INTERAKCIJA S LJUDIMA

Objavljena nova snimka humanoidnog robota Ameca, ovo je već jezivo: ‘Miči se od mene!‘

Android Ameca

 Screenshot/YouTube
Britanska tvrtka Engineered Arts predstavila je za mnoge neugodno ‘čovjekolikog‘ andoida koji može razvijati interakciju s ljudima

Nova snimka humanoidnog robota, androida opremljenog vrhunskom umjetnom inteligencijom, koji negativno reagira na 'ulazak' čovjeka u njegov "privatni prostor", prestrašila je mnoge korisnike interneta.

Britanska tehnološka tvrtka Engineered Arts ovog je mjeseca predstavila za mnoge neugodno 'čovjekolikog' androida s humanoidnim crtama lica i izrazima, koji k tome može "razvijati interakciju" s ljudima, prenosi news.com.au.

Android, nazvan Ameca, koristi kamere visoke razlučivosti za oči kako bi skenirao svoju okolinu i reagirao u skladu s njom.

Ameca je sada dostupan za kupnju ili iznajmljivanje, no svota nije otkrivena.

Android ima lice sive boje i može pomicati ruke, a u tvrtki ga etiketiraju kao "savršenu humanoidnu robotsku platformu za interakciju čovjeka i robota".

Ameca se može smiješiti, rutinski treptati, dahtati od šoka, češati se po nosu ili se čak natjecati u zurenju u oči s čovjekom, a sve to uz mnogo više visokotehnoloških značajki.

U tvrtki kažu kako zbog svoje 'osobne prirode', koja imitira ljudsku osobnost, može "trenutačno uspostaviti odnos s bilo kime".

"Umjetna inteligencija nalik čovjeku treba umjetno tijelo poput čovjeka", naveli su u Engineered Arts o Ameci.

U nedavno objavljenom videu, Ameca tečno odgovara inženjerki koja joj maše prstom ispred nosa, prati pokrete ruke s fokusom na prst, a potom se namršti i s izrazom prezira ili ljutnje te nezadovoljstva na licu, svojom rukom hvata ruku inženjerke kako bi odmaknula prst od svoga lica.

Zatim ispravlja lice i gleda izravno uz kamere.

"Ovo nas čak počinje plašiti", objavio je Engineered Arts ispod videa.

Ameca je zamišljena kao platforma povezana s 'cloudom' za testiranje umjetne inteligencije i sustava strojnog učenja.

Kongenijalnost, odnosno 'duhovna srodnost' robota s čovjekom, čini ga "savršenom platformom za razvoj interakcije između nas ljudi i bilo kojeg metaverzuma ili digitalnog carstva", navela je tvrtka.

Mana - ne može hodati

Vlasnici mogu "dobiti pristup svim podacima robota, kontrolirati ih kao (njihov) osobni avatar, animirati i simulirati, sve dostupno s bilo kojeg mjesta u svijetu", ističu.

Amecini sastavni dijelovi su također modularni i mogu raditi neovisno jedan od drugog, tako da u određenim slučajevima "nema potrebe za cjelokupnim robotom".

"Možete imati samo glavu ili čak samo ruku", kažu u Engineered Arts.

Jedna mana ovog visokotehnološkog robota je to što programeri još nisu riješili "težak zadatak" - osposobiti Amecu da hoda.

Međutim, Engineered Arts planira da robot u budućnosti postane mobilniji.

"Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amecine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota", navode u Engineered Arts.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:37