MODERNI STENT

'BIO SAM KRITIČNO! ZAHVAT JE TRAJAO DESET MINUTA, I TO BEZ NARKOZE' Revolucija u liječenju srčanih bolesnika

Nakon ugradnje modernog stenta Darko Poturica oduševljeno kaže da se osjeća kao da se opet rodio

Još ne mogu vjerovati kojom sam se brzinom oporavio, a do prije mjesec dana bio sam teški srčani bolesnik. Samo nekoliko dana nakon ugradnje stenta funkcioniram kao da nikada u životu nisam imao nikakvih zdravstvenih problema - govori Darko Poturica, 53-godišnji umirovljenik iz Karlovca.

Zdravstveni problemi počeli su se javljati prije godinu i pol, a simptomi su bili tipični za srčane bolesnike: javljala se bol u prsima, povremeno je osjećao gušenje, imao je konstantno povišeni krvni tlak. Zbog lošeg stanja i mučnina, koje su bile sve učestalije i pomalo ga plašile, nekoliko je puta završio na Hitnoj pomoći.

Kod doc. dr. Starčevića

- Stanje mi se pogoršavalo, ali godinu i pol nitko mi nije postavio konkretnu dijagnozu, sve dok nisam došao u ruke prim. dr. sc. Davoru Horvatu, internistu-kardiologu u karlovačkoj Općoj bolnici, koji mi je savjetovao da odem na koronarografiju kako bi se ustanovilo postoji li oboljenje koronarnih arterija. Naime, moji su simptomi jasno upućivali da imam kardiovaskularnih problema - kaže Poturica kojemu je nakon podvrgavanja toj dijagnostičkoj metodi utvrđeno 95-postotno začepljenje žila.

Vremena nije bilo previše, operacija je bila nužna i hitna. Isti je dan hospitaliziran u karlovačkoj bolnici, a poslije dva dana prebačen je u KBC Dubrava kod doc. dr. sci. Borisa Starčevića. Bio je prvi pacijent kojemu je ugrađen stent tzv. nove generacije.

- Iako sam bio prvi pacijent u KBC-u Dubrava na kojemu je trebalo izvesti zahvat upotrebom nove tehnologije, nije me bilo nimalo strah, pretrpio sam dosta toga u životu. Tijekom operacije bio sam miran, potpuno sam vjerovao kompletnom stručnom timu - kaže Poturica.

Pratio tijek operacije

S obzirom na to da se radi o teškom slučaju, nevjerojatno zvuči da je sam zahvat trajao samo desetak minuta. Operacija je izvedena bez narkoze, pacijent je bio u budnom stanju te na ekranu pratio tijek operacije i razgovarao s liječnicima koji su mu objašnjavali svaki korak postupka. Najveća bol koju je osjetio bila je jačine uboda igle dok su mu rezali žilu kako bi ugradili stent.

- Bio sam iznenađen brzinom postupka i spretnošću liječnika. Kada su mi pokazali razliku između stare žile i nove, pomislio sam kako sam uopće s takvim začepljenim žilama mogao živjeti. Bol je nestala u trenu i odmah nakon operacije osjećao sam se bolje. Život sam već drugi dan nastavio kao da nikada nisam bio bolestan - priča.

Volio meso i cigarete

Jesu li zdravstveni problemi nastali kao posljedica pušenja, ujednačene i za srce prilično nezdrave prehrane, teško je reći. No, Poturica je 35 godina bio strastveni pušač koji bi “skurio” kutiju i pol do dvije dnevno, još i više ako bi se malo zabećarilo uz pokoju kapljicu alkohola.

Za sebe kaže da je aktivan čovjek, bavi se poljoprivredom, ali voli i fino pojesti.

- Nakon operacije tlak mi se potpuno stabilizirao. Kada sam pitao doktora trebam li mirovati, rekao mi je da nastavim sve raditi kao da nisam niti bio na operaciji. I zato sam dva dana nakon izlaska iz bolnice vozio traktor - zaključuje Poturica koji je nakon dva ranjavanja u kralježnicu tijekom Oluje te smrzotina, koje je također dobio u ratu i jedva spasio nogu, dobio još jednu veliku bitku.

RIJEČ STRUČNJAKA

Bitna je pravodobna intervencija liječnika

Srčani udar (infarkt miokarda) nastaje kao posljedica začepljenja koronarne arterije koja hrani srčani mišić kisikom i hranjivim tvarima, zbog čega u opskrbnom dijelu mišićne srčane stijenke dolazi do odumiranja, tj. propadanja stanica. Srčani udar predstavlja ubojitu manifestaciju koronarne bolesti srca koja zahtijeva hitno liječenje s ciljem spašavanja života i smanjenja oštećenja srčanog mišića. Najbolji način liječenja srčanog udara temelji se na principima invazivne kardiologije, odnosno intervencije. Direktni prikaz začepljene krvne žile (koronarografija) i pokušaj njezina otvaranja potpornicom stent osigurava spašavanje srčanog mišića i samim time preživljavanje bolesnika. Vrhunsko liječenje, koje zahtijeva iznimno educirani kadar, opremu i potporu, dostupno je jedino u centrima izvrsnosti. No, koronarna bolest nije ograničena samo na bolesnike u gradovima, nego zahvaća i populaciju seoskog stanovništva. Upravo zbog načela jednakosti i pravednosti, zahvaljujući naporima nekolicine hrvatskih kardiologa je 2005. godine osnovana Hrvatska mreža primarne perkutane koronarne intervencije (PCI). S ponosom možemo reći da je KB Dubrava, odnosno Zavod za bolesti srca i krvnih žila pionir u edukacijskim naporima stvaranja kompetentnog kadra u cijeloj Hrvatskoj, kao i u djelovanju unutar mreže primarne PCI. Vodili smo edukaciju invazivnih kardiologa i drugog važnog osoblja iz KBC-a Split, OB-a Slavonski Brod, OB-a Dubrovnik i OB-a Karlovac, a trenutačno smo referentni centar za edukaciju i izvan Hrvatske - za Sveučilišnu bolnicu Mostar. Sudjelovanje našeg zavoda u mreži PCI bilo je od najvećeg prioriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:20