zdravlje i zadržati dobar izgled do kasne životne dobi. Pogledajmo stoga koji su to “stupovi” pravilne prehrane koji čine zajednički nazivnik brojnih studija i istraživanja fenomena dugotrajne vitalnosti.

Lisnato zeleno povrće

Medicinski stručnjaci ih nazivaju jednim od čuda prirode kada je hrana u pitanju. Lisnato zeleno povrće poput blitve i kelja namirnice su visoke nutritivne vrijednosti, bogate folnom kiselinom, vitaminima A, C i magnezijem. Svakodnevnim konzumiranjem lisnatog zelenog povrća smanjuje se učestalost pojave upalnih bolesti, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i malignih bolesti.

Orašasti plodovi

Mnogi znanstvenici u prehrani preporučuju bademe, orahe, indijske oraščiće, lješnjake kao neizostavni dnevni obrok. Najbolje ih je jesti ujutro zajedno s voćem ili u zobenim pahuljicama, odnosno pojesti mješavinu orašasih plodova kao međuobrok u ranim poslijepodnevnim satima. Pri tome je porcija tog voća određena individualno i svatko bi trebao pojesti onoliko koliko mu stane na dlan ili u šaku jedne ruke. Vlakna, vitamini, masne kiseline i minerali iz orašastih plodova umanjuju glad i poboljšavaju opće stanje organizma.

Luk

Studije pokazuju da redovito konzumiranje luka može smanjiti nastanak upalnih promjena u organizmu, umanjiti simptome astme i rizika za razvoj karcinoma želuca. Što je luk svježiji i intenzivnijeg okusa to je zdraviji jer sadrži više biološki aktivnih spojeva. Treba ga dodavati u jela od povrća, salate ili konzumirati samog uz kruh i svježi sir.

Integralne žitarice

Rafinirane i prerađene žitarice (riža i tjestenina od bijelog brašna) izgube 90 posto svojih farmakoloških vrijednosti kroz proces prerade. To je dovoljan razlog da u svoju prehranu uključimo nerafinirane, integralne žitarice i proizvode od takvog brašna. Nedavna je studija pokazala da prehrana u kojoj se svaki dan jede ili integralna riža ili integralna tjestenina, te integralna zob dovodi do smanjenja visceralne debljine karakteristične za bokove i trbuh.

Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi

Uvrštavanje jogurta, kiselog mlijeka, kefira u dio vaše svakodnevne prehrane poboljšava probavu i tonificira organizam. Poznato je da ti proizvodi sadrže u sebi bakterije koje djeluju na opći metabolizam i čiju neprocjenjiva pomoć u održavanju zdravlja uvijek treba iznova isticati. Provjerite na svakom proizvodu nosi li naziv “aktivna kultura” kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolji probiotik. Za one koji ne podnose kravlje mlijeko postoje izvrsne inačice tih proizvoda proizvedenih od sojinog mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:15