NOVE OZNAKE

Velika promjena od 1. ožujka: Evo kako čitati i što tražiti na novim oznakama energetske učinkovitosti

Prodaja kućanskih aparata, arhivska fotografija
 Marko Todorov/Cropix
Svaka oznaka nosi i poseban QR kod koji, kad se skenira, pruža podatke o garanciji proizvoda i njegovim dimenzijama

S prvim danom ožujka četiri tipa kućanskih uređaja dobila su nove oznake energetske učinkovitosti nakon što je EU zaključila kako postojeći sustav nije na najbolji način označavao učinkovitost aparata niti je potrošačima osobito dobro prenosio poruke koje je trebao poslati.

S novim sustavom oznaka uređaji kao što su perilice rublja i posuđa, elektronički zasloni i hladnjaci sada će zahvaljujući rafiniranoj računici puno točnije prikazivati koliko su doista energetski učinkoviti, a, za razliku od dosadašnjeg sustava, oznaku najveće energetske učinkovitosti, slovo A, nosit će doista energetski najbolji proizvodi, a većina njih će se smjestiti negdje u kategorijama B, C i D.

Ipak, za razumijevanje novih oznaka potrošačima će trebati nešto vremena zbog čega smo pripremili kratki vodič iz kojeg se može doznati na koji će se način dodjeljivati pojedine slovne oznake, koje elemente treba istražiti kod pojedinog tipa uređaja te kako čitati posebne dodatne slovne oznake koje će se uređajima dodjeljivati ovisno o razini buke koju emitiraju.

Dodatno, svaka oznaka na sebi nosi i poseban QR kod koji se može skenirati te u posebnoj EPREL bazi, u koju su proizvođači aparata dužni unositi informacije o uređajima, pronaći podatke o garanciji proizvoda i njegovim dimenzijama.

Osim ova četiri osnovna tipa proizvoda, od 1. svibnja nove oznake vrijedit će i za gume, a od rujna i za izvore svjetlosti.

1. ELEKTRONIČKI ZASLONI

Pored osnovnih oznaka, odnosno QR koda te energetske učinkovitosti u SDR načinu, ovi modeli uređaja imaju navedenu potrošnju energije u uključenom stanju u kilovatsatima pri prikazu sadržaja u SDR načinu, a potom i razred energetske učinkovitosti mjeren u HDR načinu. Potom slijedi potrošnja energije u kilovatsatima pri prikazu sadržaja u HDR načinu te, na kraju, dolazi dijagonala zaslona u centimetrima i inčima te vodoravna i okomita razlučivost u pikselima.

image
energetska učinkovitost

2. HLADNJACI

Osim QR koda te slovne oznake energetske učinkovitosti, odmah ispod proizvođači su dužni navesti ukupnu godišnju procjenu potrošnje energije koja se sada izračunava preciznijim metodama nego prije. Potom na naljepnici mora biti označena ukupna litraža uređaja, i to zasebno zone za zamrzavanje te svježe zone, osim u slučajevima u kojima nema odjeljka za zamrzavanje. Odmah ispod toga slijedi oznaka razine buke uređaja izražena u decibelima, ali i u slovnim oznakama kako bi potrošači bolje razumjeli ovaj podatak. Prema tim oznakama, svi uređaji koji proizvode buku manju od 30 decibela bit će označeni slovom A, oznaka B upućuje na to da je razina buke do 36 decibela, buka do 42 decibela označava se kao C, a kategoriju D imaju bučniji uređaji.

image
energetska učinkovitost

3. IZVORI SVJETLOSTI

Ova kategorija proizvoda dobiva nove oznake učinkovitosti tek s 1. rujna ove godine, a na sebi će nositi najmanji broj oznaka: ljestvicu razreda energetske učinkovitosti, potrošnju energije izraženu u kilovatsatima za tisuću sati u uključenom stanju, a na samom dnu nalazit će se QR kod.

image
energetska učinkovitost

4. PERILICE RUBLJA

Na sebi će imati popriličan broj informacija, a osim QR koda i prosječne oznake energetske učinkovitosti, slijedi informacija o ponderiranoj potrošnji na 100 ciklusa, a odmah potom i kapacitet za pranje na eko programu, izražen u kilogramima rublja.

Potrošač zatim dobiva informaciju o potrošnji vode po ciklusu u litrama te trajanje eko programa u minutama, a na dnu dolazi oznaka razreda energetske učinkovitosti centrifugiranja te, zadnje, emisija buke. Najbolju će slovnu oznaku, A, imati za buku do razine 73 decibela tijekom centrifuge, B podnosi do 77 decibela, C do 81 decibel, a sve iznad toga nosit će oznaku D.

image
energetska učinkovitost

5. PERILICE POSUĐA

Uz obavezan kod i oznaku energetske učinkovitosti, svaki uređaj imat će označenu potrošnju energije u eco programima na 100 ciklusa izraženu u kilovatima, kapacitet kompleta posuđa za eco program, potom potrošnju vode u eco programu te trajanje ovog programa u satima i minutama. Kad je u pitanju emisija buke, oznaka A dodjeljivat će se uređajima koji buče maksimalno do 39 decibela, oznaka B bit će za one do 45 decibela, uređaji označeni s C smjet će emitirati buku najviše do 51 decibel, a sve iznad bit će označeno slovom D.

image
energetska učinkovitost

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:44