OPASAN TREND

Nova pošast među djecom i mladima, kod roditelja i stručnjaka raste zabrinutost: ‘Treba zabraniti reklame!‘

Ilustrativna fotografija

 Francis Hammond/Photo Alto/Profimedia/Francis Hammond/photo Alto/profimedia
Riječ je o pićima koja mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje, a široko su dostupna djeci i maloljetnicima

Energetska pića globalno postaju sve veći zdravstveni problem kod mladih i zato bi trebala biti što teže dostupna, osobito maloljetnicima, jedan je od zaključaka okruglog stola koji je na tu temu organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Riječ je o napicima koji sadrže velike količine metilksantina, među kojima je i kofein, te šećera, što može biti velika opasnost za zdravlje mladih. Naime, limenka energetskog pića sadrži od 80 do 300 miligrama kofeina i oko 27 žličica šećera. Osobito je opasno njihovo miješanje s alkoholom.

Podaci pokazuju da je u ovoj godini neko energetsko piće konzumiralo čak 31,6 posto hrvatskih učenika i 23,1 posto učenica u dobi od 11 godina, a ovi iznenađujuće visoki udjeli rastu kako raste dob ispitanika. Tako je energetska pića koristilo 48,9 posto učenika i 48,8 posto učenica u dobi od 13 godina te 63,4 posto učenika i 60 posto učenica u dobi od 15 godina, rečeno je na okruglom stolu.

Osim toga, takva pića svakodnevno pije 5,9 posto učenika i upola manje učenica u dobi do 11 godina, dok se te brojke u dobi od 13 godina penju na 4 odnosno 3,8 posto te na 6,4 posto kod učenika i na 3,9 posto kod učenica u dobi od 15 godina.

Edukacija roditelja

Sve se češće miješaju i energetska pića s alkoholom, što je ove godine činilo 12,6 posto učenika i 6,9 posto učenica u dobi od 11 godina, 15,8 posto učenika i 18,4 posto učenica u dobi od 13 godina, a u dobi od 15 godina te se brojke gotovo udvostručuju (37,2 i 34,5 posto).

U raspravi su sudjelovali stručnjaci koji svi redom traže da se zabrani reklamiranje ovih proizvoda maloljetnicima te da je nužna edukacija ne samo djece nego i roditelja o zdravstvenim rizicima konzumacije energetskih pića. U tome bi trebali pomoći edukativni materijali namijenjeni učiteljima, ali i drugim stručnjacima, koji se mogu koristiti u vršnjačkoj edukaciji.

Zdravstveni rizici

Stručnjaci su naglasili da se ta pića reklamiraju kao proizvodi za podizanje energije, mentalne budnosti i koncentracije, ali taj je osjećaj, kažu, kratkotrajan pa energija vrlo brzo počinje opadati.

Nažalost, brojke govore da su to najbrže rastući proizvodi u industriji pića čije je tržište 2020. godine dosegnulo čak 61 milijardu dolara. Upozorava se da ta pića mogu biti povezana sa zdravstvenim rizicima prvenstveno zbog velike količine kofeina.

Naime, predoziranje kofeinom može povećati broj otkucaja srca i krvni tlak, dovesti do mučnina i povraćanja, uzrokovati izraženi nedostatak kalcija te metaboličku acidozu, konvulzije, poremetiti spavanje ili uzrokovati nemir, tjeskobu ili uznemirenost, a u nekim slučajevima čak i dovesti do smrti, objašnjavaju stručnjaci. Kod djece je taj rizik veći nego kod odraslih. Također se upozorava i na moguće dugoročne zdravstvene posljedice povezane s prekomjernim unosom šećera, kao što su zubni karijes, pretilost i šećerna bolest tipa 2.

Sve u svemu, stručnjaci poručuju - s energetskim pićima nužan je veliki oprez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:51