UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ

VIDEO: ŠOKANTAN DOKUMENTARAC O MUČENJUŽIVIH ŽIVOTINJA O brutalnoj stvarnosti trgovine strave svjedoče i snimke iz Hrvatske

 
 ZDF

Njemačka televizijska kuća ZDF emitirala je šokantan dokumentarac o prijevozu živih životinja u Europi i izvan nje, u kojemu su prikazane i snimke iz Hrvatske, a koji još jednom svjedoči o brutalnoj stvarnosti prijevoza životinja te opetovanom kršenju europskog zakonodavstva o dobrobiti životinja i međunarodnih sporazuma.

Iz organizacije Eurogroup for Animals, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, poručuju kako ovaj novi film pokazuje da je situacija hitnija nego ikad i da trebamo rješenje na razini cijele Europske unije.

U dokumentarcu, za koji se još ne zna hoće li biti prikazan i u Hrvatskoj, zabilježena je rutinska grozomorna stvarnost životinja koje trpe prijevoz po nekoliko dana i tjedana bez hrane, vode i veterinarske skrbi.

Situacija je još gora s prijevozom živih životinja u zemlje trećega svijeta, posebice ljeti, kada su životinje zatočene u kamionima na temperaturama koje prelaze i 39 stupnjeva, često bez vode.

Na bugarsko-turskoj granici, vrućoj točki europskog prijevoza živih životinja, životinje moraju satima čekati u kamionima bez ikakva hlada, hrane, vode ili čiste stelje, prekrivene izmetom, prije nego što nastave svoj put.

ZDF

Na kraju užasnih putovanja životinje idu na klanje koje svojom okrutnošću nadilazi svaki film strave - metode uključuju rezanje tetiva i probadanje očiju kako bi se životinje onesposobile prije samoga klanja.

Dokaz koji je predočila ZDF još jednom dokazuje da se europska uredba o zaštiti životinja tijekom prijevoza slabo provodi. Ranije ove godine, zastupnici Europskog parlamenta, države članice i dužnosnici Europske komisije, već su reagirali na uvjerljive snimke kampanje #StopTheTrucks, koje razotkrivaju nesposobnost EU-a da odgovarajuće provodi nadzor prijevoza živih životinja unutar i izvan granica EU-a.

Zastupnici Parlamenta reagirali su pozivom Europskom parlamentu da pokrene službenu istragu o ovoj trgovini, koja uključuje neizbježnu patnju životinja. Europski sud pravde dvaput je ponovio potrebu da se propisi Uredbe o zaštiti životinja tijekom prijevoza primjenjuju i pri nastavku prijevoza životinja izvan EU-a, no u zemljama izvan EU-a i dalje ne postoji infrastruktura za istovar, hranjenje, napajanje i odmor životinja, kao ni osnovna veterinarska skrb.

Proteklih mjeseci Europska komisija pojačala je svoje napore i stavila prijevoz životinja natrag na svoju agendu kao prioritetno pitanje dobrobiti životinja.

Eurogroup for Animals i Prijatelji životinja pozdravljaju nedavno postavljanje podskupine koja će se baviti prijevozom živih životinja na platformu EU-a o dobrobiti životinja. Ova podskupina trebala bi se usredotočiti na potrebu revidiranja postojećeg sustava i pravila o prijevozu životinja na duge udaljenosti te postaviti dugoročne strategije za zamjenu ove nehumane trgovine.

ZDF

Prijevoz životinja from Prijatelji zivotinja on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:01