NIKAD DOVOLJNO OPREZA

Sa strujom nema šale pa vam donosimo savjete za sigurno baratanje elektroničkim uređajima u domaćinstvu

 Profimedia, Panthermedia
 

Roditelje 11-godišnjaka iz engleskog grada Staffordshirea šokiralo je otkriće da je njegov tablet zapalio madrac kreveta na kojem je ostavljen dok se punila njegova baterija. Nakon incidenta, lokalne vatrogasne postrojbe rekle su da elektronički uređaji ne bi trebali puniti na površinama koje su potencijalno zapaljive.

The Guardian donosi odgovore na pitanja o sigurnom korištenju elektroničkih uređaja u domaćinstvu:

Gdje smijete puniti baterije svojih mobitela i tableta?

"Mobitele i tablete ne biste smjeli držati na jastucima ili između njih", kaže Paul Shaw, voditelji istraga vatrogasnih postrojbi Staffordshirea. "U tim se situacijama baterija mobitela sama sebe dodatno grije, što za nju može biti štetno, a u konačnici može dovesti i do eksplozije."

Shaw kaže da se to neće dogoditi ako mobitel držite na drvenoj površini ili drugoj radnoj površini. "Uz to, uvijek koristite onaj punjač baterija koji ste dobili s uređajem. Voditelj dobrotvorne zaklade Electrical Safety First Phil Buckle kaže da preko noći ne biste trebali ništa puniti. "Prije nego što legnete spavati, ugasite sve."

Je li sigurno promijeniti žarulju ako ne znate je li svjetlo bilo upaljeno ili ugašeno kada je pregorjela?

"Da, ali nemojte prste stavljati tamo gdje ide grlo žarulje. Ako žarulja počne treperiti, prestanite je zavrtati i ugasite svjetlo pa nastavite", rekao je Shaw.

Trebate li prije izlaska iz stana ili kuće ugasiti sve uređaje i izvaditi ih iz struje?

Buckle prije izlaska iz doma iz struje izvadi toster i kuhalo za vodu. Shaw pak kaže da se njegova jutarnja rutina uključuje gašenje svega što nema mogućnost vremenski uvjetovanog gašenja. To uključuje perilicu za rublje, sušilicu rublja i perilicu za suđe. Zamrzivač i hladnja smijete ostaviti upaljene, a isto vrijedi za sve uređaje s digitalnim satovima.

Je li opasno da struja kola instalacijama ako nijedna uređan nije uključen u utičnicu?

Buckle kaže da nije te da su utičnice dizajnirane da samo budu tamo.

Je li istina da su plastične kapice za utičnice nesigurne?

"Ako ih ljudi žele koristiti, a nema razloga da to ne čine, mogu, ali sustav utičnica siguran je sam po sebi", rekao je Buckle. Da biste ispravno začepili utičnicu, obavezno nabavite kapicu koja će je deaktivirati, a ne "samo" pokriti.

Morate li tijekom grmljavinskog nevremena ugasiti televizor?

"Tu situaciju ne vidim kao riskantnu i nikada ga ne gasim", rekao je Buckle.

Ako kruh zapne u tosteru, koliko je sigurno vaditi ga?

Da biste sigurno izvadili zaglavljeni komad kruha, prvo ugasite toster i ištekajte ga iz struje. Nakon toga sa špahtlom izvadite tost.

Ima li nekih stvari koje, kada je struja u pitanju, nikada ne biste smjeli raditi?

"Alate poput kosilice za travu ili šišača živice i grmova nikada nemojte koristiti ako nemate limitator", upozorio je Buckle. "Ako nemate limitator i prerežete žicu za struju uređaja možete se naći u životnoj opasnosti. Limitator obavezno ugradite na onu utičnicu koju koristite za te uređaje."

Shaw pak sugerira da perilicu za rublje, sušilicu za rublje i perilicu za suđe na biste trebali upaliti i otići spavati. "Perilice za suđe mogu imati problema s vratima i upravljačkim kutijama, sušilice mogu nastradati ako komad tkanine ili mucica uleti u instalacije. Ako ostavljate sušilicu upaljenom, pripazite da se na istoj etaži. Ako ste i dalje sumnjičavi, instalirajte još jedan detektor dima", dodao je Shaw.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:07