OPASAN PO ČOVJEKA

Stručnjak za umjetnu inteligenciju o najpametnijem programu koji je zaludio svijet: ‘Mogao bi nas nadvladati‘

Filip Pavić i Jan Šnajder

 Jutarnji List/Hanza Media
Možda zvuči kao SF, ali teško ćete naći argument protiv toga. Postoje i filozofi koji su već razradili scenarije za to

Hoćemo li razviti računalni program koji je pametniji od čovjeka? Kolika je opasnost da nas takav program nadvlada? Zašto su svi programi umjetne inteligencije do sada postali nacisti ili rasisti?

U novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ sve o najpametnijem računalnom programu koji je zaludio svijet - ChatGPT - govori Jan Šnajder, profesor FER-a i stručnjak za umjetnu inteligenciju.

- Realno, postoji opasnost da nas umjetna inteligencija nadvlada. Možda zvuči kao SF, ali ako složite kockice i logički razmišljate, teško ćete naći argument protiv toga. Postoje i filozofi koji su već razradili scenarije za to - ispričao je.

Jedan je takav program prošli tjedan pušten u javnost. Riječ je o programu umjetne inteligencije ChatGPT koji je razvila kalifornijska tvrtka OpenAI, a može, kako se tvrdi, odgovoriti na bilo koje pitanje korisnika. Treniran godinama na velikim količinama podataka - cijela Wikipedia, kažu njegovi tvorci, čini manje od 3 posto njegove baze - "on" programira, tumači Kanta i Hegela, uspoređuje nogometne momčadi, izračunava zadatke za domaću zadaću iz fizike, ali i daje recept kako napraviti bombu.

- Mnoge su tvrtke prije ovoga ušle u to nepripremljene pa smo imali razne neugodne situacije, da programi prepoznaju Afroamerikance kao gorile ili da programi postanu holokaust simpatizeri. ChatGPT je zato ugradio sigurnosne mehanizme, iako su pametni ljudi već smislili kako ga prevariti - napominje Šnajder.

Neki znanstvenici tvrde i da je moguće, ako pumpamo dovoljno podataka u umjetnu inteligenciju, razviti tzv. superinteligenciju ili čak svjesno računalo? Šnajder kaže da postoji nekoliko različitih pravaca koji se bave tim filozofskim razmatranjima, ali da stroj teško može imitirati čovjeka.

- Paradoksalno je da je čovjek, u obrazovanju, učenju i stjecanju jezika, zapravo izložen puno manjoj količini podataka nego što je program poput ChatGPT-a. To bi značilo da je čovjek inteligentan ili svjestan na neki radikalno drugačiji način od stroja, bez obzira na količinu podataka - objašnjava.

Sve o budućnosti svjesnih strojeva, mogućnosti njihove inteligencije, potencijalne opasnosti i svih filozofskih problema koji iz toga ispadaju - pogledajte u cijeloj epizodi ispod.

Podcast "Na aparatima" bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti, raditi i družiti se za 30 ili 50 godina? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? I zašto, kvragu, Google uvijek zna o čemu razmišljam?!

Pratite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:11