AKCIJA ‘21 ČUČANJ‘

Hrvati protiv najkontroverznije mjere prosvjedovali flash mobom: Pogledajte što su učinili točno u podne

Inicijativa fitness zajednice, vježbanje u Rovinju i teretani
 Facebook
Na Facebooku su se dijelili flash mob snimke iz cijele Hrvatske vježbača koji su s maskama i držeći distancu odradili 21 čučanj

Treneri, sportaši i rekreativci iz cijele Hrvatske danas su točno u podne održali prosvjednu akciju zbog zatvaranja sportskih, fitness i rekreacijskih centara u sklopu strožih epidemioloških mjera.

Pod sloganom „Tjelesna aktivnost je rješenje, a ne uzrok problema” na društvenim mrežama i u grupi na Facebooku „Inicijativa fitness zajednice” dijelili su se flash mob snimke iz cijele Hrvatske vježbača koji su s maskama i držeći distancu odradili 21 čučanj kao simbol datuma ponovnog otvaranja centara, koji bi se ponovno trebali otvoriti 21. prosinca.

Čučnjevi su se radili u stanovima, kućama, na terasama, pred povijesnim spomenicima, na trgovima, ali i u shopping centrima koji su ostali otvoreni u ovom novom, jesenskom mini-lockdownu. Snimke vježbanja stigle su iz cijele Hrvatske. Treneri i rekreativci, od djece do starijih, točno u podne radili su čučnjeve u zagrebačkim i osječkim shopping centrima, pred pulskom Arenom, na Mjesečevu platou na Krku, u dječjim parkovima u Zagrebu, na rovinjskim i splitskim plažama, slavonskim parkovima...

Akciju je pokrenuo Goran Sajko, alpinist i fitness-trener, a on je sa svojim kolegama trenerima i vježbačima - nezadovoljan tretmanom države prema rekreacijskim i sportskim centrima koji su zatvoreni unatoč činjenici da nisu žarišta zaraze i koji su bitni za psihofizičko zdravlje nacije - čučnjeve odradio u jednom zagrebačkom trgovačkom centru.

- Cilj akcije je, prije svega, ukazati na problem nedovoljnog kretanja u našem društvu. Svih posljedica koji sedentarni oblik života ima za pojedinca i naciju. Ukazati da zatvaranje fitness centara, zabrana rekreacije, zabrana treninga za djecu nije rješenje već gašenje požara koje će dugoročno imati katastrofalne posljedice za cijelo društvo. Ovo je i poruka nadležnima da ne želimo nikakve potpore nego pravo na rad.

Rad s kojim doprinosimo zdravlju nacije, rad i znanje kojim pomažemo zdravstvenom sustavu, napisao je Sajko u pozivu na akciju kojoj su se odazvali brojni njegovi kolege i vježbači.

Sajko kaže kako su fitness centri provodili epidemiološke mjere i prije pandemije, a da su ih tijekom pandemije postrožili i provodili prema preporukama.

- Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji nemaju veza s našom strukom i širenja virusa, nažalost, mi smo zatvoreni. Ovo je bila politička odluka jer nije bilo nikakvog realnog razloga za zatvaranje. Znanstvene studije su potvrdile da je mogućnost zaraze u fitness centrima minimalna. Želim da budete svjesni da imamo podršku u vlasti da budemo ponovno otvoreni. Na nama je da budemo, prije svega, profesionalci, akademski građani i da na taj način komuniciramo, poručio je Sajko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 19:38