NEVJEROJATNO...

Student je godinama snimao sebe kako sjedi. Sada je zahvaljujući tim dosadnim fotkama milijunaš

Sultan Gustaf Al Ghozali

 Twitter
‘Da budem iskren, još uvijek nemam hrabrosti reći roditeljima. Oni bi se pitali odakle mi taj silni novac‘, rekao je Sultan

Jedan student iz Indonezije obogatio se doslovno preko noći nakon što je kolekciju svojih selfija petvorio u nezamjenjive tokene, odnosno 'non-fungible tokens' ili NFT jer je mislio da će 'to biti zabavno', piše Independent.

Sultan Gustaf Al Ghozali, koji studira informatiku, u razdoblju od četiri godine snimio je gotovo 1.000 slika sebe kako sjedi ispred svog računala i onda ih transformirao u NFT – jedinstvene digitalne artikle koji se kupuju, prodaju i pohranjuju na blockchainu.

22-godišnjak je prvotno svakoj slici odredio cijenu od samo 0,00001 ETH (3 dolara), ali im je ubrzo porasla vrijednost nakon što su privukle pažnju visokorizičnih trgovaca kriptovalutama, tako da se pojedinačne slike sada prodaju za više od 10.000 USD.

'Učitavam svoju fotografiju u NFT, lol', objavio je na Twitter 10. siječnja.

No već sljedećeg dana je napisao: 'Ne mogu vjerovati da su ljudi zapravo kupili moje NFT fotografije, 35 ih je već prodano u jednom danu.'

Više od 200 njegovih selfie NFT-ova prodano je istog tog dana, a još stotine su kupljene tijekom sljedećih par dana na platformi OpenSea.

'Mislio sam da bi moglo biti smiješno i zabavno da samo jedan od kolekcionara kupi sliku mojega lica', rekao je Ghozali.

'Nikad nisam mislio da će netko htjeti kupiti toliko selfija, zbog čega sam kao početnu cijenu i stavio samo 3 dolara.'

Njegovi selfiji sada se prodaju za do 4 ETH (12.500 dolara) po komadu, a cijela kolekcija, nazvana Ghozali Everyday, procijenjena je na oko 374 ETH (1,2 milijuna dolara).

Lokalne porezne vlasti već su ga kontaktirale putem Twittera kako bi ga uputile na plaćanje poreza, no on tvrdi da njegovi roditelji još uvijek ne znaju za njegovo novostečeno bogatstvo.

'Da budem iskren, još uvijek nemam hrabrosti reći roditeljima. Oni bi se pitali odakle mi taj silni novac', rekao je Sultan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 09:03