NOVI ‘FLAGSHIP‘

Samsung virtualno predstavio svoje najnovije modele pametnih mobitela, posljednji krik tehnologije

Nova linija Samsung pametnih telefona
 Samsung
Samsungova flagship obitelj koja bi barem na neko vrijeme trebala preuzeti titulu kralja Android tržišta dolazi u tri verzije

Iako je Samsung dosad svoj flagship model pametnog telefona iz serije Galaxy S najčešće predstavljao krajem veljače na velikim i spektakularno produciranim događajima u nekoj od svjetskih metropola, pandemija koronavirusa tu je opciju učinila nemogućom pa je i korejska kompanija malo pomaknula svoj hodogram.

Samsung Galaxy S21 stoga je predstavljen virtualnim putem već danas, a kao i uvijek dosad nije bilo nekih prevelikih iznenađenja jer su praktički svi važni detalji, uključujući i fotografije te cijene, već unaprijed bili procurili na internet.

Samsungova flagship obitelj koja bi barem na neko vrijeme trebala preuzeti titulu kralja Android tržišta tako dolazi u tri verzije - Galaxy S21 i Galaxy S21+ te luksuzniji i prilično skuplji Galaxy S21 Ultra.

Ponajbolji ekran na tržištu

Možda i najveća novost kada je riječ o Galaxyju S21 tiče se ekrana - nakon što je godinama Samsungova flagship linija dolazila sa zaobljenim zaslonima, tome je došao kraj. Upravo je Samsung bio taj koji je zaobljene ekrane i uveo u mainstream, ali kroz godine se pokazalo da osim estetske uloge ne donose neku posebnu funkcionalnu prednost, nego su dapače više bili smetnja. Modeli S21 i S21+ imat će tako ravne ekrane s prednjom “punch-hole” kamerom u sredini i vrlo malom bridom na donjem dijelu. Model Ultra će, s druge strane, zadržati blago zaobljeni ekran.

image
Nova linija Samsung pametnih telefona
Samsung

Kao i uvijek dosad, može se očekivati da će biti riječ o ponajboljim ekranima na tržištu. Galaxy S21 ima panel dijagonale 6,2 inča, a S21+ 6,7 inča. Riječ je o Dynamic AMOLED panelima s Full HD+ rezoucijom (2400 x 1080 piksela). To je pomalo iznenađenje jer je Samsung u svojoj flagship obitelji uvijek donosio Quad HD razlučivost, no realno gledano u svakodnevnom korištenju vrlo su rijetke situacije u kojima se doista zamjećuje razlika između Full HD i Quad HD rezolucije. Vršna svjetlina trebala bi biti 1300 nita.

Dodatno, u posljednje vrijeme važnija od rezolucije postala je frekvencija osvježavanja ekrana - dakle koliko puta u jednoj sekundi se slika na zaslonu obnavlja, pri čemu veći broj, koji se izražava u hercima, donosi puno uglađeniji prikaz slike i generalno gledano puno ugodnije iskustvo korištenja.

Prošlogodišnji Samsung Galaxy S20 je tako imao mogućnost prikaza slike u 120 Hz (što znači da se slika osvježava 120 puta u jednoj sekundi), ali samo pri Full HD rezoluciji. Ako ste željeli imati Quad HD rezoluciju, morali ste se zadovoljiti sa 60-hercnim osvježavanjem slike na ekranu.

I ovdje se model S21 Ultra izdvaja, jer će taj imati Quad HD razlučivost (3200 x 1440 piksela) na svom ekranu od 6,8 inča, koji će imati vršnu svjetlinu od čak 1500 nita. Sva tri modela podržavaju dinamičku frekvenciju osvježavanja slike, što znači da će se brzina osvježavanja slike podešavati ovisno o sadržaju koji se nalazi na ekranu. Galaxy S21 i S21+ će imati raspon od 48 do 120 Hz, a S21 Ultra od 10 do 120 Hz.

Dosta važna stvar kod Ultre jest i što će prvi put biti moguće kombinirati 120-hercno osvježavanje slike s Quad HD rezolucijom, što bi trebalo donijeti jedno od najboljih iskustava gledanja sadržaja koji smo ikad dosad vidjeli na tržištu.

Specifičan karakter

Što se tiče dizajna, na zaobljenoj poleđini definitivno je nemoguće ne zamijetiti ogromnu grbu kamere koja se prilično izdiže iznad stražnjeg panela i izrađena je od metala, i to u boji koja se razlikuje od samog panela i identična je boji metalnog okvira koji se obavija oko telefona i spaja prednji i stražnji dio uređaja. Definitivno je riječ o detalju koji će biti polarizirajući, ali mora se priznati da telefonima daje vrlo specifičan karakter.

image
Nova linija Samsung pametnih telefona
Samsung

Po pitanju boja koje je Samsung odabrao, sve imaju prefiks “fantomska”, a Galaxy S21 će dolaziti u crnoj, sivoj, rozoj i ljubičastoj, a S21+ u srebrnoj, crnoj i ljubičastoj. Ljubičasta je, dakle, ovogodišnja Samsungova “hero” boja, kao što je lani bila brončana. Ultra će pak imati samo dvije boje - “fantomski” crnu i srebrnu.

