MUŠKI TJEDAN MODE U MILANU

Trendi Gucci, drska Prada i Armanijev fetišizam

Kako bi opravdali zadanu temu Pradine revije ‘Sunce, senzualnost i Sicilija’, mišićavi su manekeni ‘ukrašeni’ tek ponekim komadom iz kolekcije

Revije namijenjene muškarcima najčešće su skromnije od onih za dame, no ove sezone na milanskim pistama primjećujem kako i modne prezentacije “za njega” postaju sve upečatljivije.

Sve počinje dobrom uvertirom na sada već kultnom modnom sajmu Pitti Uomo koji se održao sedamdeset i osmi put u Firenci. Zadnja objava za tisak sadržavala je zaključak o većem odazivu “buyera”: točnije njih 19.200, što je povećanje za 6,5 posto u odnosu na proteklu godinu. Takve brojke razaraju crne oblake koji su se nadvili nad modnom industrijom te odaju dojam buđenja modne scene iz recesije. Revija koja je poslužila za krešendo sajma, ali i ujedno i kao zagrijavanje za Milanski modni tjedan, svakako je ona Rafa Simonsa za brand Jil Sander. Naime, nakon pet godina za kormilom dotične tvrtke Raf je svoju radnu obljetnicu htio obilježiti posebnim showom. Revija stoga nije pokazana na Milanskom tjednu, gdje je to bio običaj, već nekoliko dana ranije u prekrasnom vrtu jedne firentinske vile.

Dokazivanje krilatice

Minimalistička estetika ostala je i dalje glavna tema Jil Sander, no ovaj put ideja revije jest ponajviše u boji. Tako ona obiluje fluo bojama, koje se stilistički slažu u blokove. Nježne cvjetne printeve na tkaninama košulja nadglasuju dramatični grafizmi pruga na vestama.

Prva zapaženija modna revija u Milanu bila je ona poznatog talijanskog branda Dolce & Gabbane.

Annie Lenox svirala je klavir i pjevala svoje uspješnice te su očekivanja na reviji kojom se obilježavala dvadeseta godišnjica dizajniranja muške mode poznatog dvojca instantno postala veća. Tema je bila jednostavna: “Sunce, senzualnost i Sicilija”. Kako bi se dočarala dotična krilatica, na pistu su izašli svi važniji muški modeli sa svojim mišićavim tijelima, ukrašenim tek ponekim komadom iz kolekcije.

Atletika i precizni krojevi

Hlače su nemarno na struku pridržavali remeni napravljeni od špage, a zavezani raznim ribičkim čvorovima. Lijepi laneni sakoi, kao i trodijelna odijela odisali su casual elegancijom, dok su mrežaste kožnate jakne pokazivale talijansku izradu u najboljem svjetlu.

Krešendo revije bio je zasigurno kraj, kada su svi modeli prodefilirali u raznim crnim uskim smokinzima te se okupili oko klavira gdje je Lenoxica, ostavivši sve prisutne bez daha svojim vokalnim sposobnostima, zaključila reviju.

Uspješan miks atletike i preciznog krojenja inovativnih tkanina te besprijekorna odijela koja pršte od raznih neočekivanih boja, poput nebesko-sunčano plave do morsko-pjenasto zelene, tipični su za dizajnera Itala Zucchellija, koji je na čelu modne kuće Calvin Klein. Doduše, jači grafizmi prugica koji se pojavljuju s jedne strane tijela na spandeks gaćicama i kratko rezane jaknice i majice od felpe koje otkrivaju pupak podsjetile su na neukusne 80-e, a koje bi danas još jedino mogli nositi samo samozaljubljivi bilderi u teretani i oko nje, pritom pokazujući svima svoju rifljaču od trbuha.

Kreativni direktor Burberryja Christopher Bailey za proljeće/ljeto 2011. inspirirao se bikerima te modnom poviješću modne marke za koju radi. Modeli su najčešće izlazili u ekstra uskim kožnatim motorističkim hlačama s crnim gladijatoricama na nogama.

Rifljača na trbuhu

Poznata rockersko-bikerska kožnata jakna s asimetričnim patent zatvaračem dizajnerski je razrađena do neslućenih dimenzija, a klasični burberijevski baloneri i kaputi s laganim militarističkim prizvukom ukrašeni su epoletama, remenima, trakama, zakovicama... Jakne i prsluci s apliciranim malim metalnim pločicama neodoljivo podsjećaju na Conana Barbarina.

