PANIKA NA OTOKU

Britanci zabranili čak 20 popularnih lijekova za gripu i prehladu: ‘Mogu izazvati smrtonosnu reakciju!‘

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia
Jedan liječnik je u vrlo gledanoj emisiji odmah savjetovao građane što smiju uzimati ako su prehlađeni ili virozni

U Velikoj Britaniji zabranjeni su popularni lijekovi protiv prehlade i gripe zbog straha da bi mogli izazvati smrtonosne alergijske reakcije. Dvadeset proizvoda hitno se povlači s polica, a liječnici savjetuju da se pacijenti okrenu alternativnim rješenjima bez folkodina za koji britanska regulatorna agencija za lijekove tvrdi da povećava rizik od anafilaksije, prenosi Daily Mail.

- Vrući limun i med, parne inhalacije, pastile i sirup bez folkodina odlične su zamjene koje ne sadrže razrijeđeni opioid, rekao je liječnik opće prakse u emisiji Good Morning Britain.

Konzumiranje limuna i meda u toplom napitku može ublažiti upalu i potaknuti hidrataciju. Citrusi sadrže vitamin C koji pomaže u razgradnji sluzi, dok med ima antibakterijska svojstva. Udisanje pare, odnosno saginjanje nad zdjelu vruće vode i pokrivanje glave ručnikom, pomaže kod simptoma prehlade i gripe tako što topao vlažan zrak umiruje i otvara upaljene nosne prolaze te otpušta sluz u grlu i plućima.

Pastile za grlo pak ublažavaju upalu održavajući grlo podmazanim, a također su prepune sastojaka kao što su limun, med, antiseptici i lijekovi protiv bolova koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Sirup protiv kašlja, koji mogu koristiti odrasli i djeca, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u smanjenju upale.

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) jučer je potvrdila da iz predostrožnosti povlači sve lijekove koji sadrže folkodin, opioid koji djeluje tako da suzbija refleks kašlja smanjujući živčane signale koji se šalju iz mozga do mišića uključenih u kašljanje.

Komisija za humanu medicinu (CHM), koja savjetuje MHRA o sigurnosti lijekova, istakla je zabrinutost pacijenata koji su uzimali lijek prije nego su stavljeni pod opću anesteziju s neuromuskulaturnim blokatorima (NMBA). Oni se koriste u polovici općih anestetika koji se primjenjuju u Ujedinjenom Kraljevstvu za opuštanje mišića prije operacija.

Oni koji su uzimali folkodin 12 mjeseci prije odlaska pod opću anesteziju bili su izloženi povećanom riziku od anafilaksije - opasne alergijske reakcije koja uzrokuje pad krvnog tlaka i sužavanje dišnih putova blokirajući tako disanje. Smatra se rizik odnosi na jedan od 10 000 postupaka, pri čemu se mnogi liječnici nikad u svojoj karijeri nisu susreli s reakcijom.

- Folkodin postoji već 70 godina, to je vrlo čest sastojak, a rizik od anafilaktičke reakcije je vrlo mali. Sigurnost je najvažnija i zato je MHRA odlučila povući ove stvari s polica, rekao je dr. Hilary Jones.

Dodao je da povlačenje lijeka neće nikoga spriječiti da ode na operaciju te da on takvu reakciju nije vidio u 45 godina liječničke prakse. Europska agencija za lijekove preporučila je da se folkodin proizvodi povuku s tržišta nakon sličnih zabrinutosti. Prije dva tjedna Australija je izdala nacionalni opoziv za 55 lijekova koji sadrže folkodin jer su ustanovili 50 slučajeva anafilaktičkog šoka povezanog s njim, uključujući i jedan smrtni slučaj.

Britancima koji uzimaju tablete ili sirupe protiv kašlja rečeno je da provjere pakiranje, etiketu ili uputstva da vide je li folkodin naveden sastojak. Ako je, mogu razgovarati s ljekarnikom koji im može predložiti drugačiji lijek. Također im je savjetovano da prije operacije kažu anesteziologu ako su uzimali lijek koji sadrži folkodin u prethodnih 12 mjeseci.

Unatoč upozorenju MHRA-e da potencijalni rizik nadmašuje korist lijekova koje sadrže folkodin, pacijenti se ne slažu. Ben Jephcott iz Shrewsburyja rekao je da je odluka o zabrani folkodina, za koji kaže da zapravo djeluje, smiješna i pretjerana. Druga korisnica Twittera, Sandy Karenso, tvrdi da je folkodin apsolutno najbolji lijek protiv kašlja. Pozvala je zdravstvene ustanove da pacijente puste na miru i dozvole im da sami donose odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:02