SURADNJA S JUTARNJIM

Proglašen najbolji EU projekt: PISMO iz Sisačko-moslavačke promovira gaming industriju

PISMO-Novska
Poduzetnički inkubator sastoji se od dvije zgrade, 26 funkcionalnih jedinica, koje će biti opremljene najmodernijom tehnologijom

Završilo je glasovanje za izbor najboljeg EU projekta po županijama, a nakon što su se tjednima na vrhu izmjenjivali projekti iz Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije, glasovi publike presudili su u korist projekta PISMO Sisačko-moslavačke županije.

U suradnji s Jutarnjim listom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, Hrvatska zajednica županija provodi izbor za najuspješnije EU projekt u Hrvatskoj s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Peteročlani žiri odlučuje o pobjednicima u četiri kategorije – doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljuje u kategoriji glasova građana. Projekti iz 20 županija i grada Zagreba prikupili su više od 25 000 glasova, a najviše, čak 8.051 glasova, osvojio je projekt "Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska".

Ovaj projekt je dio inicijative Sisačko-moslavačke županije kojom se županija nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, najbrže rastuće industrije na svijetu. Poduzetnički inkubator PISMO sastoji se od dvije zgrade, 26 funkcionalnih jedinica, koje će biti opremljene najmodernijom tehnologijom, što uključuje: VR opremu, glazbeni studio, video studio, konferencijsku dvoranu, motion capture studio, 3D printer, multimedijski prostor i još mnogo toga.

„Niz projekata već financiranih iz EU fondova na području zdravstva, prometne infrastrukture i školstva kontinuirano doprinose ekonomskom rastu i kvaliteti života naših građana. Projekti financirani europskim novcem od ključnog su značaja za razvoj svih hrvatskih županija. Zbog njih i dobre suradnje s ministarstvima razvijaju se gospodarstvo, obrazovni sustav, zdravstvo, a stvorena su i nova radna mjesta. Sve to ukazuje na važnost korištenja mogućnosti pruženih članstvom u Europskoj uniji“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Najviše glasova nakon projekta PISMO osvojio je projekt “Mala Barka 2: Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” Primorsko-goranske županije. Projektom su ostvareni ciljevi očuvanja pomorske baštine, osnivanja nove turističke destinacije i razvoj zajedničkih prekograničnih kulturno-turističkih proizvoda. Dakle, povećao se očekivani broj posjeta podržanim odredištima kulturne baštine i ostalim atrakcijama kroz postignute ishode poput osnivanja nove zajedničke destinacije, provedene promotivne kampanje, uređenja interpretacijskih centara u Nerezinama na Malom Lošinju, na Krku i u Izoli te info centara u Izoli i Portorožu, koji ujedno predstavljaju i investicije u posjetiteljsku infrastrukturu i očuvanje kulturne baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:10