SHOPPING PATROLA

Zaboravite na fotke za Fejs ili Instagram i instantno stvorite uspomene ‘old school‘ pristupom

 Manuela
Našeg Iliju Matanovića ne čudi uskrsnuće instant fotoaparata zbog suvremene želje za - instant gratifikacijom

Jedna od negativnih posljedica činjenice da svi neprestano imamo kameru u džepu u vidu pametnog telefona jest hiperprodukcija fotografija koje ćemo luđački snimati i možda više nikada u životu nećemo ni vidjeti. Nekada, naravno, nije bilo tako, jer je u razvijanje fotografija trebalo uložiti dosta truda, vremena i novca i svaki se kadar, čini se, samim time više cijenio. Instant fotoaparati su u posljednjih nekoliko godina doživjeli solidno uskrsnuće na tržištu, što ne čudi - zapravo je riječ o hibridu "old school" pristupa i suvremene želje za instant gratifikacijom, jer umjesto odnošenja filma u studio za razvijanje potrebno je pričekati nekoliko desetaka sekundi i fotka vam je u ruci.

Tvrtka koja je bila simbol za instant fotografiju definitivno je Polaroid, riječ je o jednoj od onih tvrtki čiji sam naziv postaje sinonim za čitavu granu proizvoda, kao Gillette ili Frigidaire. Izvorni Polaroid je propao i ovo nije mjesto za razglabanje o tome, ono što je važno jest da je ime brenda oživljeno prije nekoliko godina i da je i danas moguće kupiti nove Polaroid kamere i filmove (a i desetljećima stari uglavnom su funkcionalni). Jedan od najnovijih modela je Polaroid Now The Mandalorian. Riječ je o "point and shoot" kameri s autofokusom i sustavom s dvije leće. Kamera sama odlučuje koja je leća prikladnija za pojedini trenutak, a moguće je snimiti i kadrove s dvostrukom ekspozicijom. Ugrađen je i timer od 9 sekundi. Polaroid Now Mandalorian ima ugrađenu bateriju koja se puni putem USB-a pa je moguće koristiti oba formata filma, i-type i type-600 (cijena filma s po 8 fotografija je 129 za prvi te 149 za potonji tip). Cijena ovog fotoaparata je pak 1069 kuna (canosa.com.hr), a konzorcij koji danas drži brend Polaroid prodaje i brojne druge modele, uključujući i obnovljene kamere iz prošlih dekada.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Iako stvar kulta i daleko najpoznatiji proizvođač kamera tog tipa, polaroid, jasno, nije jedini. U posljednje vrijeme možda najviše truda u ovoj areni pokazuje FujiFilm sa svojom linijom Instax, a u hrvatskim trgovinama može se pronaći i jedan model iz radionice Canona te model koji nosi ime nekada slavnog Kodaka.

FUJIFILM

INSTAX MINI 90

Cijena: 999 kn

Vrlo klasičnog, retro dizajna, FujiFilm Instax Mini 90 također ima mogućnost dvostruke ekspozicije, ima dosta snažnu bljeskalicu, zatim makro način rada, optičko tražilo, punjivu bateriju, šest načina snimanja fotografije... Film sa 10 fotografija obično košta 100 kn.

CANON

ZOEMINI S

Cijena: 1299 kn

Canonova inačica zapravo je glorificirani printer optimiziran za selfije - oko malenog objektiva ima ugrađeno zrcalo i prstenasto svjetlo. Također, preko mobilne aplikacije moguće je na aparatu isprintati i bilo koju drugu sliku. Film sa 20 slika stoji 95 kn.

KODAK

MINI SHOT 2 INSTANT

Cijena: 849 kn

preko malenog LCD ekrana na poleđini na ovoj kameri moguće je dodavati filtere i efekte boje prije okidanja fotografije. Ima mogućnost povezivanja putem Bluetoothas pametnim telefonima pa fotografije ostaju sačuvane i digitalno. film sa 20 fotografija košta 159 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:14