Ono što malo upada u oči jest što standardni model Galaxy S21 ima ima plastični materijal na poleđini, kao što je to bio slučaj s jesenskim modelom Galaxy Note 20. Ako ćemo biti iskreni, to zvuči puno gore na papiru nego u stvarnosti, jer je se u praksi i na dodir teško primijeti razlika i ne može se reći da je riječ o nekvalitetnom materijalu. Ali, s druge strane, doista jest teško kupcima opravdati plastičnu poleđinu na uređaju u tom cjenovnom rangu.

image
Nova linija Samsung pametnih telefona
Samsung

Modeli S21+ te S21 Ultra će, naravno, imati staklene poleđine i ne treba sumnjati da će sva tri uređaja biti na vrhunskoj razini kvalitete i izrade. Stražnji paneli imaju matiranu teskturu, što znači manje otisaka pristiju. Ekrani bi trebali biti zaštićeni Gorilla Glassom 7, a Ultra bi trebao podržavati Samsungov stylus S-Pen (premda neće imati “garažu” za olovku kakvu ima linija Galaxy Note). Ujedno je predstavljen i napredniji S-Pen Pro.

Kada je riječ o softveru, telefoni će dolaziti s Androidom 11, preko kojeg će biti prevučena Samsungova nadogradnja One UI 3.1, koja je i dosad bila jedna od najljepših i najuspjelijih verzija Androida na tržištu.

Kamere su detalj u koji Samsung kod ove linije uvijek polaže velike nade. S21 i S21+ će imati trostruku kameru s glavnim 12-megapikselnim modulom, zatim 12-megapikselnom ultraširokom kamerom i 64-megapikselnom telefoto kamerom koja ima 3X hibridni zum. Video će biti moguće snimati sve do 8K rezolucije i uvedene su brojne softverske nadogradnje upravo za snimanje videa.

Galaxy S21 Ultra pak ima glavni senzor od 108 megapiksela, ultraširoku kameru od 12 megapiksela, 10-megapikselnu kameru s 3X optičkim zumom te 10 MP periskopsku kameru s optičkim zumom od 10X. Svi telefoni imaju povelike baterije - 4000 mAh za S21, 4800 mAh za S21+ te 5000 mAh za Ultru, s brzim punjenjem od 25W. Naravno, svi će modeli podržavati 5G povezivost, a na europskom tržištu pogonit će ih sistemski čip Exynos 2100, što je Samsungov ekvivalent Snapdragonu 888, jednom od najmoćnijih čipova današnjeg (Android) tržišta.

image
Nova linija Samsung pametnih telefona
Samsung

Uređaji bez punjača i slušalica

Standardni modeli će imati po 8 gigabajta RAM-a i 128 ili 256 gigabajta interne memorije, dok će Ultra imati 12 ili 16 gigabajta RAM-a i sve do 512 gigabajta pohrane. Uređaji će se u Hrvatskoj moći kupiti od 29. siječnja. Samsung Galaxy S21 će koštati 6499 kuna, S21+ 7999 kuna, a S21 Ultra 9599 kuna. U odnosu na lanjsku Samsungovu flagship liniju, osnovni model S21 je tako 500 kuna jeftiniji, S21+ je 200 kuna skuplji, a S21 Ultra je 900 kuna jeftiniji.

Nažalost, poput Applea i Samsung je pod izlikom zaštite okoliša odlučio uređaje isporučivati bez punjača i bez slušalica. U kutiji će se dobiti samo kabel za punjenje, a strujni adapter će se moći kupiti dodatno po “nižoj cijeni”.

image
Nova linija Samsung pametnih telefona
Samsung

Samsung je uz telefone predstavio još nekoliko uređaja, prije svega TWS slušalice Galaxy Buds Pro, koje imaju nešto klasičniji dizajn nego prošlogodišnji model i moći će se kupiti u crnoj, srebrnoj i ljubičastoj boji. Vodootporne su po standardu IPX7, imaju aktivno poništavanje buke i bateriju koja traje 5 sati, plus još 18 sati u kutiji za punjenje. Cijena će im biti 1699 kuna.

Predstavljen je i Samsung SmartTag, uređaj iz sfere Interneta stvari koji podsjeća na popularni Tile - plastični četverokut koji se može staviti na ključeve, novčanik, čak i kućne ljubimce kako bi ih se lako moglo pronaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11