SEDAM SIMPTOMA

Zašto ne bismo smjeli ignorirati probleme s očima

 
Ne odgađajte pregled!
 Getty Images

Glavobolje, suho oko, bljeskovi svjetla... Sve su to razlozi zašto biste što prije trebali posjetiti oftamologa.

Redoviti pregledi vida od iznimne su važnosti jer znatno poboljšavaju način i kvalitetu živo­ta. Simptome koji ukazuju na neke probleme s očima ne bismo smjeli ignorirati, jer ako se ne liječe mogu se samo pogoršati. Stručnjak iz Poliklinike Ghetaldus, dr. med. Siniša Cvrtila, spec. oftalmolog, objašnjava koje su najčešće bolesti oka zbog kojih pacijenti posjećuju oftalmološke ordinacije u potrazi za savjetima i rješenjem svojih tegoba.

1. Slabija vidna oštrina

U najvećem broju slučajeva pacijenti se žale na slabiju vidnu oštrinu, koja je obično rezultat kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma (nepravilne zakrivljenosti rožnice). U tom slučaju propisuju se naočale ili kontaktne leće. Izmjerena oštrina vida može biti 100 posto, ali zbog gubitka prozirnosti u leći i staklovini dolazi do jačeg rasipanja svjetlosti i ipak nejasnog vida.

Ovisno o mjestu zamućenja u leći, možemo razlikovati lošiji vid u sumrak, čemu je uzrok zamućenje periferije. Zamućenja u središtu leće u početku mogu čak poboljšati vid na blizinu jer dolazi do prolaznog 'povećanja' slike na blizinu, ali s daljnjim zamućenjem leće postupno slabi, pa uskoro nije moguće čitanje ni uz naočale. Vid tada treba kontrolirati svakih šest mjeseci, a kad svakodnevni zadaci postanu otežani, potrebno je operirati sivu mrenu.

2. Bljeskovi svjetla

Nastaju kao posljedica promjena u strukturi staklastog tijela, guste tekućine koja ispunjava očnu jabučicu, a koja prilikom povlačenja od mrežnice uzrokuje bljeskove. U pravilu, te promjene nisu opasne, osim ako ne dolaze u kombinaciji s naglim padom vidne oštrine i navlačenjem 'zastora' preko vidnog polja, što bi moglo upućivati na odljepljenje mrežnice te zahtijeva neodgodivu oftalmološku intervenciju.

Često se pacijenti žale da im se u vidnom polju s pokretima očiju pojavljuju zamućenja u obliku točkica, linija ili mušica. Te promjene nastaju kao posljedica starenja staklastog tijela i nisu opasne. Ipak, svakako treba obaviti pregled kako bi se utvrdilo stanje mrežnice.

Ako je zdrava, nije potrebna nikakva terapija, a zamućenja bi trebalo ignorirati jer će s vremenom postati sve manja. Svjetlaci se mogu javiti i kod osoba s niskim krvnim tlakom.

3. Glavobolja

Ovaj simptom često dovodi pacijente u oftalmološku ordinaciju gdje su upućeni od strane liječnika opće prakse ili neurologa. Povišeni očni tlak (glaukom) nerijetko je uzrok trajnih glavobolja. Osobama starijim od 40 godina preporučuje se redovito mjerenje, kao jedna od metoda za njegovo rano otkrivanje. Učestalost ove bolesti veća je kod bolesnika s kardiovaskularnim bolestima, povišenim krvnim tlakom, šećernom bolešću te onih koji među srodnicima imaju nekoga tko boluje od glaukoma.

Ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem mogu se u potpunosti izbjeći teže komplikacije. Mjerenje očnog tlaka i pregled vidnog živca osnovne su pretrage kojima se bolest može otkriti u ranoj fazi, a zatim se pacijentu preporučuju dodatne dijagnostičke pretrage, kao što su ispitivanje vidnog polja, pahimetrija, gonioskopija i OCT, na temelju kojih se potvrđuje dijagnoza i donosi odluka o terapiji.

Ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem mogu se u potpunosti izbjeći teže komplikacije.

