POSLJEDICE HISTEREKTOMIJE

ČESTA OPERACIJA KOD ŽENA KASNIJE UZROKUJE VELIKE PROBLEME Javljaju se visoki tlak, aritmija i bolesti arterija, a posebno su ugrožene žene mlađe od 35

 Neja Markičević / CROPIX
 

Kod žena koje su bile podvrgnute kirurškom odstranjenju maternice ili histerektomiji zabilježeni su veći izgledi za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, čak i u slučajevima kada se ne obavi adneksektomija ili odstranjenje jajnika, upozoravaju američki znanstvenici.

U članku objavljenom u stručnome časopisu "Menopause" znanstvenici s klinike Mayo (američka savezna država Minnesota) upozoravaju da je rizik i veći ako se operativni zahvat obavi prije 35 godine ženina života.

Oni su pratili zdravstveno stanje više od 2000 žena iz regije podvrgnutih ovoj operaciji. Podsjetili su da se očuvanjem jajnika odgađa preuranjena pojava menopauze.

U odnosu na stanovnice Minnesote koje nisu podvrgnute ovoj operaciji, kod bivših je pacijentica zamijećen nešto viši rizik od razvoja lošeg kolesterola, hipertenzije, pretilosti, srčane aritmije i bolesti koronarnih arterija, tvrde američki znanstvenici.

Dvadeset godina nakon kirurškog zahvata rizik od povećanog krvnog tlaka kod njih je iznosio 13 posto, a od koronarnih bolesti 30 posto.

Pokazalo se da je rizik kod žena operiranih prije 35 godine života bio još veći. Mogućnost zatajenja srca kod njih je bila povećana za 4,6 puta, mogućnost za razvoj koronarnih bolesti za dva i pol puta, a zamijećeno je i otvrdnjavanje te suženje arterija, u usporedbi sa ženama koje nisu podvrgnute zahvatu.

"Riječ je o najpotpunijim dosad raspoloživim podacima koji upućuju na to da histerektomija sa sobom dugoročno nosi rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se očuvaju jajnici", rekla je ginekologinja klinike Mayo, dr. Shannon Laughlin-Tommaso.

"Histerektomija je drugi po učestalosti veliki kirurški zahvat koji se radi u žena diljem svijeta, a razlozi su benigni (netumorske) i maligne (tumorske)", podsjetila je liječnica.

U Sjedinjenim Državama svake se godine obavi 400.000 histerektomija, najčešće zbog bolnih benignih izraslina, fibroida ili mioma maternice, zbog neuravnoteženog menstrualnog ciklusa, zbog prolapsa (spuštanja) maternice te zbog endometrioze, kada je žljezdano tkivo maternice izvan endometrija, bilo gdje u tijelu.

Operativni zahvat obavlja se i u slučaju pojave zloćudnog raka uterusa ili genetskih predispozicija na tu vrstu karcinoma.

Ako je moguće, tijekom operacije se ne odstranjuju jajnici jer su istraživanja pokazala da ono povećava rizik od kroničnih bolesti i od preuranjene smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2021 12:24