ILI ĆE GORE ILI DOLJE

New York Times seli na iPhone i iPad, ali uz pretplatu. Hoće li uspjeti?

Cijena korištenja aplikacije bit će između 15 i 35 dolara za četiri tjedna. Stručnjaci sumnjaju u uspjeh

Prestižni list New York Times napravio je korak naprijed i pokreće digitalno izdanje, čije će cijene pretplate biti otkrivene za 11 dana. Time je list itekako izabrao stranu u 'ratu' weba i aplikacija.

Kako svaki moderniji mobilni uređaj u današnje vrijeme ima mogućnost surfanja internetom i korištenja popularnih preglednika, te kada se uzme u obzir iPad kao novi revolucionarni gadget, odluka uprave NYT je i više nego logična. Prate Ruperta Murdocha i kreću u veliki pohod na novo tržište.

Korisnici koji imaju pretplatu na tiskano izdanje imat će pristup digitalnom izdanju, baš kao što imaju i internet izdanju. A korisnici koji nemaju pretplatu imat će na mjesec mogućnost pregledati dvadeset linkova putem digitalnog verzije NYT-a, a nakon toga će im se pojaviti poruka koja sugerira da uzmu pretplatu kako bi mogli bezbrižno pregledavati omiljeni im medij .

U planu je da će za 15 do 35 dolara korisnici moći na svom iPhoneu, iPadu ili nekoj od inačica takvih uređaja, pregledavati NYT četiri tjedna. Ovisno o tome žele li ga koristiti za sve digitalne uređaje ili pojedine. Cijene se možda čine visokima, ali ako se uzme u obzir da su cijene za tiskanu verziju 45 dolara, tad se cijena za digitalnu verziju NYT-a čini itekako prihvatljivom.

Ovo su prvi učinili financijski listovi poput The Wall Street Journala i Financial Timesa, ali oni nude opširne analize korisnicima koji od tih analiza žive. Zato je to druga priča.

Stoga medijski stručnjaci pomno prate ove korake jer ako čitatelji neće biti spremni plaćati za surfanje jednom NYT-u tad neće biti spremni plaćati nikome. A prognoze nisu dobre jer NYT mjesečno posjeti više od 30 milijuna čitatelja . No online izdanje rijetki koriste. Smatra se da tek neznatan postotak posjetitelja plaća za pun pristup stranici, ali koliki je točno postotak, ne zna se. Naime, NYT taji te podatke, a to sigurno ne bi da su brojke pozitivne i željene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:34