POSEBNI TEČAJEVI STUDIJA LOTOS

JOGA ZA GLUHE Iva je prva Hrvatica koja treninge vodi na znakovnom jeziku

Iva Mihanović s polaznicima
 Tomislav Kristo / CROPIX
 

Iva Mihanović akademska je kiparica koja obožava jogu.

Ne bi to samo po sebi bilo nimalo neobično da Iva nije nagluha i da upravo zbog svog invaliditeta nije odlučila pokrenuti program kakvim se može dičiti mali broj studija joge u svijetu – ona, naime, vodi satove joge za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe. U zagrebačkom Yoga&Art studiju Lotos, smještenom u Ilici, prošlog je tjedna održala prvi sat, a u planu je da iduća dva tjedna radi besplatno kako bi vidjela ima li zainteresiranih. Odlučeno je kako, ako bude dovoljan broj polaznika, ta joga postaje redovna.

Prvi sat je bio potpuno iznenađenje, priznaje.

Čitanje s usana

Dvorana u koju stane petnaest ljudi bila je gotovo puna. Svi su bili vrlo uzbuđeni što su mogli doći i što uopće postoji takav sat. Iva se odmah bacila na posao kako bi im posve približila vježbanje koje je nju usrećilo i pomoglo joj da se lakše nosi sa svim nedaćama života. Kako izgleda jedan sat joge za gluhe i nagluhe? Za početak, soba u kojoj se održava sat cijelo je vrijeme dobro osvijetljena, kako bi svaki polaznik mogao jasno vidjeti učiteljicu. Njezin govor im je potpuno prilagođen – glasan je i razgovijetan, kako bi joj mogli čitati s usana. Pomaže se i znakovnim jezikom, a tu je i ploča, kako bi na njoj napisala nazive određenih položaja.

Zagreb, 090419.
Studio Lotus, Ilica 43.
Iva Mihanovic pruza tecaj joge za gluhe i gluhonijeme osobe.
Na fotografiji: Iva Mihanovic s polaznicima.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Nije mi nimalo teško komunicirati s polaznicima, zaista. Prilagodila sam se utoliko da ne stojim ispred njih, nego se sve vrijeme krećem među njima, kako bi me u svakom trenutku jasno vidjeli. U ovom je slučaju moja prednost što iz vlastitog iskustva točno znam što treba učiniti – dodaje Iva, koja se na satovima za komunikaciju koristi i govorom tijela, mimikom, svjetlom i zvučnim vibracijama. Primjerice, kad su polaznici u nekom položaju, kaže im da ga zadrže, zatvore oči i broje tri udisaja, a onda otvore oči. Morala je pronaći način kako će polaznici znati kada je vrijeme da otvore oči, pa je shvatila da brojenje udisaja pomaže. Sat se sastoji od asana (položaja tijela), tehnika disanja (pranayama i kriya), opuštanja (joga nidra) i meditacije (koncentracije), a traje sat i pol.

- U sve sam ovo krenula iz neke svoje priče. Slabo čujem i znam kako je meni bilo teško pratiti na satovima joge. Nekad ništa nisam mogla pratiti, drugi put samo ponešto. Tijekom deset godina, koliko sam provela učeći jogu dok na kraju i sama nisam postala učiteljica, puno sam toga naučila i shvatila sam da moram pomoći onima koji su u situaciji poput moje - kaže Iva, koja je osnovno znanje o jogi stjecala u Zagrebu, a usavršavala se u New Yorku kod učitelja Sri Dharma Mittre. Nijedan od satova na kojima je ona ikada bila nije bio prilagođen osobama s invaliditetom, pa se snalazila kako je znala i umjela. Nije bilo lako, priznaje.

Zagreb, 090419.
Studio Lotus, Ilica 43.
Iva Mihanovic pruza tecaj joge za gluhe i gluhonijeme osobe.
Na fotografiji: Iva Mihanovic s polaznicima.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Prije sam imala slušni aparatić koji mi baš i nije pomagao, pa sam znala snimati satove na mobitel ili slušati preko aplikacije. Nekad sam i “slušala” vibracije. To je znalo biti komplicirano, takav način slušanja nastave, jer je frustrirajuće kad čovjek shvati koliko toga propušta na satovima jer ne čuje. Zato sam htjela stvoriti program za one koji ne čuju. Da dođu u prostoriju gdje im je ugodno, gdje mogu pratiti ono što im govorim i koncentrirati se na ono što im objašnjavam, a ne trošiti energiju na to da me pokušaju shvatiti - objašnjava Iva i dodaje kako je, zapravo, vrlo ambiciozno krenula u ovaj projekt. Već je određen datum, a to je 26. travnja, kad će se održati besplatan sat zvučne kupke i joga nidre, gdje će naglasak biti na glazbi i vibracijama koje ona proizvodi. Na kraju određenog ciklusa svim će polaznicima na mail poslati popis onoga što su učili. Osim toga, pokrenut će i likovne radionice za polaznike joge, na kojima će se moći umjetnički izraziti, i to će biti terapija crtanjem.

Nije to planirala

- Gluhe osobe često su pod stresom i frustriranije od drugih zbog brojnih situacija s kojima se susreću i koje su im daleko teže nego drugima. Zato im trebaju ovakvi satovi. Moj je princip bio da pronađem način kako da nesebično pomognem drugima kad sam već postala voditeljica satova, što zaista nikad nisam planirala - ističe Iva. Ovakvi satovi u svijetu nisu praksa, kaže. Dapače, malo koja zemlja u Europi ima ovako specijalizirane satove. Zagreb se tako uvrstio među rijetke koji daju mogućnost gluhima da vježbaju jogu na satovima koji su im potpuno prilagođeni. Iva se nada da će svoje znanje moći prenositi i na radionicama izvan naše zemlje. Ona, naime, poučava stil joge koji se naziva Dharma yoga.

Zagreb, 090419.
Studio Lotus, Ilica 43.
Iva Mihanovic pruza tecaj joge za gluhe i gluhonijeme osobe.
Na fotografiji: Iva Mihanovic s polaznicima.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Voljela bih prve sate održati u New Yorku, jer sam tamo i ja naučila puno toga, a nakon toga, tko zna, gdje god moji kolege zaključe da bi bilo dobro da se takav sat održi. Planiram se širiti i u našoj zemlji - za početak, studio Lotus uskoro u Kajzerici otvara podružnicu, pa ako bude interesa, održavat ću satove i tamo. Poslala sam mailove bolnicama i domovima za umirovljenike, nudeći im da kod njih održavam satove. Nadam se da bi i ustanove mogle shvatiti koliko je joga odlična - zaključuje Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:44