GADLJIVO, ALI ZDRAVO

Analne infuzije: Otvaraju banku ljudskog izmeta jer s njim uspješno liječe pretilost

Ilustracija, bolnica u Opavi

 Ožana Jaroslav/Čtk/Profimedia/Ožana Jaroslav/Čtk/profimedia
Zasad je u potpunosti ograničena isključivo na liječenje osoba koje boluju od upalnih bolesti crijeva

Možda ne zvuči baš primamljivo, no na stotine Čeha, piše češki portal iDnes, u javnim se bolnicama liječe uz pomoć zdravog ljudskog izmeta, što je metoda koja se u ovoj državi koristi još od 2010. godine.

Zasad je u potpunosti ograničena isključivo na liječenje osoba koje boluju od upalnih bolesti crijeva, no sve više čeških liječnika istražuje može li se ova metoda primijeniti i na širi spektar bolesti poput sindoma iritabilnog debelog crijeva, a nadaju se uz pomoć izmeta u budućnosti liječiti čak i pretilost.

Već sljedeće godine, najavljuje iDnes, tako će u Češkoj zaživjeti "banka fekalija" s obzirom na činjenicu da zdrava stolica, pojašnjava šef odjela za infektivne bolesti bolnice u Opavi Petr Kumpel, gdjekad bude zadnja šansa za pacijente koji nakon dugotrajnog konzumiranja antibiotika najčešće u sebi više nemaju zdravih bakterija te su na rubu metaboličkog šoka.

U bolnici u Opavi godišnje tretman transplantacije stolice prolazi deset do dvadeset pacijenata, a još 30 do 35 svake ih godine bude podvrgnuto sličnom postupku i u bolnici u Brnu.

" Koristimo filtriranu stolicu zdravih pacijenata, najčešće rodbine, u slučajevima crijevnih upala koje su uzrokovane pojavom bakterije Clostridioides difficile i koje često prate veliki bolovi abdomena i česte dijareje", kazao je Roman Stebel s brnjanske Klinike za infektivne bolesti.

Brno je među prvima krenulo s ovom metodom, još prije 12 godina, a dosad su liječili 278 osoba sa stopom uspješnosti između 66 i 86 posto. Uspješnost metode potvrđena je 2014. kad se u Moravskoj pojavilo nekoliko osoba s teškim upalama nakon dugotrajnog uzimanja antibiotika, zbog čega je njih 14 umrlo, no nekoliko ih je spasila ova metoda.

Dapače, nju u Češkoj od 2020. pokrivaju i zdravstvena osiguranja s iznosom od 1900 čeških kruna po jednoj fekalnoj bakterioterapiji, a češki HZZO u zadnje je tri godine platio za njih 162.

Brojni stručnjaci i znanstvenici okupljaju se sada u Češkoj u namjeri da dodatno prošire ovu metodu na liječenje šireg spektra bolesti, a Medicinska klinika Sveučilišne bolnice Thomayer u Pragu trenutno provodi studiju na 30 pacijenata te ih traži još 60.

Pridružiti se može svatko tko pati od sindroma iritabilnog debelog crijeva ili dijareje raspona godina od 18 do 65, a liječnici naglašavaju da time mogu dobiti priliku da iskušaju novu, zasad još neobičnu metodu liječenja.

Pacijenti prilikom provođenja ove studije primaju četiri doze infuzije stolicom u anus koja dolazi od pomno odabranog donora.

" Time im omogućavamo da nadoknade nedostatak korisnih vrijednosti unutar njihovog mikrobiološkog ekosustava. Ako se dokaže djelovanje, otkrit ćemo još jedna ključ za osiguravanje dobrog zdravlja, kao i ukloniti uzroke koji dovode do ovog sindroma", kazao je Jiri Vejmelka iz Češkog mikrobiološkog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:14