KAKVI SU RIZICI

Kakvu kavu pijete i koliko šalica dnevno? Norveška studija otkriva koja je najbolja, a koja može biti i opasna

Ilustracija

 Martin Barraud/caia Image/scienc
Ljubitelji kave koji u jutarnjim satima uživaju u kavi spravljenoj u kafetijeri trebali bi prijeći na kavu iz filter aparata

Ljubitelji kave koji u jutarnjim satima uživaju u kavi spravljenoj u kafetijeri trebali bi prijeći na kavu iz filter aparata kako bi umanjili rizik od srčanih bolesti, pokazuje najnovija studija.

Norveški znanstvenici proučavali su kako vrsta kave utječe na kolesterol ispitanika, piše Telegraph.

Više od 20.000 ljudi ispunjavalo je upitnik koji je sadržavao pitanja o tome koliko kave piju, koju vrstu kave preferiraju, dok su znanstvenici analizirali njihovu krv.

Ispitanike su podijelili u skupine ovisno o količini kave koju popiju: jedna do dvije šalice dnevno; tri do pet šalica; više od pet dnevno. Na pitanje o vrsti kave imali su ponuđene sljedeće odgovore: nikakva, kava iz filtera, kafetijera, espresso iz aparata ili kapsula, te instant kava.

Anketa je pokazala da žene u prosjeku piju nešto manje od četiri šalice kave dnevno, dok muškarci u prosjeku popiju gotovo pet šalica, otkrili su znanstvenici. Prilikom istraživanja nije definirana standardna veličina šalice.

Dakle, za skupinu koja konzumira tri do pet šalica dnevno utvrđeno je da filter kava u najmanjoj mjeri povećava kolesterol. Riječ je o povećanju od 0,04 kada su u pitanju muškarci, te 0,07 milimola po litri kada su u pitanju žene. Riječ je o razinama iznad početnih vrijednosti koje su postavili ispitanici koji ne piju kavu.

Nasuprot tomu, kava iz kafetijere povećava kolesterol za 0,25 milimola kod muškaraca i 0,18 milimola po litri kod žena.

Što se tiče espresso kave iz aparata, ona povećava kolesterol kod muškaraca za 0,16 te kod žena za 0,09 milimola po litri. Instant kava povećava kolesterol za 0,08 milimola kod muškaraca, te 0,1 milimola kod žena.

image

Kava iz kafetijere

Martin Barraud/caia Image/scienc

Znanstvenici ističu da nije riječ o velikim brojkama, ali da su značajne. Kako objašnjavaju, zbog velike konzumacije kave čak i mali učinci po zdravlje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

- Naši rezultati vezani za kavu iz kafetijere su isti kao i oni iz 1980-ih, što znači da se rezultati mogu generalizirati, napisali su znanstvenici u izvješću objavljenom u časopisu Open Heart.

- Naše istraživanje ide u prilog dosadašnjim zdravstvenim preporukama da se smanji unos kave spravljene u kafetijeri zbog njezina utjecaja na povećanje kolesterola, poručili su.

Znanstvenici su istaknuli da su kemikalije koje utječu na povećanje kolesterola - diterpeni, kafestol i kahweol, bile prisutne u svim kavama, ali su različite metode pripreme utjecale na njihov sadržaj u konačnom proizvodu.

Ipak, ne mogu objasniti zbog čega je razina kolesterola veća kod muškaraca nego kod žena.

Tom Sanders, počasni profesor nutricionizma i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da je to zbog različitosti navika ispijanja kave, a ne zbog fizioloških razlika između muškaraca i žena.

Dodao je da se konzumenti koji piju male količine kave, manje od dvije dnevno, ne bi trebali zabrinuti zbog vrste kave koju konzumiraju, ali da bi kavoljupci, koji piju više od tri šalice dnevno, trebali svakako razmisliti o rezultatima istraživanja.

Komentirajući istraživanje dr. Dipender Gill, predavač kliničke farmakologije i terapije pri Sveučilištu St George's u Londonu, upozorio je na jednu stvar.

- Iako su zanimljive teze koje povezuju konzumaciju kave i razinu kolesterola sa određenim spolom i načinom kuhanja kave, treba biti oprezan prilikom interpretacije uzročno-posljedičnih veza. Osobito kada uzmemo u obzir da i drugi čimbenici mogu utjecati na razinu kolesterola kod komnzumenata kave, upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:09