ZNATNO DORAĐENIJI

Samsung predstavio novu generaciju preklopnog smartphonea Galaxy Z Fold2, evo koliko košta

Samsung Galaxy Z Fold 2 ima puno veći vanjski ekran od prethodnika
Telefon koristi operativni sustav One UI 2.5 i omogućuje, primjerice, korištenje 3 aplikacije istodobno na glavnom ekranu

Samsung je danas putem virtualne prezentacije predstavio drugu generaciju svog preklopnog pametnog telefona - Galaxy Z Fold2 5G. Premda je osnovni koncept ostao isti, novi model djeluje značajno dorađenije i rafiniranije od prve generacije.

Prije svega, možda i najdojmljiviji napredak je na vanjskom ekranu: naime, dok je prvi Fold imao relativno malen vanjski ekran, sada je on proširen gotovo od ruba do ruba i ima dijagonalu od vrlo respektabilnih 6,2 inča te "punch hole" selfie kameru. Omjer stranica je vrlo izduljen - 25:9 - a rezolucija tog Super AMOLED zaslona je HD+, odnosno 2260 X 816 piksela.

image
Dijagonala glavnog ekrana je 7,6 inca

Kada se pak telefon rasklopi, više nema ogromnog "notcha" u kutu zaslona, nego također samo mala "punch hole" kamera pa je i taj zaslon veći nego kod prve generacije. Glavni je ekran izrađen od materijala koji Samsung zove "Ultra Thin Glass" i ima dimenzije od 7,6 inča. Najbolje od svega - taj glavni Dynamic AMOLED zaslon ima varijabilnu frekvenciju osvježenja slike do 120 Hz. Rezolucija je pak QXGA+, ili konkretnije 2208 X 1768 piksela.

image
Glavni ekran ima frekvenciju osvjezavanja slike od 120 Hz

Sa stražnje strane je modul glavne kamere koji je vizualno prenesen sa Samsunga Galaxy Note 20, dok se s desne strane uređaja nalazi tipka za paljenje, koja je ujedno i senzor za otisak prsta. S gornje i donje strane se nalaze dva stereo zvučnika. Razumljivo, telefon nije baš lagan sa 228 grama.

Veliki dio pažnje u dizajnu Samsung je posvetio šarki koja je bila bolna točka prve generacije. Uz takozvani CAM mehanizam, Galaxy Z Fold2 5G koristi tehnologiju čišćenja poznatu s modela Galaxy Z Flip, koja unutar razmaka između tijela i kućišta odbija prašinu i prljavštinu. Taj je mehanizam dodatno umanjen u odnosu na Z Flip.

image
Sarka za preklapanje je dodatno doradena da odbija prasinu

Specifikacije na papiru su dostojne trenutnog flagship tržišta - 12 GB RAM-a sa 256 GB interne memorije, sistemski čip Snapdragon 865+, baterija od 4500 mAh s brzim punjenjem od 25W, dual SIM opcija (uz jednu fizičku i drugu e-SIM karticu), Dolby Atmos podrška za zvuk...

image
Samsung Galaxy Z Fold 2 ima puno veći vanjski ekran od prethodnika
/Samsung

Što se tiče kamera, obje selfie kamere su jednake, 10-megapikselne. Glavna trostruka kamera ima postav od tri 12-megapikselne kamere. Glavna kamera dolazi sa "Super Speed Dual Pixel" autofokusom, optičkom stabilizacijom, otvorom blende od f/1.8 i prilično velikim pikselima od 1.8 mikrometara. Tu je zatim 12-megapikselna ultraširoka kamera s blendom od f/2.2 i poljem vida od 123 stupnja te 2X telefoto kamera s optičkom stabilizacijom.

image
Uredaj tezi 228 grama

Telefon koristi operativni sustav One UI 2.5 i omogućuje, primjerice, korištenje 3 aplikacije istodobno na glavnom ekranu.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G bit će dostupan u dvije boje, mistično crnoj i mistično brončanoj boji, na oko 40 tržišta, uključujući i hrvatsko. Predbilježbe su počele već danas, a isporuke kreću od 18. rujna na prvim tržištima. Preporučena maloprodajna cijena uređaja je 15.499 kuna, što je jednako cijeni prve generacije. Dodatno, uz opciju "trade in" moguće je ostvariti popust zamjenom rabljenog pametnog telefona u razdoblju od 1. do 17. rujna.

image
Uredaj dolazi u dvije boje - misticno broncanoj i misticno crnoj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:27