ODGOVORI NA PITANJA

Liječnici: Ne stvarajte gužve, na testiranje dođite tek ako imate simptome!

 Željko Puhovski/Cropix
Brzi testovi otkrivaju u najboljem slučaju samo tridesetak posto asimptomatskih pacijenta, ali zato i do 80 posto simptomatskih

Koja je razlika između brzog antigenskog i PCR testa?

Brzi antigenski test traži dijelove proteina koronavirusa ili antigena, odnosno ne traži genetski materijal virusa kao PCR testovi. Zbog toga je manje precizan od PCR testova. No, prednost mu je brzina jer se na rezultate čeka između 15 i 30 minuta, a i znatno je jeftiniji.

U Hrvatskoj je HZZO utvrdio cijenu od 103 kune za brzi test. No, brzi testovi otkrivaju znatno manje pozitivnih osoba u populaciji, poglavito asimptomatskih. Naime, brzi testovi otkrivaju u najboljem slučaju samo tridesetak posto asimptomatskih pacijenta, ali zato i do 80 posto simptomatskih.

Tko su kandidati za testiranje brzim testovima?

Svi koji imaju simptome koronavirusa, a da od prvih simptoma nije prošlo više od pet dana. Upravo takvi mogu se prijaviti za brzo testiranje na jedan od 12 zagrebačkih punktova za testiranje. U Gradu Zagrebu, koji je organizirao ovo testiranje, kažu da test nije namijenjen asimptomatskim pacijentima s obzirom na to da je manje osjetljiv nego PCR test.

Naprosto, ovim se testiranjem žele "uhvatiti" oni koji zbog simptoma sumnjaju na covid-19, ali zbog velike gužve za PCR testiranje i ograničenih kapaciteta za tu vrstu testa predugo čekaju, a onda i moguće šire virus u svojoj okolini.

Kako se uzima bris i što je bitno znati kod brzog testiranja?

Kao i za PCR testiranje, bris se uzima sa sluznice nosa. Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti kad je dovoljno pouzdan. No, ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom i takve će upute dobiti zajedno s nalazima testa.

Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove ne koriste za isključivanje covida-19. Drugim riječima, ako netko ima simptome covida-19 a brzi test mu je negativan, to nikako ne znači da nema virus. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.

Koji je postupak naručivanja ?

Prijave se obavljaju putem digitalne platforme brzitest.com.hr. Odmah nakon prijave dobivaju se termin i lokacija testiranja. Za one koji nemaju mogućnost prijave internetom to može učiniti liječnik obiteljske medicine ili u covid-ordinacijama na adresama: Dom zdravlja Zagreb centar, Avenija Većeslava Holjevca 22, tel. 01/6598-464; Dom zdravlja Zagreb istok, Hirčeva 1, tel. 091/2350-182; Dom zdravlja Zagreb zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, tel. 091/3876-591; Dom zdravlja Zagreb zapad, Park Stara Trešnjevka 4, tel. 091/3876-000.

Na testiranje treba donijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu. Nalaz će dobiti na mail adresu ili na mjestu testiranja. Svi pozitivni moraju se javiti svojim obiteljskim liječnicima i biti u izolaciji. Također će ih kontaktirati epidemiolozi ili njihovi liječnici kako bi dobili kontakte zaraženog.

Hoće li i druge županije uvesti brzo testiranje?

Zasad je Splitsko-dalmatinska županija najavila brzo testiranje u pojedinim institucijama i kolektivima. O masovnijem testiranju razmišljaju i sjeverne županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:06