POKRENULE PETICIJU

Majke ogorčene, epiduralna u Dubrovniku samo od 8 do 16: ‘Kao da se porod može naštimati po satu‘

Opća bolnica Dubrovnik / arhivska fotografija
 Tonci Plazibat/Cropix
Potpisnice tvrde kako ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik

Kako tvrde žene okupljene u dubrovačkoj Facebook grupi "Dumam-e, Mame iz Dubrovnika i okolice", epiduralna anestezija u tamošnjoj je bolnici moguća samo od 8 do 16 sati. Stoga su pokrenule peticiju kojom ženama žele omogućiti bezbolan porod.

- S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21.st znatno napredovala od npr. 18.st i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć.

Trenutno u OB Dubrovnik epiduralna se može dobiti od 08-16h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu, kažu dubrovačke majke.

S obzirom da je Dubrovačka bolnica, opća bolnica, pokriva cijelu županiju, svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici, to rodiljama nije jasno. Čak i u vrijeme "dostupno" 08-16, rodilje se odgovara od poziva anesteziologu.

- Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik. Podržite inicijativu i omogućite svim budućim majkama mogućnost bezbolnog poroda - stoji u tekstu peticije koju je moguće potpisati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:44