SHOPPING PATROLA

Zaboravite WhatsApp i druge platforme, fotografije se sada dijele preko vlastitog kućnog clouda

 Nicoelnino
Naš Bernard Ivezić skenirao je sve shopove i pronašao najbolje ‘male škrinjice‘ s kojima je dijeljenje fotografija puno lakše

Možda vam je glava već puna clouda. Svi vam pričaju o mogućnostima clouda. Kad je sve u cloudu onda je svagdje dostupno, sve se na cloud jednostavno pošalje i još na cloudu možete lijepo kontrolirati tko čemu ima pristup. Pa vam do točno određene stvari na vašem cloudu može brat ili sestra, a do druge roditelji, treće prijatelji i tako redom.

Svima je svejedno kako cloudu pristupaju. Da li je to preko mobitela, tableta, stolnog računala, prijenosnika ili televizora. Svejedno je jesu li na Androidu, Windowsima, Linuxu ili iOS-u/Macu. Možete i birati kod koga ćete biti na cloudu. Da li je to kod Googlea, Microsofta, Amazona, Applea, Samsunga, Huaweija itd. Ukratko, cloud se čini savršen. A onda Google dođe i najavi da će Google Photos, usluga spremanja fotografija u cloudu, od iduće godine ići na naplatu. Ili vam ponestane prostora na cloudu. Odjednom se cloud više ne čini tako savršen i počnete se pitati, a što je zapravo cloud?

Koristite li USB ili prijenosni disk to je vaš osobni cloud. Ima mnogo ograničenja u odnosu na cloud o kojem vam svi pričaju, ali osnovna funkcija je tu, ali USB i prijenosni disk nisu non-stop online i ne možete kontrolirati tko je što s njih skinuo. Cloud odjednom opet ima više smisla. Međutim, postoji cloud koji možete kupiti i postaviti doma. Zove se Network Area Storage (NAS). U njega ubacite jedan ili više tvrdih diskova i - radi isto kao i cloud.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Danas je ponuda NAS uređaja mnogo šira nego prije. Te male škrinjice u koje ubacujete tvrde diskove, spajate ih na kućnu mrežu da biste bili cijelo vrijeme online te na njima vrtite aplikacije kao da ste Amazon, Google ili Microsoft, sad su jeftiniji nego ikad.

EGARNER

Zyxel NAS326 2 Bay NAS

Cijena: 964 kn

Iako mu je cijena najviša, ovaj NAS se trudi biti najpovoljniji. Nudi dva utora za tvrde diskove, svaki do 16TB, odnosno ukupno 32TB. Usto, nudi mogućnost spajanja dva vanjska diska preko USB-a 3.0 i još jednog preko USB 2.0. NAS na koji ćete spojiti diskove nije lako naći.

Broj diskova za ugradnju: 2

Mogućnosti: DLNA, FTP, Logitech media server

Povezivanje: 10/100/1000 LAN, 3x USB

www.egarner.hr

SUPERNET

Synology DS120j

Cijena: 855 kn

Iako za razliku od dva konkurenta ima prostora samo za jedan disk, Synology je svijetu kućnih NAS-ova kao Mercedes u svijetu automobila. Taj jedan disk može biti od čak 16TB, a sve aplikacije i mogućnosti koje si možete zamisliti na ovom su NAS-u izvedive.

Broj diskova za ugradnju: 1

Mogućnosti: DLNA, HTTP, SMB, NFS, LDAP

Povezivanje: 10/100/1000 LAN, USB

www.supernet.hr

ADM

Buffalo LinkStation 220DE

Cijena: 766 kn

Najjeftiniji u kategoriji dodatno će vam sniziti trošak clouda tako što u njega možete ugraditi diskove od 1, 2 i 4TB, koji su jeftiniji od onih viših kapaciteta. Jednako tako njegove su mogućnosti u rangu konkurencije tako da će tek rijetki imati prigovor na ovaj model kućnog clouda.

Broj diskova za ugradnju: 2

Mogućnosti: DLNA, FTP, iTunes

Povezivanje: 10/100/1000 LAN, USB

www.adm.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15