NAJDEBLJA NA SVIJETU

VIDEO: PAPIGA KOJA JE NASMIJALA CIJELI SVIJET NA RUBU IZUMIRANJA Pokušala se pariti s glavom zoologa, no više nije smiješno, stručnjaci su nemoćni

 
 Profimedia, Avalon Editorial

Najdeblja papiga na svijetu na rubu je izumiranja zbog opasne gljivične infekcije koja je napala vrstu i ugrozila petinu preostalih primjeraka. Već je sedam kākāpōa, inače autohtone novozelandske vrste, uginulo u posljednjih nekoliko mjeseci zbog aspergiloze, gljivičnih bolesti koje napadaju dišne organe. Posljednja je u utorak uginula ptičica stara tek 100 dana u zoološkom vrtu u Aucklandu, piše Guardian.

Ova noćna ptica koja ne može letjeti, postala je popularna diljem svijeta nakon što se pokušala pariti s glavom zoologa i fotografa Marka Carwardinea koji je s poznatim glumcem i komičarem Stephenom Fryom prije deset godina na Novom Zelandu snimao dokumentarac za BBC. Kad su kasnije pričali o incidentu, kākāpō je proglašavan ‘party papigom’, a Fry je odonda postao njihov veliki zaštitnik.

Mužjak ove papige može imati preko dva kilograma. Nekad su živjeli u velikom broju diljem Novog Zelanda, no ljudi su im uništili stanište, a onda ih je još zadesila bolest i dovela ih na rub izumiranja.

Tim od stotinjak stručnjaka pokušava spasiti preostalih dvjestotinjak papiga. Ukupna populacija broji još 142 mužjaka i 72 ženke. Svi žive na udaljenim otocima, daleko od predatora.

Čim se primijeti da je ptica bolesna, prebacuje se na jedan od dva veća otoka gdje se radi dijagnostika, CT, a onda i intenzivna terapija koja može potrajati i nekoliko mjeseci.

Iz zoološkog vrta u Aucklandu rekli su da je posljednja ženka uginula jer je nisu mogli poslati na operaciju koja bi joj omogućila normalno disanje, zbog ozbiljne infekcije pluća. Ministrica za zašitu okoliša Eugenie Sage rekla je za novozelandski portal Stuff news:

- Svaki put kad jedan kākāpō ugine, to je tužan dan za nas…

Ferrari Press Agency 
Ref 10411
Bird 1
13/05/2019
See Ferrari text
Picture credit: Massey University

Vets have performed the first brain ever surgery on a bird – in a bid to save the life of a rare flightless parrot.Wildlife rangers discovered a strange lump on the skull of a kakapo, a ground dwelling and extremely endangered member of the parrot family.The  bird is only found  in New Zealand and it is estimated there are less than 150 left in the wild.The chick, known as Espy 1B, from the country’s Codfish Island was in the care of the Department of Conservation’s Kakapo Recovery Team when rangers noted the lump on its skull soon after it hatched. The chick was given a CT scan at the Dunedin Wildlife Hospital as soon as it was old enough.It was discovered  there was only a thin layer of tissue between the brain and the outside world.The bird was sent to the country’s WIldbase animal hospital part of New Zealand’s  Massey University , which has a veterinary hospital , where the delicte surgery was successfully performed.

OPS: The kakapo chick during  surgery

POicture suplied by Ferrari, Image: 432776985, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari
Profimedia, Ferrari
Kākāpō za vrijeme operacije u svibnju 2019., To je prva operacija mozga ikad izvedena na ptici

U svibnju ove godine veterinari na Novom Zelandu izveli su prvu operaciju mozga na nekoj ptici ikad, a sve u naporima da spase vrstu. Teška i zahtjevna operacija na 56 dana starom ptiću bila je uspješna i nekoliko tjedana kasnije liječnici su objavili da je papiga u odličnom stanju i da čeka povratak u prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:45