PRVI TAKAV SLUČAJ

Muškarac u Italiji istovremeno obolio od majmunskih boginja, covida i HIV-a

Ilustracija

 Julien De Rosa/Afp
Prvo su mu se javili simptomi koji se vezuju uz covid, a kasnije je i oni uz majmunske boginje. Naknadno je utvrđeno da boluje od HIV-a

Znanstvenici su objavili da su zabilježili prvi slučaj istovremenog oboljenja od majmunskih boginja, covida-19 i virusa humane imunodeficijencije (HIV), piše Daily Mail.

Tridesetšestogodišnji Talijan počeo je krajem lipnja ove godine osjećati umor, a primijetio je i da mu je grlo nadraženo. Ubrzo je dobio i vrućicu.

Muškarac je liječnicima koje je prijavio spomenute simptome rekao da je od 16. do 20. lipnja bio u Španjolskoj te da se tamo upustio u nezaštićeni seks s muškarcima.

Prema tvrdnjama koje su objavljene u časopisu Journal of Infection, 2. je srpnja utvrđeno da Talijan boluje od covida-19. Istog ga je dana počela svrbjeti lijeva ruka. Idućeg je dana uočio da su mu na trupu, nogama, licu i stražnjici izbile male bolne vezikule. Oko njih mu je izbio i svrab.

Vezikule su mu se do 5. srpnja proširile tijelom te razvile u pustule. Muškarac se nakon toga javio Odjelu hitne pomoći Sveučilišne bolnice sv. Marko u Cataniji te je odmah prebačen u Odjel za zarazne bolesti. Tamo je utvrđeno da boluje i od majmunskih boginja.

Ubrzo je utvrđeno da muškarac boluje i od HIV-a te da se njime zarazio relativno nedavno. Talijan je liječnicima rekao da se u rujnu 2021. godine testirao na HIV te da je na testu bio negativan.

Nakon što se oporavio od covida i majmunskih boginja, Talijan je 11. srpnja pušten kući, gdje je neko vrijeme bio u izolaciji. Tada se već bio oporavio od vezikula i pustula koje su mu bile izbile na koži.

- Ovaj slučaj pokazuje da se simptomi covida i majmunskih boginja mogu preklapati te da se ispravna dijagnoza može dati tek nakon što se prikupe podaci seksualnim navikama pojedine osobe - rekli su znanstvenici.

- Treba napomenuti i da je pacijent nakon oporavka od majmunskih boginja na njih bio pozitivan još 20 dana, što su pokazali orofaringealni brisevi - dodali su znanstvenici.

- To sugerira da je moguće da su ti pojedinci zarazni i nakon što uđu u kliničku remisiju - ustvrdili su znanstvenici.

- Kako je ovo do sada jedini prijavljeni slučaj istovremenog oboljenja od majmunskih boginja, covida-19 i HIV-a, još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi nam rekli može li takva istovremena trostruka infekcija dodatno pogoršati svaku od njih pojedinačno - rekli su znanstvenici.

Do sada je u svijetu zabilježeno 32 tisuće slučajeva zaraze majmunskim boginjama, a Svjetska je zdravstvena organizacija zbog te bolesti proglasila globalnu zdravstvenu ugrozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:44