TEHNOLOGIJA I VJERA

Vatikan izbacio novu verziju svoje aplikacije za molitvu: Ima i dio za one koji su ispali iz forme

Vatikan se nada da će nova inačica aplikacije doprijeti do još više vjernika
 Zuma/Splashnews.com/Splash/Profimedia
Originalna aplikacija Click to Pra lansirana je 2016. godine, a ima oko četristo tisuća korisnika godišnje

Vatikan je lansirao novu inačicu svoje aplikacije za molitvu - Click to Pray 2.0. Nova inačica dolazi s nekim novim opcijama, a dizajn je intuitivniji za njihove korisnike.

U modernizaciji aplikacije sudjelovali su informatički stručnjaci, ali i stručnjaci iz crkvenih redova, koji se nadaju da će poboljšana aplikacija vjernicima omogućiti osobnije iskustvo molitve.

"Click to Pray 2.0 u svom izborniku nudi teme za molitvu koje se izmjenjuju iz dana u dan i iz mjeseca u mjesec, sukladno molitvenim temama Svetog Oca", objasnio je projektni menadžer Juan Ignacio Castellaro.

Osim tema koje se svakodnevno osvježavaju, u aplikaciju su dodali planer molitvi s podsjetnicima, školicu molitvi za početnike i one koji su "izašli iz molitvene forme", kao i mogućnost pokretanja molitvenih grupa s drugim vjernicima.

Ovim potezom Vatikan želi "pratiti korak sa svijetom koji se neprestano mijenja" te zadržati svoju ulogu u životima ljudi.

Molitvena aplikacija prevedena je na sedam jezika, uključujući i kineski.

Među najboljim dijelovima aplikacije otac Cosimo Schena izdvaja mogućnost povezivanja sa svim ljudima na svijetu. "Ovo je nevjerojatna stvar jer ti omogućuje da se povezuješ s ljudima koje nisi fizički upoznao, ona je most do srca onih koji su možda zastranili s božjeg puta", kazao je svećenik.

Projektni menadžer Castellaro naglasio je kako je uz aplikaciju do sad molilo 2,5 milijuna ljudi, a godišnje je koristi oko četristo tisuća vjernika.

No, nada se da će poboljšana aplikacija privući i veći broj korisnika.

Bez obzira na sve što aplikacija omogućuje, Crkva ipak smatra da aplikacija nije zamjena za fizičku molitvu.

"Aplikacijom ne želimo učiniti nevažnima dosadašnje prakse i mjesta za molitvu. Ovo je samo jedan dodatan način da dosegnemo vjernike koji žele nešto novo ili drugačije", kazao je tajnik vatikanskog ureda za komunikacije, monsinjor Lucio Ruiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27