PREPOZNAJTE INFARKT

Hrvatski kardiolog o sceni o kojoj bruji svijet: ‘Reakcija gledatelja je ispravna, trebala je nešto učiniti‘

Faca neposredno prije infarkta

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia
‘Kod infarkta najvažnija je brza reakcija jer spašava život i oštećenje srca, upozorava kardiolog Nikša Drinković

Nakon što su scenaristi u početku nastavka kultnog serijala 'Seks i grad', pod nazivom 'I tek tako' ('And Just Like That') nemilosrdno ubili omiljenog lika, ne stišavaju se komentari gledatelja. Osim što nitko nije očekivao tragediju u prve dvije epizode inače prilično ležerne serije, i to nakon što je omiljena Carrie napokon završila u sretnom braku sa svojom sudbinskom ljubavi, mnogi joj zamjeraju što svog voljenog nije spasila. Naime, Mr. Big (Faca) je doživio srčani udar, a ona ga je, iako je još davao znakove života, umjesto da nazove hitnu pomoć, izbezumljena grlila i ljubila dok nije umro. Je li to ispravno ponašanje kad netko kraj tebe doživljava infarkt, pitaju se mnogi.

Prva pomisao mnogih gledatelja bila je - Carrie, učini nešto! I ta misao je potpuno ispravna, slaže se i ugledni zagrebački kardiolog prof. dr. sc. prim. Nikša Drinković.

'Infarkt je tromboza u jednoj od žila. Dio srca ostaje bez kisika i počne odumirati. Zato je potrebno odmah zvati hitnu. Pacijentu se može, ako ima kod sebe, staviti nitroglicerin pod jezik. On smanjuje ishemiju. Ako ne prođe bol kroz pet minuta onda se sumnja na infarkt. Ako osoba izgubi svijest i ne diše onda idete na masažu srca', objasnio nam je liječnik.

Drama u seriji je počela kad Faca ostao kod kuće i odrađivao trening na sobnom biciklu marke Peloton, a Carrie je bila na koncertu Charlottine talentirane kćeri pijanistice. Zadovoljan nakon žestokog treninga poslao je Carrie poruku kako bi želio da još te večeri otputuju u Hamptons, što su odgodili zbog koncerta. Dok još traje djevojčin nastup, Faca doživljava infarkt. Krenuo je pod tuš, a onda mu je ispao mobitel. Dok se saginjao po njega presjekla ga je jaka bol u lijevom ramenu i on pada na pod.

Carrie je krenula kući ubrzo nakon što je vidjela njegovu poruku, a njujorški novinari su izračunali da je od Škole glazbe na Manhattanu, gdje je bio koncert, do 1010 Pete avenije, gdje par živi, imala oko 16 minuta vožnje taksijem. Uračunali su i vrijeme koje je bilo potrebno na pričeka lift i dođe do njihovog apartmana na 15. katu.

Kad je napokon stigla do svojeg voljenog koji je ležao u kupaonici, on je otvorio oči i pogledao ju, što znači da je još bio pri svijesti. I tako su se gledali 10-ak sekundi, izbrojali smo. Carrie se nakon nekog vremena napokon sabrala i onda je sjela na pod kraj njega i grlila ga. Njegove oči su i dalje bile otvorene, a čak se i pomicao da je zagrli. Nakon 30-ak sekundi čujemo da je Faca mrtav, iako mu je do Bolnice Lenox Hill u neposrednoj blizini, kažu Njujorčani, trebalo samo osam minuta vožnje. Inače, radi se o vrlo uglednoj klinici u kojoj je rodila Beyonce.

Kod infarkta najvažnija je brza reakcija jer spašava život i oštećenje srca, upozorava naš liječnik. Smrtnost je daleko veća ako se ne ode u bolnicu, a idealno bi bilo operirati pacijenta unutar 90 minuta od infarkta. Kod hospitaliziranih pacijenata smrtnost je 2-5 posto unutar 30 dana od infarkta.

Zato je važno da ga prepoznamo. Najčešće se radi o boli ili pritisku u prsima uz otežano disanje. Bol ne prolazi čak ni u mirovanju, a praćena je nedostatkom zraka. Bol se širi u obje ruke, a može i u vrat i vilicu. Ponekad pacijent može imati mučninu ili povraćati, imati simptome kao kod žgaravice. Posebno treba obratiti pažnju na to ako inače ne patite od toga.

Dr. Drinković kaže da je korisno pacijentu i dati Aspirin, do 300 miligrama, odmah na licu mjesta jer on smanjuje rizik od zgrušnjavanja krvi.

Najbitnije od svega je: nikako nemojte čekati i odmah zovite pomoć!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:33