Prvi put kolekciju za mušku liniju Versace predstavio je bivši učenik Dior Homme škole, Martin Ball. Inspiraciju je ponajprije crpio iz djela velikog lifestyle modnog fotografa Brucea Webera. Kolekcija sadrži mnoštvo referenca iz osamdesetih, dekade u kojoj je Versace bio najjača robna marka. No, sada su te lude godine prošlog stoljeća preseljene u rockabilly ozračje, u želji da se time “dopre do novih generacija koje bi kupovale Versace, jer je cool”, rekao je Ball.

Najbolje iz te kolekcije svakako su optoprint košulje, tako tipične za Versace, a istovremeno ponovno interesatne i nove. Sarah Burton, dugogodišnja suradnica Alexandera McQueena, predstavila je prvu mušku reviju poslije njegove smrti. Ona i njezin dizajnerski team prisjetili su se svih tipičnih modela za tu modnu kuću. Tako se na jednom mjestu spojila viktorijanska odjeća s fotoprintovima i ozbiljnim krojenjem.

U konačnici sve je odisalo engleskim štihom; zbog odjeće inspirirane vojnom aristokracijom potpisane i ovaj put Savile Row izradom. Burtonova se osobno nije htjela puno producirati i davati izjave okupljenim novinarima, čak se nije ni naklonila na kraju revije. Revija je završila maršom Sir Edwarda Elgara “Pomp and circumstance” - koji se najčešće izvodi na diplomskim ceremonijama i kraljevskim događanjima. Prada je revitalizirala poznato trodijelno odijelo u fitingiranoj silueti i ukrasila ga tankom kravatom te tim stylingom ostavila impresiju mladog muškarca koji prvi put odlazi na posao. Takvi su obično zbunjeni novim modnim pravilima. Plava se proteže kroz cijelu kolekciju, od finih tehnički savršenih tkanina, do pamuka - pravog “radničkog materijala”.

Dosadnjikavi Gucci

Upravo se na pamučnim komadima mogla otkriti ideja kolekcije koja se kretala oko “odjeće za rad” (vidljiva inspiracija - mornari, liječnici, poštari...). Majice i veste imaju izrez lađe, dok su tenisice masivne s debljom bijelom gumom. Kulminacija revija događa se s prikazivanjem veselih vodoravno prugastih vesta.

Već drugu sezonu Frida Giannini svog idealnog muškarca smješta u kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina prošlog stoljeća. On je jettseter koji živi na relaciji Rima i, recimo, Marrakecha i tipičan je predstavnik bogataško-boemske elite. Kožne bermude, košulje s kristalićima i predimenzionirane veste podsjećaju na vikend u Sahari.

Za večernje izlaske Frida vidi svog muškarca u lijepo krojenim odijelima, koje spaja s malim maramama koje se nose nehajno oko vrata, umjesto ogrlice ili kravate. Iako se kolekcija čini relativno dosadnjikava, svakako je zanimljiva grupa odjevnih predmeta izrađena od organski uzgojenog pamuka.

Crni početak modne smotre

Dvadesetdvogodišnji francuski model Tom Nicon nađen je mrtav u dvorištu zgrade u čijem je apartmanu boravio tijekom Milanskog tjedna mode. Mlado i perspektivno lice, Tom je u vrlo kratkom vremenu počeo raditi kao model za velika modna imena poput Burberryja, Louis Vuittona, Hugo Bossa i drugih. Njegov prijatelj Jethro Cave (sin Nick Cavea) izjavio je: “Nikada nisam mislio da će mu se takvo što dogoditi”.

Iako neki prejudiciraju da se sam bacio kroz prozor, drugi pretpostavljaju da je gurnut u smrt. Talijanska policija još ne želi odavati nikakve informacije vezane uz istragu. U konačnici ovaj cijeli događaj samo potkrepljuje već ranije bačene crne sjene na modu industrju.

Potkraj prošle godine javnost je bila šokirana smrću južnokorejskog modela Daul Kim (20), koja je nađena mrtva uz poruku “luda, depresivna i umorna od posla”. U veljači ove godine modni je svijet uzdrmala smrt jednog od najtalentiranijih dizajnera današnjice, Alexandera Mcqueena, koji je počinio samoubojstvo. Na isti se korak dva mjeseca poslije odlučio i poznati muški model Ambrose Olsen. Obojica su si oduzela život vješanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:54