4. Suho oko

Dugotrajan rad za računalom, gledanje televizije, boravak u klimatiziranim i grijanim prostorijama te nošenje kontaktnih leća oštećuje suzni film čak i zdravih osoba. Suhom oku posebno su podložne starije osobe, osobe s hormonalnim promjenama i oboljeli od šećerne bolesti. Suze su po sastavu idealna kombinacija vode, masti i sluzi.

Poremeti li se ravnoteža tih sastojaka, pati prednja površina oka i javlja se nelagoda, bilo zbog peckanja, osjećaja struganja u očima ili prekomjerna suzenja očiju.

Umjetne suze su spas za oči jer stabiliziraju površinu oka i osiguravaju joj podmazivanje, vlaženje i zaštitu. Ako osoba nije alergična na određenu komponentu umjetnih suza, može ih kapati po potrebi, ali uz prethodno savjetovanje s oftalmologom.

5. Crveno oko

Kapi za 'izbjeljivanje' očiju u posljednje su vrijeme vrlo popularne, a pacijenti sve češće posežu za njima. Koliko ste se samo puta susreli s problemom crvenih očiju nakon neprospavane noći? Nekim ljudima zbog toga je neugodno pojaviti se u društvu. No, je li rješenje korištenje kapi koje dovode do stiskanja krvnih žila na površini oka kako bi crvenilo nestalo?

Naime, dugotrajna uporaba tih kapi izaziva suprotan učinak, jer nakon što popusti djelovanje kapi, krvne žile, prethodno stisnute na umjetan način, još više omlohave i prošire se, pa oko izgleda izmučenije nego prije. Uzrok crvenila oka samo se maskira i treba biti na oprezu, jer može biti riječ i o virusnoj ili bakterijskoj upali oka.

6. Krvni podljev u oku

Povremeno u oftalmološku ambulantu dolaze i osobe koje nemaju smetnje vida, ništa ih ne boli, a oko je ipak crveno. Prvo pitanje koje se postavlja tim pacijentima je imaju li povišen krvni tlak, jer oko može biti 'žrtva' nagle oscilacije krvnog tlaka, što dovodi do pucanja kapilara na vanjskom dijelu oka. No, podljev može nastati i zbog drugih razloga, kao na primjer - traume oka.

Pacijenti često pitaju kako liječiti to stanje. Odgovor je jednostavan - vrijeme će izliječiti, jer samo treba čekati da se krv resorbira, kao što se to događa i sa svakom drugom modricom na tijelu. Naravno, treba provjeriti očnu pozadinu kako bi se utvrdilo da nema krvarenja u dubini oka

Ovakvo stanje zapravo je dobro upozorenje pacijentima da se pozabave krvnim tlakom, koji znači potencijalnu opasnost za razvoj ozbiljnijih oštećenja na drugim organskim sustavima.

Koliko ste se samo puta susreli s problemom crvenih očiju nakon neprospavane noći?

7. Kronične sistemske bolesti

Redovite kontrole vida i pregled očne pozadine vrlo su važni kod osoba koje boluju od šećerne bolesti i povišenog očnog tlaka kako bi se što ranije otkrile i liječile moguće komplikacije. Dijabetička retinopatija posljedica je djelovanja povišene razine šećera u krvi na krvne žile oka. Problemi koji se mogu javiti kod osoba s nereguliranom šećernom bolešću koje neredovito posjećuju oftalmologa su pucanje krvnih žila i krvarenje na očnoj pozadini, uz zadebljanje (edem) u području žute pjege.

U kasnijem stadiju bolesti uz krvarenje buja i vezivno tkivo, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što je odljepljenje mrežnice. Najčešći simptomi dijabetičke retinopatije su mutan i iskrivljen vid (često povezan s razinom šećera u krvi), lebdeća zamućenja i bljeskovi pred okom te nagli gubitak vida. Oboljeli od šećerne bolesti trebaju obaviti oftalmološki pregled najmanje jednom do dva puta godišnje.


Powered by Poliklinika Ghetaldus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 05:18