MEDICINSKO ČUDO

Nakon teške nesreće ostao nepokretan, a sada prohodao zahvaljujući električnom implantatu: ‘Gotovo normalan život!‘

Michel Roccati (arhivska fotografija)

 NeuroRestore
Michel Roccati ostao je nepokretan nakon nesreće na motociklu koju je imao prije pet godina. Leđna moždina tad mu je potpuno prekinuta

Paralizirani muškarac s prekinutom leđnom moždinom ponovno može hodati zahvaljujući implantatu koji je razvio tim švicarskih istraživača. Kako piše BBC, ista tehnologija poboljšala je zdravlje drugog paraliziranog pacijenta do te mjere da je on u međuvremenu uspio postati i otac.

Talijan Michel Roccati ostao je paraliziran nakon nesreće na motociklu koju je imao prije pet godina. Leđna moždina tad mu je potpuno prekinuta, u nogama uopće nema osjećaja, ali sad opet može hodati - i to zbog električnog implantata koji mu je kirurški pričvršćen na kralježnicu.

- Ovo nije lijek za ozljede kralježnice. Tehnologija je još uvijek previše komplicirana da bi se koristila u svakodnevnom životu, ali ona svakako predstavlja ogroman korak u poboljšanju kvalitete života - rekli su istraživači.

Michel pak kaže kako je spomenuta tehnologija za njega pravi dar.

- Ustajem, hodam kamo želim, mogu i na stepenice - to je gotovo pa normalan život - izjavio je i dodao kako mu je u oporavku uvelike pomogla i njegova čelična odlučnost.

- Nekoć sam boksao, trčao i odrađivao kondicijske treninge u teretani. Ali nakon nesreće, nisam mogao ništa, no nisam dopuštao da mi splasnu raspoloženje i želja za životom. Nikad nisam prekidao rehabilitaciju. Htio sam riješiti ovaj problem - govori Talijan.

Brzina Michelova oporavka zadivila je neurokirurginju, profesoricu Jocelyne Bloch iz Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation (LNTM), koja mu je ugradila implantat i stručno spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

- Michel je apsolutno nevjerojatan. Trebao bi moći koristiti ovu tehnologiju kako bi napredovao te bio sve bolji i bolji - izjavila je. Njezin rad podržao je dr. Ram Hariharan, neovisni konzultant u bolnici Northern General Hospital u Sheffieldu.

- Nisam čuo niti za jednu studiju u kojoj su pacijentu s potpuno prekinutom leđnom moždinom ugradili implantat te vratili pokrete mišića i poboljšanje ravnoteže, dovoljno za stajanje i hodanje. Ovo je uistinu izvanredno, ali potrebno je provesti još kliničkih ispitivanja na većem broju pacijenata kako bismo pokazali da ova metoda sigurno i značajno poboljšava njihove živote - rekao je dr. Hariharan.

Liječnici objašnjavaju kako živci u leđnoj moždini šalju signale iz mozga u noge. No u Michelovu slučaju, on poslije nesreće uopće nije imao signala u nogama jer mu je leđna moždina potpuno prekinuta. Sad ugrađeni implantat te signale šalje izravno njegovim nogama, omogućujući mu da hoda, ali samo kad je uređaj uključen.

Dosad je devet osoba dobilo implantat i vratila im se sposobnost hodanja. Nitko od njih zapravo ne hoda u svakodnevnom životu - u ovoj fazi istraživanja to je još previše komplicirano - ali implantat koriste za vježbe kako bi ojačali mišiće i poboljšali zdravlje.

David M'zee bio je jedan od prvih pacijenata koji je primio implantat. Njegovo zdravlje popravilo se u tolikoj mjeri da je s partnericom Janine mogao dobiti djevojčicu, što dugo nakon njegove nesreće 2010. godine nije bilo niti moguće. Njihova kći Zoe sad ima godinu dana.

- Super je zabavno! Prvi put hodam s njom na takav način - ona sa svojom hodalicom, ja sa svojom - ponosno kaže David.

Profesor Grégoire Courtine, vođa tima koji je razvio spomenutu tehnologiju na École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), kaže kako ih čeka još puno posla prije nego što će se ista moći rutinski koristiti za pomoć paraliziranim ljudima kako bi prohodali.

- Pravi lijek zahtijevao bi regeneraciju leđne moždine, vjerojatno uz terapije matičnim stanicama, koje su još u vrlo ranoj fazi istraživanja. No vjerujem da bi se ova tehnologija implantata mogla koristiti u kombinaciji s tretmanima regeneracije živaca, naravno, kad za to budemo spremni - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:37