NA APARATIMA

Wolt i Glovo već imaju takvog šefa, stiže li i ostalima: ‘Oni na višim položajima češće su psihopati‘

Podcast ‘Na aparatima‘ - novinar Filip Pavić i psiholog Mitja Ružojčić

Kako je jedan eksperiment prošao u Googleu, a kako bi u Hrvatskoj, koje su odlike dobrog i lošeg šefa...

Sve se više govori da će ChatGPT, program umjetne inteligencije, zamijeniti veliki broj zanimanja. I to nisu ona na koja bismo prvo pomislili, nisko kvalificirana, radnička zanimanja, nego ona takozvanih "bijelih ovratnika". Poput novinara, prevoditelja, službenika u banci, menadžera. Riječju, zanimanja s hrpom procedura, jasnim pravilima provođenja koja se mogu, na neki način, matematički izračunati.

Znači li to onda da bismo mogli i šefove zamijeniti umjetnom inteligencijom? Ako u tehno-menadžerskom svijetu šefovi uglavnom prate excel tablice, učinke i produktivnost radnika, računaju viške i potencijalne uštede – to bi, možemo zamisliti, puno efikasnije radili programi umjetne inteligencije poput ChatGPT-a.

Pritom, imati program za šefa i nije neka daleka budućnost, dostavljači Wolta i Glova već sada imaju algoritamskog šefa - s kojim ne mogu razgovarati - ali im određuje što će raditi i za koliko novaca.

Novinar Filip Pavić i psiholog rada Mitja Ružojčić, stručnjak za ličnosti, u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘ razgovaraju o tome možemo li šefove zamijeniti umjetnom inteligencijom, kako bi taj eksperiment prošao u Hrvatskoj, kako je isti eksperiment prošao u Googleu, također, koje su glavne karakteristike dobrog i lošeg šefa i zašto sva istraživanja pokazuju da su oni na višim pozicijama češće psihopati.

- Pokazalo se da menadžere s Wall Streeta i psihopate povezuju zajedničke odlike, to je kombinacija želje za moći i nedostatka empatije. Ima čak teorija da je financijsku krizu 2008. uzrokovalo to što su ti menadžeri s odlikama psihopata bili promovirani na pozicije odlučivanja – govori Ružojčić

Sad, zašto netko tko je dobar s poslovnim kolegama, kako kaže Ružojčić, nikad ne bi mogao biti dobar šef, kako bi tehnologija donosila teške poslovne odluke i zašto su ljudi ovisni o hijerarhijama na radnom mjestu iako protiv njih stalno govore – pogledajte u cijelom videu ispod.

Podcast Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Cijelu epizodu "Trebamo li šefove zamijeniti umjetnom inteligencijom" možete pogledati i na YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:52