BEZ ODGOVORNOSTI

Novi bizarni zakon: Vozači u autonomnim automobilima smjet će tijekom vožnje gledati televiziju

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia
U novom britanskom zakonu stoji i da korisnici samovoznih automobila neće biti odgovorni u slučaju eventualne nesreće

Vozačima koji se voze u samovozećim automobilima, odnosno autima koji mogu voziti sami, od sada će biti dozvoljeno tijekom vožnje gledati televiziju na ugrađenim ekranima, predloženo je novim izmjenama zakona o prometu u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše BBC.

Međutim, korištenje mobitela u vožnji i dalje će ostati zabranjeno.

U promjenama zakona je također naznačeno da vozači moraju u svakom trenutku biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom, priopćeno je iz vlade.

Samovozna tehnologija u automobilima najvjerojatnije će se prvo početi koristiti prilikom sporih vožnji na autocestama, na primjer u kolonama, kad je promet jako gust i zagušen.

Samovoznim automobilima trenutno nije dozvoljena vožnja po britanskim cestama, no prvi takvi automobili mogli bi biti spremni za stvarni promet kasnije ove godine, objavilo je Ministarstvo prometa.

Očekuje se da će planirane promjene zakona stupiti na snagu nekad tijekom ljeta.

U novom zakonu stoji i da korisnici samovoznih automobila neće biti odgovorni u slučaju eventualne nesreće.

Umjesto njih, u takvim udesima nastalu štetu će pokrivati osiguravajuće kuće.

Britanska je vlada u travnju prošle godine najavila da će na zagušenim autocestama dozvoliti vožnju onih samovoznih automobila koji imaju i ugrađenu tehnologiju držanja vozila u jednoj traci do brzine od 60 km/h.

Prema novim pravilima, vozači bi trebali biti spremni od autonomnog sistema ponovno preuzeti kontrolu nad vozilom onda kad je potrebno, recimo u trenutku izlaska s autoceste.

Stručnjaci kažu i da vozilo može zaustaviti emitiranje sadržaja nepovezanog s vožnjom na ugrađenim ekranima u trenutku kad vozač ponovno preuzme kontrolu nad vozilom.

Za razliku od toga, zasad ne postoji sličan sistem koji bi ugasio hands-free uređaje kad vozač ponovno preuzme upravljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:09