SASLUŠANJE U WASHINGTONU

ZUCKERBERG NAPADNUT ZBOG FACEBOOKOVE POLITIKE NEPROVJERAVANJA ISTINITOSTI OGLASA Ocasio-Cortez oštrim pitanjima prokazala minuse društvene mreže

Mark Zuckerberg, Alexandria Ocasio-Cortez
 Erin Scott / REUTERS
 

Članovi Odbora za regulaciju financijskih usluga Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država oštro su kritizirali čelnog čovjeka društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga zbog tvrtkine politike neprovjeravanja istinitosti političkih oglasa koji se prikazuju na toj platformi, piše BBC.

Zastupnici su Zuckerberga tijekom saslušanja u Washingtonu o Facebookovoj digitalnoj valuti Libri optužili za dopuštanje širenje političkih dezinformacija uoči predsjedničkih izbora koji će se u SAD-u održati iduće godine. Čelnik Facebooka nije mogao potvrditi hoće li se govor mržnje koji bi predsjednički kandidati diseminirali putem te društvene mreže s nje i ukloniti. Rekao je, međutim, da kontroliranje onoga što političari govore nije njegov posao.

Zastupnica Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez pitala je Zuckerberga bi li mogla crnačkoj populaciji putem oglasa govoriti da su predsjednički izbori krivog datuma. "Ne, gospođo kongresnice. Imamo čak i za te politike oko vrijednosti informacija koje političari govore i opći je princip...", započeo je Zuckerberg, na što ga je Ocasio-Cortez podsjetila da je rekao da Facebook neće provjeravati istinitost oglasa.

Ocasio-Cortez postavila je i pitanje bi li mogla kupiti oglase u kojima bi se insinuiralo da su Republikanci koji se natječu na izborima za Predstavnički dom i Senat glasovali za "Green New Deal" (paket zakona kojim članovi Demokratske stranke žele odgovoriti na klimatske promjene i ekonomsku nejednakost u SAD-u, op.a.). "Mislim, ako nećete povjeravati činjenično stanje oglasa, zanima me koje su granice, što je dopušteno?", pitala je.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) participates in a House Financial Services Committee hearing with Facebook Chairman and CEO Mark Zuckerberg in Washington, U.S., October 23, 2019. REUTERS/Erin Scott
Erin Scott / REUTERS
Alexandria Ocasio-Cortez

"Kongresnice, ne bih vam znao sada odgovoriti na to pitanje", rekao je Zuckerberg. "Znači ne znate hoću li to moći napraviti?", pitala je Ocasio-Cortez. "Mislim vjerojatno", odgovorio je Zuckerberg. "Vidite li potencijalni problem ovdje s totalnim izostankom provjeravanja istinitosti političkih oglasa?", pitala je Ocasio-Cortez. "Pa, kongresnice, mislim da je laganje loše, i mislim da bi bilo loše kada biste kupili oglas koji sadržava laž. To je drukčije od toga da je u našoj poziciji, ispravna stvar bi bila da onemogućimo vaše glasače ili glasače općenito da vide da ste lagali", odgovorio je Zuckerberg.

Čelnik Facebooka rekao je da će platforma maknuti svaku objavu u kojoj se poziva na nasilje ili pokušava nekome uskratiti pravo na glasovanje na izborima. "Nije Facebookova uloga da ljudima onemogući da vide da ste lagali", rekao je Zuckerberg.

Zastupnik Demokratske stranke Sean Casten pitao je Zuckerberga bi li Facebook uklonio govor mržnje u političkim oglasima. Casten je potom naveo da se bivši član Američke nacističke stranke 2018. godine kandidirao na izborima za Kongres. "Kongresničke, mislim da to ovisi o puno detalja te da ne mogu odgovoriti na to pitanje", rekao je Zuckerberg. "To je dosta šokantno. Ne mislim da je to teško pitanje", odgovorio mu je Casten.

Zastupnici su ga napali i zbog neaktivnosti po pitanju suzbijanja eksploatacije djece na Facebooku. Zastupnica iz redova Republikanske stranke Ann Wagner rekla je da će planirano uvođenje enkripcije u Facebookovu aplikaciju Messenger policiji otežati otkrivanje slučajeva seksualne eksploatacije djece. Kako piše BBC, prošle je godine na Facebooku podijeljeno 12 milijuna fotografija seksualnog zlostavljanja djece. To, naočigled, Facebook čini najvećom platformom za dijeljenje ovakvog ilegalnog sadržaja. "Što radite da biste to suzbili", pitala je Wagner, na što je Zuckerberg rekao da Facebook ima alate za detekciju tog materijala, ali je na koncu rekao da će u budućnosti biti teže otkriti takvo ponašanje.

Čelnik Facebooka pitan je i o hipotetskim oglasima u kojima bi se lažno tvrdilo da će se podaci imigranata koji budu sudjelovali u popisu stanovništva ustupiti Agenciji za imigrante i carinu (ICE). Zuckerberg je rekao da Facebook trenutno revidira sve politike koje su povezane s tim pitanjem, ali nije otkrio kakve konkretne poteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:11