FASHION WEEK

Tjedan mode u New Yorku bez Hrvatica

Mnogi dizajneri koji drže do originalnosti teško su je mogli dostići u šatorima u Bryant Parku, pa ih se dio preselio u Village i hangare Milk

ZAGREB - Tjedan mode u New Yorku predstavio se 18., ali i posljednji put pod šatorima u Bryant Parku i bilo je teško ne zamjetiti da su mnogi dizajneri već dali petama vjetra prije nego što se show preseli u Lincoln Park ove jeseni.

New York je jednostavno izgubio onaj tako potrebni modni “edge” odnosno pomak koji bi ga izdvajao iz mora modnih događanja, te jepostao - dosadan. Dio događanja preselio se u Village i hangare Milk , ali ni to nije pomoglo da se o ovom Tjednu mode priča u superlativima.

Ove godine hrvatske manekenke nisu kročile pistama u New Yorku te nije bilo niti jedne od najuspješnijih uzdanica Helene Šopar. Iz njezine matične agencije Midiken poručili su da je Helena bila prezauzeta drugim obavezama.

Sporni šatori

Puno je mladih talenata zbog ekonomske krize odlučilo pokazati svoje revije izvan šatora, jer su ipak naposljetku oni ti koji moraju platiti desetke tisuća dolara za osvjetljenje, manekenke i PR menadžere, što je potrebno za spektakl na pisti.

Vijeće modnih dizajnera Amerike zamolilo je dizajnere prije nekoliko sezona da imaju kraće prezentacije kako bi ih se što više moglo predstaviti. Rezultat toga - sve prazniji šatori. Moda je u New Yorku postala dostupnija većem broju ljudi, ali je atmosfera zbog toga postala manje posebna, što je mnogima zasmetalo. Mnogi dizajneri koji su htjeli postići originalnost to su teško mogli napraviti u interijeru koji je za sve bio isti. Posljednjih sezona etablirani modni umjetnici poput Oscara de la Rente, Vivienne Tam i Betsey Johnson preselili su se u manje prostore kako bi bolje mogli kontrolirati svoje revije i kako bi se maknuli od cirkusa koji taj modni tjedan okružuje.

Stoga su urednici Voguea, WWD-a, Ellea i Harper’s Bazaara ovog vikenda odlučili otići u Village, kvartpoznat po mesnoj industriji, i posjetiti revije u hangarima, odnosno studijima Milk.

Mlade zvijezde

Tamo su svoje kreacije predstavile mlade zvijezde poput Jeremyja Scotta, Patrika Ervella, Richarda Chaia ili Suno. U suradnji s MAC-om golemo područje studija Milk za svoje su revije izabrale i zvijezde poput Jasona Wua, Richarda Chaia i branda Altuzarra, a tamo se odmetnula i Gwen Stefani, Vena Cava i Band of Outsiders. Kako u New Yorku lokacija znači život ili smrt, koja prestaje biti “in” preko noći, čini se da su Bryant Park pohodili oni koji su “korak” iza modnih događanja, te da je pobjedu u inovativnosti ipak odnio Milk.

Milk je dizajnerima ponudio toliko potrebnu slobodu da mogu pokazati revije u cjelini, pa novinari i kupci imaju vremena stvarno pogledati sve modele. Sve se opet kreće u smjeru decentralizacije - revije u privatnim studijima koje automatski mogu primiti manje ljudi i koje nude ekskluzivu daleko od komercijalnosti šatora, što je nekim dizajnerima ipak najbitnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:25